Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/4949
Karar No: 2014/11824
Karar Tarihi: 15.09.2014

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/4949 Esas 2014/11824 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/4949 E.  ,  2014/11824 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : MALATYA 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 10/10/2013
    NUMARASI : 2012/404-2013/407

    Taraflar arasında görülen kayıp-kaçak bedelinin iadesi davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkilinin Organize Sanayi Müdürlüğü Kuruluş yasasına uygun olarak müdürlüğü içerisindeki fabrikaların elektrik dağıtımını yaptığını, müvekkili müdürlüğün davalı şirketten aldığı enerjinin Teyaş"ın trafo merkezi bitiminden başladığını, oradaki hücrelerden çıkış yapıp OSB hattına giriş yaptığını, 1 km nakilden sonra faturalamaya esas sayaçların olduğu bölgeden giriş yaptığını, müvekkili OSB"nin yaklaşık dağıtım şirketinin 1 km hattı ile gelmekte olup, 1 km hat üzerinde oluşabilecek kaybın faturalanması gerektiğini, davalı şirketin OSB içerisindeki kayıp ve kaçağı karşılamadığını belirterek müvekkili yönünden kayıp kaçak oranlarının tespiti ile fazlaya dair alacakları saklı kalmak şartıyla 9.000,00 TL ödenen kayıp kaçak bedelinin faizi ile birlikte davalı şirketten alınarak müvekkiline iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesinde; müvekkili şirketin fatura tanzimini EPDK elektrik tarifeleri Yönetmeliğine göre yapıldığını, bu düzenlemede müşterinin dağıtım şirketine yakın ve uzaklığı gözetilmeden uygulandığını, yasada böyle bir düzenleme olmadığı için davacının dağıtım şirketine yakın olmasının kendisine ayrıcalıklı bir durum yaratmayacağını, her müşterinin dağıtım hatlarına göre mesafesinin dikkate alınmadığını, yasa önünde eşitlik kuralı gereği her müşteriye aynı yasa ve usul hükümlerinin uygulandığını, zira EPDK tarafından kayıp kaçak bedelinin bir hizmet bedeli olarak kabul edildiğini, enerji nakil hattına yakın ve uzaklığı gözetilmeden tüm abonelere aynı şekilde yansıtılan bir bedel olduğunu belirterek davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davalı dağıtım şirketinin tahsil ettiği kayıp, kaçak elektrik miktarının yönetmelik ve kurul kararına göre tahsil edildiğinden iadesinin mümkün olmadığından bahisle davacının davasının reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, elektrik faturalarına yansıtılan kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden alınıp alınamayacağı noktasında toplanmaktadır.
    Dosyadaki yazılara, kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle HGK. nun aynı konuya ilişkin 21.05.2014 günlü ve 2013/7-2454 E. 2014/679 K. sayılı kararına göre, kayıp-kaçak bedelinin perakende satış tarifesinin bir unsuru olarak faturalarda yer almasının kanun ve yönetmeliğe aykırı bulunduğu dikkate alınarak, davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken aksine düşüncelerle yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 15.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi