Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/19622
Karar No: 2007/8200
Karar Tarihi: 17.05.2007

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2006/19622 Esas 2007/8200 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, iş kazası sonucu malüliyetinden doğan tazminatın ödetilmesini talep etti ancak mahkeme, isteği reddetti. Davacının temyiz başvurusu üzerine, yapılacak işlemler belirtilmeden hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı bulundu ve hüküm bozuldu. Davacının diğer temyiz itirazları şimdilik incelenmedi. Kararda İş Kanunu’nun 77. maddesi ve işyerinin niteliğine göre uygulanması gereken işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün ilgili maddeleri belirtilerek, kusur raporları arasındaki çelişkinin giderilmesi için teknik üniversitelerden elektrik konusunda uzman üç işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı bilirkişinin konuyu yeniden incelemesi gerektiği belirtildi.
İş Kanunu’nun 77. maddesi, işverenin işçilerin sağlığı ve güvenliği için gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü ise, işyerlerindeki tehlikelerin belirlenmesi ve önleyici tedbirlerin alınması için bir takım yöntemlerin uygulanmasını zorunlu kılar.
21. Hukuk Dairesi         2006/19622 E.  ,  2007/8200 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Bigadiç Asliye Hukuk İş Mahkemesi
    Tarih : 06.07.2006
    No : 315-194

    Davacı, iş kazası sonucu malüliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine  karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    Dava, iş kazası sonucu sürekli iş göremezliğe uğrayan davacının maddi zararının giderilmesi istemine ilişkindir.
    Zararlandırıcı olaya maruz kalan işçi, olay günü, saat:10.00 sıralarında tesisteki AG aydınlatma direğinde bulunan arızayı gidermek üzere direğe çıkmış, emniyet kemerini direğe bağlamaya çalışırken elini direkteki ana hat iletkenine temas ettirerek akıma kapılıp, çarpılarak direkten yere düşmek suretiyle iş kazası geçirmiş ve  %20 oranında sürekli iş göremezliğe uğramıştır.
    Yargılama sırasında alınan 06.05.1999 tarihli kusur raporunda, %40 oranında davalı işverenin, %60 oranında davacı işçinin kusurlu olduğu belirtilmiş, 14.11.1999 tarihli raporda ise, davalı işveren %60, davacı işçi %40 oranında kusurlu bulunmuştur. Hükme esas alınan 16.02.2005 tarihli kusur raporunda, davacı %80, davalı %20 oranında kusurlu bulunmuş, aynı bilirkişilerden alınan 06.07.2005 tarihli ek raporda da aynı oranlar belirtilmiştir. Mahkemece, kusur raporları arasındaki açık çelişki giderilmeden karar verilmiştir.
    Mahkemece yapılacak iş, yukarıda belirtilen kusur raporları arasındaki çelişkiyi gidermek için teknik üniversitelerden elektrik konusunda uzman üç işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı bilirkişiye konuyu yeniden İş Kanunu’nun 77. maddesi ve işyerinin niteliğine göre işyerinde uygulanması gereken işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünün ilgili maddeleri çerçevesinde inceletmek, işverenin, işyerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı, hangi önlemleri almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususlarda ayrıntılı bir rapor almak, verilen rapor dosyadaki bilgi ve belgelerle birlikte değerlendirilerek, kusurun aidiyeti ve oranını hiç bir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek biçimde saptamak ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın  yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davacının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 17.05.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi