Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/9884
Karar No: 2016/4349
Karar Tarihi: 19.04.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/9884 Esas 2016/4349 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı iş insanı, davalı şirketin hem yüzde 13 hissedarı hem de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğu halde, şirketin cari ve kasa hesaplarıyla ilgili bilgi taleplerinin cevapsız kaldığını iddia ederek, şirketin defter ve dosyalarının incelemesine sunulması hakkını kullanmak istemiştir. Ancak mahkeme, davacının şirket yönetim kurulu üyeliğinin sona erdirildiği gerekçesiyle davanın konusuz kaldığına ve davacının inceleme hakkının ortadan kalktığına karar vermiştir. TTK'nın 392/3. maddesi uyarınca yönetim kurulu üyelerinin inceleme hakkının yönetim kurulu üyesi olma zorunluluğu olduğu belirtilmiştir. Mahkeme, taraf vekillerinin temyiz istemlerini reddetmiştir. Kanun maddeleri: TTK'nın 392/3 ve 392/4 maddeleri.
11. Hukuk Dairesi         2015/9884 E.  ,  2016/4349 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada ... Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 29.04.2015 tarih ve 2015/94-2015/397 sayılı kararın duruşmalı olarak incelenmesi davacı vekili tarafından, asıl karar da taraf vekilleri tarafından istenmiş olup, duruşma için belirlenen 19.04.2016 günü başkaca gelen olmadığı yoklama ile anlaşılıp hazır bulunan davacı vekili Av. ..., davalı ... vekili Av. ... dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin, davalı şirketin hem yüzde 13 hissedarı hem de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olduğunu, müvekkilinin şirketin cari hesapları ve kasa hesapları hakkında gerek elektronik posta yolu ile gerekse sözlü olarak bilgi almak istediğini yönetim kurulu başkanına ilettiğini, ancak taleplerinin cevapsız bırakıldığını, 6102 sayılı TTK"nın 392/3. maddesi uyarınca müvekkilinin böyle bir hakkının mevcut olduğunu ileri sürerek işlerin gidişi ve belirli münferit işler hakkında bilgi alma ve şirket defterlerinin ile dosyalarının incelemesine sunulması hakkını kullanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre, TTK"nın 392/3. maddesinde yönetim kurulu üyelerinin şirketin defter ve dosyalarını inceleme hakkının ne şekilde kullanılacağının düzenlendiğini, anılan yasa maddesine göre bu hakkın kullanılması için yönetim kurulu üyesi olma zorunluluğunun bulunduğu, davacı ..."in dava tarihi itibariyle şirket yönetim kurulu üyesi olduğu halde yargılama aşamasında 28/04/2015 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında üyeliğinin sona erdirildiği, bu şekilde dava tarihinden sonra davacının dava ehliyeti ve TTK"nın 392. maddesine göre inceleme yapma hakkının ortadan kalktığı gerekçesiyle konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş. Bu kararın taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine de mahkemece, 28/05/2015 tarihinde verilen kararlarla, verilen kararın TTK"nın 392/4. maddesi uyarınca kesin olduğu gerekçesiyle taraf vekillerinin temyiz isteminin reddine karar verilmiştir.
    Bu ek karar davacı vekili tarafından, asıl karar da taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin 28/05/2015 tarihli ek karara yönelik tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Dava, TTK"nın 392/3. maddesine dayalı, yönetim kurulu üyesinin şirketin defter ve dosyalarını inceleme hakkını kullanması talebine ilişkin olup, mahkemece konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair verilen kararın taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine, mahkemece, verilen kararın TTK"nın 392/4. maddesi uyarınca kesin olduğu gerekçesiyle taraf vekillerinin temyiz isteminin reddine karar verilmiş, bu karara yönelik taraf vekillerince verilen temyiz dilekçelerinde davacı vekili ek kararın da bozulmasını, davalı vekili ise asıl kararın bozulmasını istemiştir. Davalı vekilinin ek karara yönelik bir temyiz itirazının bulunmamasına, davacı vekilinin asıl karara yönelik temyiz isteminin mahkemece reddedilmiş bulunmasına ve bu kararın da onanmış bulunmasına göre asıl karara yönelik taraf vekillerinin temyiz istemlerinin reddine karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan 28/05/2015 tarihli ek kararın ONANMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle taraf vekillerinin asıl karara yönelik temyiz istemlerinin reddine, takdir olunan 1.350,00 TL duruşma vekalet ücretinin taraflardan alınarak yekdiğerine verilmesine, istek halinde aşağıda yazılı 26,20 TL harcın temyiz eden davacı ..."e iadesine, aşağıda yazılı bakiye 01,50 TL temyiz ilam harcının temyiz eden fer"i müdahil ..."dan alınmasına, istek halinde aşağıda yazılı 26,20 TL harcın temyiz eden davalı ...."ye iadesine, 19.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi