Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/491
Karar No: 2017/828
Karar Tarihi: 24.01.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/491 Esas 2017/828 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan feshedildiğini iddia ederek feshin geçersizliği ve işe iadesi ile tazminat talep etmiştir. Mahkeme, feshin geçersizliğine ve işe iadeye karar vermiştir. Ancak davalı avukatı temyiz etmiştir. Bankanın yönetiminde yapılan değişiklik nedeniyle iş sözleşmesinin feshedildiği iddiası ile fesih bildirimi yapılmıştır. Banka, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmiştir. Davacının çalıştığı şube de bu devir sonrası organizasyon değişikliği yapılmıştır. Bu nedenle, feshin geçerli sebep sayılması gerektiği hükmedilmiştir ve davacının tazminat talebi reddedilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. ve 20. maddeleri hakkında bilgi eklememiz istenmiştir. İş Kanunu'nun 18. maddesi işverenin, işletmenin ve işyerinin gereklerinden kaynaklanan nedenlerle işçi sözleşmelerini feshedebileceğini düzenlemektedir. İş Kanunu'nun 20. maddesi ise temyiz yoluyla verilen kararların, iş mahkemesinin verdiği kararlarla bağlayıcı nitelikte olduğunu, kararın kesinleşmesi halinde tarafların uyacaklarını ve icra edilebileceğini belirlemektedir.
22. Hukuk Dairesi         2017/491 E.  ,  2017/828 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkili işçinin iş sözleşmesinin geçerli ve haklı sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkili bankanın yönetiminin ... davacının iş sözleşmesinin, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca işletmenin ve işyerinin gereklerinden dolayı tazminatları ödenerek sona erdirildiğini ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, toplanan delillere dayanılarak, yazılı gerekçeyle, feshin geçersizliğine ve davacı işçinin işe iadesine, işe başlatmama tazminatının beş aylık ücret tutarı olarak ve çalıştırılmadığı süre için en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının belirlenmesine karar verilmiştir.
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Somut uyuşmazlıkta, davalı ....’ye ait banka şubesinde, şube müdürü olarak çalışan davacının iş sözleşmesi, 23.10.2015 tarihli fesih bildirimi ile “Bankamızın organizasyon yapısında yapılan değişiklik nedeniyle Genel Müdürlüğün 23.10.2015 tarihli kararı ile iş sözleşmenizin, 4857 sayılı Kanun’un 17. ve 18. maddeleri gereğince tarafınıza kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi suretiyle sonlandırılması uygun görülmüştür...” şeklinde gerekçe gösterilerek, geçerli sebep iddiasıyla feshedilmiştir.
    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 29.05.2015 tarihli ve 6318 sayılı kararı ile, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında, .... ile ilgili olarak yapılan denetlemeler neticesinde, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla, 5411 sayılı Kanun’un 71. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredilmesine karar verilmiştir.
    ....’nin, temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesi akabinde, Fon tarafından göreve getirilen yeni yönetimin, güvenebileceği bir kadro ile banka ve şubelerini yönetme isteği ve bu doğrultuda yapılan organizasyon değişikliği, banka şubesinde şube müdürü olarak çalışan davacının iş sözleşmesinin feshinde geçerli sebep sayılmalıdır. Bu halde, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, davanın kabulüne karar verilmesi hatalı olmuştur.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    ...-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 31,40 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 27,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 3,70 TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
    4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 47,10 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre ....980,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Yatırılan gider avanslarından varsa kullanılmayan bakiyelerinin ilgili tarafa iadesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 24.01.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi