11. Hukuk Dairesi 2015/11140 E. , 2016/4187 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada ... Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 20/05/2014 gün ve 2014/74-2014/132 sayılı kararı onayan Daire’nin 29/05/2015 gün ve 2015/2132-2015/7301 sayılı kararı aleyhinde davalı şirket vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin 30 yılı aşan bir süre boyunca ... ibaresini kullanarak tanınmış hale getirdiğini ve bu ibarenin davalı ... nezdinde 2002 yılından bu yana müvekkili adına tescilli olduğunu, davalı şirketin kuruluşlarından olan bir firmanın ... ibaresinin tescili için davalı kuruma başvurduğunu, yaptıkları itiraz sonucunda talebin reddedildiğini, açılan davanın da red kararı ile sonuçlandığını, buna karşın aradan bir süre geçtikten sonra bu kez davalı firmanın aynı ibarenin tescili için davalı kuruma başvurduğunu ve kurum tarafından söz konusu ibarenin tesciline karar verildiğini, her iki markanın iltibas yaratacak derecede benzer olduğunu, öncelikli kullanım hakkının müvekkiline ait olduğunu ileri sürerek, davalı adına tescilli markanın hükümsüzlüğüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, davalı ... hakkında açılan davada yeniden karar verilmesine yer olmadığına, diğer davalı hakkında açılan davanın kısmen kabulü ile davalı şirket adına tescilli ... + Şekil ibareli 2007/21141 sayılı markanın tescilli olduğu 11, 20, 21, 35 sınıflardaki; (11. sınıf) lambalar, duvar lambaları, aydınlatma, ısıtma, buhar üretme, pişirme, soğutma, kurutma, havalandırma, su sağlama ve sıhhi tesisat donanımlarına yönelik aparatlar, (20. sınıfta) mobilyalar, aynalar, çerçeveler, ahşap mantar, kamış, bambu, hasır, boynuz, kemik, fildişi, balina kemiği, kabuk amber, sedef, lületaşı veya plastikten yapılmış ürünler (diğer sınıflara dahil olmayan) ile tüm bu materyallerin ikameleri (plastik hariç), (21. sınıftaki) ev yada mutfak aletleri ya da kapları, (35. sınıftaki) reklamcılık, işletmecilik, işletme yönetimi, ofis işleri ajans temsilciliği ve tekelci satış anlaşmaları; ithalat ve ihracat hizmetleri; satış promosyonu, (diğerleri için); ticari şirketlerin işletimine yönelik yardımcı hizmetler (satış hakları gibi) bu hizmetler ile ilgili olan ve başta mobilyalar, dekoratif ürünler, ev tekstil ürünleri, boyalar ve yer kaplamaları, oda temizleyicileri, aydınlatma lambaları, saatler, gerçek ve emitasyon mücevherler, cam ürünler, porselen, seramik ürünler, çatal bıçak takımları, ev gereçleri, yatak takımları ve aksesuarlar, deri ürünler, gözlükler, hediyelik eşyalar, olmak üzere her türlü ürünler ve hizmetler yönünden hükümsüzlüğüne ve sicilden terkinine, fazlaya dair taleplerin reddine dair verilen kararın davalı şirket vekilince temyizi üzerine karar Dairemizce onanmıştır.
Davalı şirket vekili bu kez karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Dosyadaki yazılara, mahkeme kararında belirtilip Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, davalı şirket vekilinin HUMK’nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisini ihtiva etmeyen karar düzeltme isteğinin reddi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalı şirket vekilinin karar düzeltme isteğinin HUMK’nın 442. maddesi gereğince REDDİNE, aşağıda yazılı bakiye 3,20 TL karar düzeltme harcının ve 3506 sayılı Yasa ile değiştirilen HUMK"nın 442/3. maddesi hükmü uyarınca takdiren 265,00 TL para cezasının karar düzeltilmesini isteyen davalı şirketten alınarak ..."ye gelir kaydedilmesine, 14/04/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.