Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/4288
Karar No: 2015/16107
Karar Tarihi: 04.05.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/4288 Esas 2015/16107 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2014/4288 E.  ,  2015/16107 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, ücret alacağı, asgari geçim indirimi alacağı, prim alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde belirli süreli iş sözleşmesi ile iç mimar olarak çalışırken iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde fesh edildiğini ileri sürerek, çalıştığı süreye ait ücret, prim, yol ücreti, asgari geçim indirimi ve bakiye süre ücreti alacaklarının tahsilini, istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının 18.10.2010 tarihli belirli süreli iş sözleşmesi ile işyerinin mimari ve iç mimari tasarımları ile gerekli yazışmaları yapmak ve iş teslimine kadar uygulama sürecini takip etmek görevi ile çalışmaya başladığını, ancak 3 ay sonra mail ile güncel işleri dışarıdan takip etmeyi ve maaş ödemelerinin durdurulmasını teklif ettiğini, bu teklifin uygun görülmediğini ayrıca işin esaslı unsurlarına tamamen zıt bir teklifte bulunmuş olması sebebiyle davacının firmaya faydasının olamayacağı düşünülerek kendisine durumun anlatıldığını, davacının da bu şartlarda çalışmayacağını beyan ettiğinden karşılıklı görüşerek iş akdinin haklı olarak fesh edildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, taraflar arasındaki sözleşmede yapılan işin süresi belli olmadığı gibi belli bir işin tamamlanması ya da belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif şartları da taşımadığı, bu nedenle sözleşmenin belirsiz süreli kabul edildiği, davacının çalıştığı süreye ait prim, asgari geçim indirim ve ücret alcağı olduğu, iş akdinin sona erdiği aynı gün başka bir işyerinde davacının çalıyması göründüğü, bu çalışmasının birkaç ay sürdüğü, sonra kısa süreli başka çalışmaları da olduğu, Yargıtay kararları doğrultusunda davacının çalıştığı aylar için (davalı işyerinde aldığından fazla ücret aldığından dolayı) ücret istemesi olanağı olmadığı, gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilerek eksik ödenen ücret, pirim asgari geçim indirimi ve pirim alacağı hüküm altına alınmış, bakiye ücret alcağı ile ilgili ise hüküm kısmında miktar belirtilmeden alacağın yazıldığı görülmüştür.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı taraf temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Davalının tam ünvanı "...." olmasına rağmen karar başlığında "..." olarak yazılması mahallinde düzeltilebilir maddi hata kabul edilmiştir.
    2- Tefhim edilen hüküm özetinde ve gerekçeli kararın hüküm fıkrasında "çalışılmayan döneme ait ücret alacağına" miktar da belirtilmeden hükmedilmiş, gerekçede ise "davacının işten ayrıldığı başka bir işyerinde daha yüksek ücretle çalıştığı, çalışmadığı dönemlerle ilgili iş arayıp aramadığı dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılamadığından bu dönemler için ücret alacağı olmadığı" belirtilerek kısa kararla gerekçeli karar arasında çelişki oluşturulmuştur. Salt bu aykırılık 10.04.1992 gün ve 1991/7 Esas, 1992/4 karar sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı ile HMK.nun 298/2. maddesi uyarınca bozma sebebidir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının incenlenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 04/05/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi