10. Hukuk Dairesi 2017/1653 E. , 2017/4996 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dosya kapsamındaki kayıt ve belgelerden; iflas eden davalıyı temsilen, iflas idaresinin seçilmediği ve İflas Dairesinin iflas masasını idare yetkisinin oluşmadığı anlaşılmaktadır.
İcra ve İflas Kanuna göre, iflas idaresi birinci alacaklılar toplantısında iflas bürosu tarafından kaydı yapılan alacaklılar tarafından seçilmektedir. İflas İdaresi seçimi, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu 223. maddesinde “İflas idaresi üç kişiden oluşur. Toplanan alacaklıların yapacağı seçimde, bu sayının iki katı, bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip kişi aday gösterilir. Bu adaylardan dört adedi alacak tutarına göre ekseriyeti teşkil edenlerce, iki adedi ise alacaklılar sayısı itibariyle ekseriyeti teşkil edenlerce seçilir ve icra mahkemesine bildirilir. İcra mahkemesi, iflas idaresini teşkil edecek üç kişiden ikisini alacak ekseriyetine sahip olanların gösterdiği dört aday, birini ise alacaklı ekseriyetinin gösterdiği iki aday arasından seçer.” şeklinde düzenlenmiştir.
İflas tasfiyesinde, masa mallarının tespiti, değerlerinin takdiri ve muhafazalarının sağlanmasına ilişkin işlemlerin İflas Dairesi tarafından sonuçlandırılmasından sonra, tespit edilen malların takdir edilen değerlerine göre adi tasfiyenin gerektirdiği masrafları karşıladığının İflas Dairesi müdürü tarafından belirlenmesi üzerine İflas Dairesi tasfiyenin adi şekilde yapılmasına karar vererek, bu tasfiye şeklinin öngördüğü ilanı, İİK 166/2. maddesine göre yapacaktır. İİK 218. maddesinde, basit tasfiye “İflas dairesince defteri tutulan mallar bedelinin tasfiye masraflarını koruyamıyacağı anlaşılırsa basit tasfiye usulü tatbik olunur. Bu takdirde iflas dairesi, alacaklıları yirmi günden az ve iki aydan çok olmamak üzere tayin edilecek müddet içinde alacaklarını ve iddialarını bildirmeğe ilanla davet eder. Bu müddet içinde alacaklılardan biri masrafları peşin vermek suretiyle tasfiyenin adi şekilde yapılmasını isteyebilir. Basit tasfiyede iflas dairesi alacaklıların menfaatlerine muvafık surette malları paraya çevirir ve başka merasime mahal kalmaksızın alacakları tahkik ve sıralarını tayin ederek bedellerini dağıtır. Tasfiyenin kapandığı ilan olunur." şeklinde düzenlenmiştir. Defteri tutulan mallar bedelinin tasfiye masraflarını koruyamıyacağı anlaşılırsa basit tasfiye usulü uygulanacaktır. Bu durumda İflas İdaresi seçimi olmayacak, tasfiye İflas Dairesi tarafından sonuçlandırılacaktır. Ancak yukarıda belirtilen müddet içinde alacaklılardan biri masrafları peşin vermek suretiyle tasfiyenin adi şekilde yapılmasını isteyebilecektir.
2004 sayılı Kanunun 221/1 maddesinde İflas Bürosu teşkili "İlk alacaklılar toplantısına iflas müdürü veya yardımcılarından biri başkanlık eder. Müdür, alacaklı oldukları tercihan
ellerinde noter veya ipotek senedi gibi resmi senetle yahut 68/b ve 150/ı maddelerinde belirtilen belgelerle sabit olan kişilerden bir veya iki alacaklı veya mümessilleriyle birlikte bir büro teşkil eder." şeklinde düzenlenmiştir.
Teşkil eden İflas Bürosu tarafından birinci alacaklılar toplantısına katılma hakkı olan alacaklılar tespiti ve kaydı yapılacaktır.
Birinci alacaklılar toplantısı toplanma nisabı Kanunun 221/2 maddesinde” Kendileri veya mümessilleri bulunan alacaklılar, malum alacaklar tutarının en az dörtte birini temsil etmesi halinde toplantı nisabı hasıl olur. Toplantıda bulunanlar beş kişiden az ise bunların, alacak tutarının yarısına sahip olması şarttır. Kararlar, alacak tutarı ekseriyeti ile alınır." şeklinde düzenlenmiştir.
İflas İdaresi seçimi Kanunun 223/1 maddesinde "İflas idaresi üç kişiden oluşur. Toplanan alacaklıların yapacağı seçimde, bu sayının iki katı, bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip kişi aday gösterilir. Bu adaylardan dört adedi alacak tutarına göre ekseriyeti teşkil edenlerce, iki adedi ise alacaklılar sayısı itibariyle ekseriyeti teşkil edenlerce seçilir ve icra mahkemesine bildirilir. İcra mahkemesi, iflas idaresini teşkil edecek üç kişiden ikisini alacak ekseriyetine sahip olanların gösterdiği dört aday, birini ise alacaklı ekseriyetinin gösterdiği iki aday arasından seçer.
Tasfiye, iflas dairesince, yukarıdaki fıkraya göre teşkil edilen iflas idaresine havale olunur." şeklinde düzenlenmiştir.
Kanunun 222. maddesinde"Alacaklılar toplanması mümkün olmazsa veya karar nisabı oluşmazsa durum tespit olunur. Bu hâlde daire, ikinci alacaklılar toplanmasına kadar masayı idare eder ve tasfiyeye başlar." şeklinde düzenleme mevcuttur.
Yukarıda belirtildiği şekilde, İflas Dairesi tarafından tasfiyenin basit tasfiye olarak yapılmasına karar verilmesi halinde İflas Dairesi tasfiyeyi sonuçlandıracaktır. Birinci alacaklılar toplantı nisabı ve karar nisabının oluşmaması halinde ise ikinci alacaklılar toplantısına kadar İflas Dairesi masayı idare eder ve tasfiyeye başlar.
Somut olayda; tasfiyenin basit veya adi şekilde yapılıp yapılmayacağı, birinci alacaklılar toplantı nisabı ve karar nisabının oluşup oluşmadığı belli olmadığından, İflas Dairesinin iflas masasını idare yetkisi oluşmamıştır.
Bu durumda mahkemece, davalının kanuni temsili sağlandıktan sonra, yöntemince taraf teşkili sağlanarak, sunacağı delillerde toplandıktan sonra hasıl olacak sonucuna göre karar verilmelidir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözardı edilerek, eksik araştırma ve inceleme sonucu, yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O hâlde, sair temyiz itirazları incelenmeksizin davacı vekilinin temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 12.06.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.