3. Hukuk Dairesi 2014/4745 E. , 2014/11833 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen yardım nafakası davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, ....95 TL bakiye temyiz harcının temyiz eden yükletilmesine, ....09.2014 günü oyçokluğuyla karar verildi.
Sayın çoğunluğun; yerel mahkeme kararının “ONANMASINA” ilişkin kararına karşı, karşı oyumun gerekçeleri aşağıda sunulmuştur.
Dairenin önüne gelen uyuşmazlık; 04/01/1949 doğumlu olan, 31/03/2004 tarihinden beri .... kalan ve (...) ayda bir ....166,36 TL emekli maaşı alan (bu maaşında tamamını nafaka alacaklısı adına davacı kurum kullanmaktadır) ... .... adına açılan yardım nafakası davasında, kız kardeşi olan ...... ... aleyhine yardım nafakasına hükmedilip hükmedilmeyeceği noktasında toplanmaktadır.
Nafaka alacaklısı ... ... ... 31/04/2004 tarihinden beri davacının resmî idaresinde olan Darülacezede kalmaktadır. Nafaka alacaklısının (...) ayda bir alınan ....166,36 TL emekli maaşı vardır ve bu maaşın tamamını (nafaka alacaklısının ihtiyaçları için) davacı kurum kullanmaktadır.
Herşeyden önce; Türk Medenî Kanununun 364. maddesine göre “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üst soyu ve alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.” Kanunun bu açık hükmü karşısında nafaka yükümlüsü olan davalının refah içinde olup olmadığı dahi mahkemece araştırılmamıştır.
Bundan ayrı olarak; Anayasanın ....maddesine göre (Devletin temel amaç ve görevleri başlıklı); Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal ... devleti ve ... ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.
60. maddesine göre; Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.
Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.
61.maddesine göre (Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler başlıklı) Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar. Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır. Yaşlılar; Devletçe korunur. Yaşlılara Devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir. Devlet, korunmaya muhtaç çocukların topluma kazandırılması için her türlü tedbiri alır. Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kurar veya kurdurur.
Hükümleri yer almaktadır.
Anayasanın zikredilen maddelerine göre; bakıma muhtaç nafaka alacaklısı yaşı gereği her yönden devletin koruması altındadır. Yaşlıların korunması için devletin bakım tesislerini kuracağı veya kurduracağı açık bir şekilde en üst ... normu olan Anayasa ile düzenlenmiştir. Kaldı ki; nafaka alacaklısının asgari ücret düzeyinin çok çok üstünde birde emekli maaş geliri mevcuttur. Nafaka alacaklısının emekli maaşı günde sekiz saat çalışarak asgari ücret alan ve ev geçindiren milyonlarca kişinin gelirinin çok çok üstündedir. Anayasa ve meri mevzuat gereği bedelsiz yapılması gereken bakım hizmetinin nafaka alacaklısının asgari ücretin üzerinde bir geliri olması ve bu gelirinde tamamının bakım karşılığı davacı kurum tarafından kullanılmasına rağmen davalıdan yardım nafakası talep edilmesinin yasa, hakkaniyet, hak ve nesafet ölçülerine aykırı olduğu kanâatinde olduğumdan davanın esastan reddedilmesi gerekirdi.
Kaldı ki; Türk Medenî kanunundaki açık düzenleme karşısında, mahkemece davalının refah içinde yaşayıp yaşamadığı dahi araştırılıp dosyaya yansıtılmamıştır.
Arzettiğim nedenlerle usul ve yasaya uygun olmayan kararın bozulması gerektiği kanâatinde olduğumdan, Sayın çoğunluğun “onama” görüşüne katılamıyorum. ....09.2014