Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/6883
Karar No: 2014/11869
Karar Tarihi: 16.09.2014

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/6883 Esas 2014/11869 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/6883 E.  ,  2014/11869 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ÇUBUK ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 18/12/2013
    NUMARASI : 2012/313-2013/547

    Taraflar arasında görülen alacak davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması davacı vekili tarafından istenilmekle; taraflara yapılan tebligat üzerine duruşma için tayin olunan günde temyiz eden davacı vekili Av. A. S. geldi. Aleyhine temyiz olunan davalı ve vekili gelmedi. Gelen vekilin sözlü açıklamaları dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için saat 14.00"e bırakılması uygun görüldüğünden, belli gün ve saatte dosyadaki bütün kağıtlar okunarak, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlenip, gereği düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı vekili dilekçesinde, 2011/275 esasında açılan alacak davasının 27.03.2012 tarihinde karara bağlandığını, bahse konu mahkeme kararında talep konusu alacağın 10.000 TL kısmı için karar verildiğini, fazlaya ilişkin talep ve dava haklarının saklı tutulduğunu, saklı tutulan arsa satış bedellerinden 62.000 TL, kamulaştırma bedellerinden 27.980 TL olmak üzere toplam 89.980 TL alacaklarından, karara bağlanan 10.000 TL alacağın düşülerek kalan 79.980 TL alacaklarının 27.03.2012 tarihinden geçerli olmak üzere yasal faiz uygulanarak tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı savunmasında: zamanaşımı süresinin dolduğunu beyan ederek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, Borçlar Kanununun 125. Maddesine göre; "Bu kanunda başka suretle hüküm mevcut olmadığı takdirde, her dava on senelik müruru zamana tabi olduğu, davaya konu taşınmazların satışı veya kamulaştırılması işlemlerinin üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçtiği, bu nedenle de zamanaşımının dolduğu gerekçesi ile davanın zamanaşımı nedeni ile reddine karar verilmiştir.
    Dosyanın incelenmesinden, davacı tarafından davalı aleyhine daha önceden muris muvazaası nedenine dayalı tapu iptal ve tescil davası açıldığı, dava sonucunda terekeye dahil taşınmazların 1/4 hissesinin davacı adına kaydedildiği, ancak bu dava öncesinde taşınmazlardan 117 parselin kamulaştırıldığı ve kamulaştırma bedelinin de davalı tarafından alındığı anlaşılmıştır.
    Davacı tarafından, gerek bu kamulaştırma bedelinden hissesine düşen kısmın tahsili, hem de bu taşınmazların davalının elinde bulunduğu süreye ilişkin olarak elde etmekten mahrum olduğu gelirlerin tahsili amacı ile, davalı aleyhine fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak, kısmi dava açıldığı, bu dava sırasında davasını ıslah ederek, kamulaştırma bedeli ile, kamulaştırılan taşınmaz dışındaki diğer taşınmazların satılması neticesi ile, satımdan kendine düşen payın tahsilini talep ettiği anlaşılmıştır. Bu kısmi dava sonucu mahkemece, şimdilik 10.000 TL"nin tahsiline karar vermiş ve bu karar kesinleşmiştir.
    Davacı açtığı bu ek dava ile, kısmi davada saklı tuttuğu hakkının tahsiline karar verilmesini talep etmektedir.
    Dava konusu uyuşmazılık, davacının talebinin zamanaşımına uğrayıp uğramadığı noktasında toplanmaktadır.
    Dava, muris muvazzası nedeni ile davacı tarafın terekeye dahil taşınmazlara ilişkin olarak uğramış olduğu gelir kayıplarının tahsiline ilişkin sebepsiz zenginleşme davasıdır.
    Muris muvazaasına dayalı davalarda zamanaşımı hususu geçerli olmayacağından, mahkemenin zamanaşımı nedeni ile ret kararı doğru değildir.
    Öyle ise mahkemece, bu ilkeler gözetilerek, işin esasına girilerek yapılacak yargılama neticesinde hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, Yargıtay duruşmasında vekille temsil edilen davacı taraf için duruşma tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükümlerine göre takdir edilen 1.100 TL vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacı tarafa verilmesine ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 16.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi