Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/4278
Karar No: 2007/8059

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2007/4278 Esas 2007/8059 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme kararı, bir 3. kişinin İİK’ye dayalı açtığı istihkak davasına ilişkindir. Davaya konu olan 8.6.2004 tarihli haciz, ihtiyati haciz kararına dayanılarak yapılmıştır. İhtiyati haciz kararının tebliğinden itibaren bir ay içerisinde takip talebinde bulunulması gerektiği belirtilmiştir. Ancak alacaklı, bir aylık sürede takip talebinde bulunmadığından, ihtiyati haciz kararı hükümsüz kalmıştır. Mahkeme, dava konusu haczin dayanağı kalmadığından karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiğine karar verilmiştir. Kanun maddeleri ise İcra ve İflas Kanunu’nun 96 ve devamı maddeleri (özel dava koşulları) ile 264. madde 3. ve 4. fıkralarıdır.
21. Hukuk Dairesi         2007/4278 E.  ,  2007/8059 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi    :   Eyüp İcra Mahkemesi
    Tarihi             :   06.09.2005
    No                  :  456-643

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı kararın duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı (Alacaklı) vekili tarafından istenilmesi üzerine, dosya incelenerek, işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 04.04.2006 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı (alacaklı) vekili Av. E.B. geldi. Davacı (3.Kişi) ile davalı (Borçlu) adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan Avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek bırakılan günde Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    Uyuşmazlık 3. kişinin İİK"nun 96 ve devamı maddelerine dayalı olarak  açtığı istihkak davasına ilişkindir.
    Bu tür davalarda  dava konusuna ilişkin  genel dava koşullarının yanında ( kesin hüküm bulunmaması, hukuki yarar gibi)  özel dava koşullarından  olarak geçerli bir haczin bulunması koşulunununda, oluşması gereklidir.  Davanın görülmesi için gerekli olan bu dava şartının   yargılama sırasında da  geçerliliğini koruması zorunludur.
    Davaya konu 8.6.2004 tarihli haciz Eyüp İş Mahkemesinin 2004/83  Esas sayılı dava dosyasının yargılaması sırasında  verilen ihtiyatı haciz kararına dayanılarak  yapılmıştır.  Bu halde alacaklı İİK"nun 264 maddesi 3. fıkrası gereğince esas hakkında verilecek  hükmün  mahkemece tebliğinden  itibaren bir ay içerisinde takip talebinde  bulunmaya mecburdur. Bu süre  geçirilirse anılan  maddenin 4. fıkrasında belirtildiği üzere ihtiyate haciz hükümsüz kalır ve hükümsüz kalan ihtiyati hacze dayanılarak açılan istihkak davasının  dinlenilmesi olanağı yoktur.
    Somut  olayda  ihtiyati haciz kararı verilen Eyüp  İş Mahkemesinin  2004/83 sayılı dava dosyasında 18.6.2004 tarihinde davacının yüzüne karşı  karar tefhim edilmiştir. Yukarıda açıklanan maddede "hükmün tebliğinden" söz edilmiş isede Yargılama İş Mahkemesince yapılmıştır. 5521 sayılı Yasa"nın 8. maddesine göre iş mahkemelerince verilen kararların tefhimi ile yasal temyiz süresi başladığından, bir aylık sürenin tefhimde başlatılması gerekir. Alacaklı bir aylık sürede takip talebinde  bulunmadığından ;  ihtiyati haciz kararı hükümsüz kalmıştır. ( İİK 264/4 )
    Mahkemece  dava konusu  haczin dayanağı kalmadığından konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekirken aksi düşüncelerle davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    O halde, davalı alacaklının  bu yönleri amaçlayan  temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, davalı Alacaklı yararına takdir edilen 450.00 YTL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, temyiz harcının istek halinde davalı (alacaklı)"ya iadesine, 15.5.2007  gününde oybirliğiyle karar verildi. 



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi