Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/16270
Karar No: 2018/27542
Karar Tarihi: 17.12.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/16270 Esas 2018/27542 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, iş akdinin haksız ve gerekçesiz bir şekilde fesh edildiğini ve bu fesih gerekçesinin iftira olduğunu iddia etmiştir. Ayrıca işverenin sendikaya üye olmaları için işçilere baskı yaptığını ve müvekkilinin de bir grup işçiyle birlikte sendikaya üye olduklarını belirtmiştir. İş mahkemesi, davacının işe iadesine ve sendikal tazminat ödenmesine karar vermiştir. Ancak davalı işveren temyiz başvurusunda bulunarak, mahkemenin kararının yasal dayanaklarına uygun olmadığını savunmuştur. Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğunu belirterek istinaf başvurusunu reddetmiştir. Ancak temyiz mahkemesi, fesih tarihi öncesinde yürürlüğe girmesi nedeniyle yasal düzenlemenin işe iade miktarının belirlenmesi açısından uygulanamayacağına karar vermiştir.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 21/4 maddesi, mahkeme veya özel hakem tarafından düzenlenecek karar ile ikinci fıkrada belirtilen tazminatın ve üçüncü fıkra ile belirlenen diğer hakların işçinin dava tarihindeki ücreti esas alınarak belirleneceğini belirtmektedir.
7036 sayılı Kanun’un 12. maddesi, yine 4857 sayılı İş Kanunu’nun 21/4 maddesine bir hüküm ekleyerek
22. Hukuk Dairesi         2018/16270 E.  ,  2018/27542 K.

    "İçtihat Metni"

    DAVA TÜRÜ : İŞE İADE
    MAHKEMESİ : ... 1. ASLİYE HUKUK (İŞ) MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalı işyerinde 03/04/2017 tarihinde çalışmaya başladığını,13/10/2017 tarihinde iş aktinin haksız ve gerekçesiz olarak feshedildiğini, iş akdinin fesih gerekçesinin iftira olduğunu, davalı işverenlik tarafından iş akdinin iş arkadaşlarına zorla baskı kurarak hatta tehdit ederek sendikaya üye olmaları için çaba gösterdiği ve bu durumun iş barışını bozduğu gerekçesi ile feshedildiğini, bu durumun gerçeği yansıtmadığını, işyerinde ücret düşüklüğü ve işverenin keyfi tutumları nedeni ile 300 işçinin çıkartılıp bir o kadar da işçinin işe alındığını, fazla mesailerin eksik hesaplandığını, müvekkilinin de aralarında bulunduğu bir grup işçinin çareyi sendika üyesi olmakta gördüklerini, içlerinde müvekkilinin de bulunduğu bir grup işçinin bu işkolunda örgütlü BirleşikMetal İş Sendikasına giderek örgütlenme konusunda bilgi aldıklarını, 16/06/2017 tarihinde sendikanın yeterli sayıya ulaştığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gönderilen 23/06/2017 tarihli yazıya işverenin itiraz davası açtığını, 20/06/2017 günü işverenin 4 kişilik heyetinin işçileri sorgulamaya başladığını, görüşme yapılan işçilerden 13 tanesinin ikale sözleşmesi yaparak iş akdini feshettiğini, 20/06/2017 tarihinde işyerinden çıkartılan 35/40 kişilik işçi grubundan tazminatları ödenmeyen işçiler için sendikal tazminat ve işe iade davaları açıldığını, işverenin ... iş mahkemesine açtığı sendikal yetkinin iptali için açtığı davada sendikaya üye olan işçileri tespit ettiğini ve sorgulamaya ihtiyacının kalmadığını, listeyi önüne koyup uydurma gerekçeler sunarak tazminatsız olarak işçilerin iş akitlerini feshetmeye başladığını belirterek iş akdinin feshinin geçersizliğine, müvekkilinin işe iadesine, davacının mahkeme kararının kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı sürenin en az 4 ayına ait ücret ve diğer alacaklarının ödenmesine, 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 25.maddesi uyarınca şartsız en az 1 yıllık ücreti tutarında sendikal tazminata hükmedilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının iddialarının doğru olmadığını, fabrika müdürünün Çalışma Bakanlığı yetkililerine verdiği ifadede; "sendikal faaliyetlere karışmadıklarını, sendikal faaliyetin anayasal bir hak olduğunu, ancak sendika ile ilgili bir kısım işçiler ile yapılan görüşmelerde işçilerin hakaret ve küfür boyutuna varan söylemlerinin olduğunu, başka işçileri sendikaya üye olmak için baskı yaptığını, bu konuda işverene başka işçilerin şifahi olarak bilgi verdiğini" belirttiğini, bu konuda cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını, davacının iş performansında iş akdinin sonlandırılmasından iki ay öncesi itibarı ile düşüş olduğunu, sendikal faaliyetlerden dolayı görevini aksattığını, müvekkili işverenin davacının iş akdini sendikal faaliyetlerden dolayı sonlandırmadığını, davacının işten çıkartılmadan önceki süreçte işlerini aksatmaya başladığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti:
    ""Davanın kabulü ile yapılan feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine,
    6356 sayılı yasanın 25/5. Fıkrası uyarınca davacının işe başlatılması veya başlatılmaması şartına bağlı olmaksızın tazminat tutarının işçinin 1 yıllık ücreti olan 21.330,00 TL brüt olarak belirlenmesine,
    Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok 4 aylık ücret olan 7.821,60 TL brüt olarak davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine"" karar verilmiştir.
    İstinaf başvurusu :
    İlk derece mahkemesinin kararına karşı, davalı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur.
    Bölge Adliye Mahkemesi Kararının Özeti :
    Bölge Adliye Mahkemesince, İlk Derece Mahkemesi kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu gerekçesiyle, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Temyiz başvurusu :
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    7036 sayılı Kanun"un 12. maddesi ile 4857 sayılı İş Kanunu"nun 21/4 maddesine "Mahkeme veya özel hakem, ikinci fıkrada düzenlenen tazminat ile üçüncü fıkrada düzenlenen ücret ve diğer hakları, dava tarihindeki ücreti esas alarak parasal olarak belirler." hükmü eklenmiştir. Yine 7036 sayılı Kanun"un 38. maddesine göre belirtilen hükmün yürürlük tarihi 01.01.2018 olarak düzenlenmiştir.
    Dosya kapsamına göre dava tarihi 29/08/2017 iş aktinin fesih tarihi 14/08/2017 tarihi olup, iş aktinin fesih tarihinde yukarıda belirtilen yasa hükmü yürürlükte bulunmadığından, mahkemece yasal düzenlemeden önceki haliyle işe iadenin mali sonuçları açısından miktar belirlemeden tespit hükmü verilmesi gerekirken miktar belirlenmesi hatalı olmuştur.
    Belirtilen sebeple, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Bölge Adliye Mahkemesi hükmü ile İlk Derece Mahkemesi hükmünün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    ... BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 7.HUKUK DAİRESİ"nin 2018/1372 esas - 2018/1457 karar sayılı kararı ile ... 1. ASLİYE HUKUK (İŞ) Mahkemesi"nin 2017/539 esas - 2018/256 karar sayılı kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    1-Davanın KABULÜ ile yapılan feshin geçersizliğine, davacının İŞE İADESİNE,
    2-6356 sayılı Yasanın 25/5. fıkrası uyarınca davacının işe başlatılması veya başlatılmaması şartına bağlı olmaksızın tazminat tutarının işçinin 1 yıllık ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    3-Davacının işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin gerektiğine,
    4-Alınması gereken 35,90 -TL karar harcından peşin yatırılan 31,40 -TL harcın mahsubu ile eksik 4,50 -TL harcın davalıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
    5-Hüküm tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık ücret tarifesi gereğince 2.180,00 -TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
    6-Davacı tarafından yapılan 286,50 -TL toplam yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
    7-Davalı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
    8-Taraflarca yatırılıp kullanılmayan avansın karar kesinleştiğinde taraflara iadesine, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 373/1. maddesi gereğince dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine; bozma kararının bir örneğinin kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 17.12.2018 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi