Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/11393
Karar No: 2007/9129
Karar Tarihi: 05.06.2007

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2006/11393 Esas 2007/9129 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, çalışma gücünün 3/2'sini yitirdiğinden malüllük aylığı bağlanmasını istemiştir. Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir. Ancak davacının malullüğünü tespit etmek için yasal bazı prosedürlere uyulması gerektiği belirtilmiştir. Davacının itirazı üzerine sosyal sigortalar kurumundan rapor alınması ve Adli Tıp Meclisi'ne başvurulması gerektiği vurgulanmıştır. 1479 sayılı yasanın 28. ve 56. maddeleri de davayı destekleyen yasal dayanaklardır. Mahkemenin usul ve yasaya aykırı hüküm kurduğu belirtilmiştir ve hüküm bozulmuştur. 1479 sayılı yasa, sigortalıya malullük sigortasından yardım yapılabilmesi için, malullüğü gerektirecek derecede hastalık veya arızanın sigortalı olarak çalıştığı sırada meydana gelmesini zorunlu kılmaktadır. Malullük halinin tespitinde ise 56. maddeye uygun prosedür uygulanmalıdır.
21. Hukuk Dairesi         2006/11393 E.  ,  2007/9129 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Ankara 7.İş Mahkemesi
    Tarih : 31.05.2006
    No : 299-213

    Davacı, çalışma gücünün 3/2"sini yitirdiğinden malüllük aylığı bağlanmasına karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün taraf vekilleri tarafından duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan  ve Tetkik Hakimi  tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan ve temyiz konusu hükme ilişkin dava, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesinde sayılı ve sınırlı olarak gösterilen hallerden hiçbirine uymadığından Yargıtay incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasına ilişkin isteğin reddine karar verildikten sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    Dava, nitelikçe çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirdiğinin tespiti ile malullük aylığı bağlanması gerektiğinin saptanması ve kurumun sataşmasının giderilmesi istemine ilişkindir. Bu yönüyle davanın yasal dayanağı 1479 sayılı yasanın 28 ve 56. maddeleridir. Anılar 28. maddeye göre; sigortalıya malullük sigortasından yardımın yapılabilmesi için, malullüğü gerektirecek derecede hastalık ve arızanın sigortalılığın başladığı tarihte bulunmaması koşuldur. Başka bir anlatımla, davacının, malullük sigortasının sağladığı yardımlardan yararlanabilmesi için, malul sayılacak derecede hastalık veya arızanın sigortalı olarak çalıştığı sırada meydana gelmesinde yasal zorunluluk olduğu açıktır. Öte yandan, malullük halinin tespitinde, yukarıda sözü geçen yasanın 56. maddesinin öngördüğü prosedüre uyulması gerektiği ortadadır. Oysa mahkemece, hastalığın ve arızanın oluş tarihi ile hastalığı belirleyen rapor yönünden açıklanan doğrultuda işlem yapılmadığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
    Yapılacak iş; davacının, Kurumun 2/3 oranında çalışma gücünü kaybetmediğine ilişkin vermiş olduğu karara, dava açmak suretiyle itiraz ettiği göz önünde tutularak 1479 sayılı yasanın 56/5.maddesinde öngörülen prosedür uyarınca ve davacı 04.11.2004 tarihinde öldüğünden mevcut sağlık raporları ve belgelere göre sigortalılığının başladığı 17.02.1987 tarihinde malullüğü gerektirecek derecede hastalık ve arızanın bulunup bulunmadığı ve 07.08.2002 maluliyet aylığı talep tarihinde çalışma gücünü 2/3 oranında kaybedip kaybetmediğine ilişkin olarak sosyal sigortalar Kurumu Yüksek Sağlık Kurulundan rapor almak, alınan rapora itiraz edilmesi halinde Adli Tıp Meclisinden itirazın değerlendirilmesini sağlamak ve sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 05.06.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     


     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi