Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/6254
Karar No: 2008/18595

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2008/6254 Esas 2008/18595 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2008/6254 E.  ,  2008/18595 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İnegöl 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 10/12/2007
    NUMARASI : 2005/356-2007/569

    Davacı,  iş kazası sonucu malüliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine  karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    Dava, davacının iş kazası sonucu yaralanarak malül kalması nedeniyle  maddi ve manevi zararlarının giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Zararlandırıcı sigorta olayına maruz kalan sigortalının ve hak sahiplerinin maddi tazminat alacağının hesaplanmasında, gerçek ücretin esas alınması koşuldur. Öte yandan, gerçek ücretin ise, işçinin kıdemi ve yaptığı işin özelliği ve niteliğine göre işçiye ödenmesi gereken ücret olduğu, işyeri veya sigorta kayıtlarına geçmiş ücret olmadığı Yargıtay’ın yerleşmiş görüşlerindendir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden , davacının mobilya ustası olduğu, dava dilekçesinde asgari ücretten yüksek ücretle çalıştığını ileri sürdüğü, davalının davacının imzasını taşıyan ücret bordrolarının bulunduğunu ileri sürdüğü, davalının bu iddiası hakkında mahkemece araştırma yapılmadığı , meydana gelen iş kazasında kusur oranlarının tesbiti konusunda 10.05.2006 ve 28.02.2007 tarihlerinde iki ayrı kusur raporu alındığı,her iki kusur raporunda tesbit edien kusur oranlarının birbiriyle çeliştiği anlaşılmıştır. Davacının almış olduğu ücretin gerçek ücret olması asıldır.Bunun için işyerindeki ücret bordrolarının getirtilerek incelenmesi,bu ücret bordrolarından ücretin tesbiti,bordrolarda davacının imzasının olup olmadığının belirlenmesi,davacının mobilya ustası olduğu gözetilerek bundan sonra gerektiğinde emsal ücret araştırması yapılması gerekirken,gerçek ücret araştırması yapılmadan emsal ücret araştırması yapılarak sonuca gidilmesi ve alınan iki kusur raporu arasında çelişki bulunduğu halde ,bu çelişkinin giderilmesi için yeniden üç kişilik iş güvenliği uzmanı olan bilirkişiheyetinden rapor alınmadan  eksik inceleme ile hüküm kurulması  doğru değildir.
    Yapılacak iş, davalı işyerinden ücret bordrolarını getirtmek,ücret bordrolarındaki imzaların davacıya ait olup olmadığının bilirkişi marifetiyle usulunce araştırılması, imzaların  davacıya ait olduğunun anlaşılması halinde yeniden yaptırılacak bilirkişi hesabında bu ücretin esas alınması, imza davacıya ait değilse mahkemece yaptırılan emsal ücret araştırmasına göre hesap yaptırmak ve bundan sonra davacı alacağını belirlemek  ,iki kusur raporu arasında bulunan çelişkinin giderilmesi için yeniden üç kişilik iş güvenliği uzmanı olan bilirkişi heyetinden rapor almak ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir
    Mahkemece yukarıda belirtilen  maddi ve hukuki olgular gözetilmeden eksik araştırma ve inceleme ile karar  verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalının bu yönleri amaçlayan  temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 01.12.2008  gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi