Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/9102
Karar No: 2007/7610
Karar Tarihi: 07.05.2007

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2006/9102 Esas 2007/7610 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, işverenine ait işyerinde çalıştığını, ancak Sosyal Sigortalar Kurumu'na bildirilmediği için çalışmalarının tespiti için dava açtı. Mahkeme davacının istemi doğrultusunda karar verdi. Ancak davalı işveren hakkında harekete geçirilmediği için davalı Kurum temyiz isteğinde bulundu. Mahkeme kararı incelendiğinde, işverenin tasfiyesi gerçekleşmiş bir Anonim Şirket olduğu ve tüzel kişiliğinin ihya edilmesi durumunda işverenin de hasım olarak gösterilmesinin gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle davalı Kurumun temyiz itirazları kabul edilerek karar bozulmuştur. Kanun maddeleri: 506 sayılı Yasa'nın 79/10. maddesi.
21. Hukuk Dairesi         2006/9102 E.  ,  2007/7610 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi     :  İstanbul 8.İş Mahkemesi
    Tarih               :  22.03.2006
    No                   : 250-169  
                           
    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 01.11.1985-31.12.1990 tarihleri arasında geçen sigortalı çalışmalarının tesbitine   karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    Dava, davacının davalı işverene ait işyerinde 01.11.1985-31.12.1990 tarihleri arasında geçen davalı Kuruma bildirilmeyen çalışmalarının tesbiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece ilamda belirtildiği gibi istemin kabulüne karar veriliştir
    Bu yönüyle davanın yasal dayanağı belirgin olarak 506 sayılı Yasa"nın  79/10.maddesidir. Anılan  maddeye göre, bu tür hizmet tesbiti davalarında kurumla birlikte  işvereninde hasım gösterilmesi zorunludur. Yargıtay"ın  yerleşik uygulaması da bu doğrultudadır.
    Somut olayda, hizmet tesbiti  davası  Sosyal Sigortalar Kurumu ve G.S. M. A.Ş  aleyhine açılmış, mahkemece, davacının çalıştığını iddia ettiği G.S. Mamulleri A.Ş"nin tüzel kişiliğinin 09.11.1991 tarihinde sona ermiş olması ve işverene tebligat  yapılması mümkün  olmadığı gerekçesiyle yargılama  işverenin yokluğunda sürdürülüp  sonuçlandırılmıştır.  Oysa, tasfiye ile tüzel kişiliği sona ermiş bulunan  Anonim Şirketin “ ihya yolu ile tasfiye kararı kaldırılarak” yeniden tüzel kişiliğinin  kazandırılması mümkündür. Nitekim, bu tüzel kişiliğin  son bulmasını ifade eden fesih ve tasfiye işlemi,  Borçlar Hukukuna göre, aynı zamanda bir hukuki muamele olup, bu karar ve işlem  bir hataya dayalı ise gerçek anlamda bir tasfiye işleminden  söz edilemez.
    Bu durumda, mahkemece,  tüzel  kişiliği sona eren Anonim Şirketin sonra ermesine ilişkin kararının  kaldırılarak, ihyası için tasfiye memurları ile ticaret siciline husumet yöneltilerek Asliye Ticaret Mahkemesinde ayrı bir dava açılması için davacı tarafa HUMK"nun 39 ve 40. maddeleri  hükümleri uyarınca  uygun bir önel verilmesi  ve  alınacak sonuca göre,  tüzel kişiliğe tebligat yapılarak,  davaya  devam edilmesi gerekirken bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın, taraf teşkili yapılmadan davanın yalnızca SSK. Başkanlığının katılımı ile görülüp sonuçlandırılmış olması usul ve yasaya aykırı olup,  bozma nedenidir.   
    O halde davalı kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazleri kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı Kurumun diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 07.05.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi