Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/3109
Karar No: 2008/18788
Karar Tarihi: 2.12.2008

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2008/3109 Esas 2008/18788 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2008/3109 E.  ,  2008/18788 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ              : Sultanbeyli İcra Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 09/07/2007
    NUMARASI : 2006/47-2007/141

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı kararın duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı (Alacaklı) vekili tarafından istenilmesi üzerine, dosya incelenerek, işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 20.11.2007 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı (alacaklı) vekili Av.C. Ö. ile davacı (3.Kişi) Şirket Yetkilisi İ. S.ile vekili Av.C.G.geldiler. Davalı borçlular adına kimse gelmedi.  Duruşmaya başlanarak hazır bulunan Avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek bırakılan  günde  Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    Uyuşmazlık 3.kişinin ,İİK’nun 96 ve devamı maddelerine dayalı olarak açtığı istihkak davasına ilişkindir.
    Dava konusu otomobiller ,23.11.2005 tarihinde davacı 3.kişi şirket adresinde haczedilmiştir.İİK’nun 97/a maddesinde öngörülen mülkiyet karinesi davacı 3.kişi lehinedir.Dava her ne kadar 3.kişi tarafından açılmış ise de bu durum ispat külfetinin yer değiştirmesine neden olmadığından,karine aksinin  ispatı davalı alacaklıya aittir.Davalı alacaklının,bu  yasal karinin aksini her türlü delille ispatlaması olanaklıdır.
    Dosyada mevcut Ticaret Sicil Gazetelerindeki  bilgilere göre borçlu şirket 28.09.2004 tarihinden 05.10.2005 tarihine kadar haciz adresinde  faaliyette bulunmuş,davacı şirket ise aynı faaliyet konusunda ,henüz borçlu adresten ayrılmadan  13.06.2005 tarihinde,borçlu şirket ortakları ile organik bağ içerisinde  bulunan kişiler tarafından aynı adreste ve borçlunun da ünvanı olan   “Z.“ismi  ile kurulmuştur. Hacizden sonra davacı ünvanını “S.O.” olarak değiştirmiştir.Davacı 3.kişinin çalışanlarının büyük bir kısmı borçlu şirketin çalışanlarından oluştuğu anlaşılmaktadır.
    Yapılan tüm bu işler danışıklı işyeri devri niteliğinde olup alacaklının haklarını etkilemeyeceği açıktır. Bir an için işyeri devrinin danışıklı olmadığı düşünülse dahi borçlu ile davacı arasındaki ilişki ticari işletme devri niteliğinde bulunduğundan İİK’nun 44. ve BK’nun 179.maddelerinin uygulanması gerektiği açıkça ortadadır. Anılan maddelerde öngörülen koşulların yerine getirildiği iddia ve ispat edilmemiştir. Gerçekten borçlunun devri kayıtlı olduğu ticaret siciline bildirerek ilan ettiği ve mal beyanı verdiğine ilişkin dosyada hiçbir kanıt yoktur. Bu durumda, devir alacaklının haklarını etkilemeyeceği gibi, devralan davacıda B.K’nun 179.maddesi gereği işletmenin borçlarından sorumludur.
    Öte yandan ,davacı tarafından her ne kadar dava konusu otomobillere ait faturalar sunulmuş ise de ,bu faturalar  borç doğumundan sonraki tarihte düzenlenmiş olup, kapanış tastiki bulunmayan  ve bu nedenle  davacı lehine  delil niteliği taşımayan yevmiye defterine kayıtlı olduğundan itibar edilmemiştir. 
    Bu durumda ,davalı alacaklının karine aksini ispatladığı kabul edilmeli ve davacı 3.kişinin davası reddedilmelidir.
    Mahkemenin kabulüne göre ise; İstihkak davasının kabulü üzerine davacı yararına tazminata hükmedilebilmesi için İ.İ.K."nun 97/15. maddesi uyarınca alacaklının kötü niyetinin gerçekleşmesi gerekir. Alacaklının 3.kişinin istihkak iddiasına karşı çıkması kötü niyetli bir davranış olarak nitelendirilemez. Alacaklının kötü niyeti kanıtlanmadığından tazminatla sorumlu tutulması da isabetsiz olmuştur.
    Mahkemece  bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde  karar verilmiş olması  usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı alacaklının bu yönleri amaçlayan  temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, davalı Alacaklı yararına takdir edilen 500.00 YTL. duruşma Avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine,  temyiz harcının istek halinde temyiz eden davalı alacaklıya iadesine, 2.12.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi