Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/858
Karar No: 2017/1122
Karar Tarihi: 06.02.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/858 Esas 2017/1122 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli bir sebep olmadan feshedildiğini iddia ederek davalı işverenle mahkemeye başvurmuştur. Davalı işveren ise iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur. Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararı doğrultusunda yapılan araştırma sonucu, davacının fesih konusu yapılan eyleminin feshi gerektirdiğinden bahisle davacının taleplerini kabul etmiştir. Ancak, davalı işverenin diğer çalışanlarla aynı eylemi gerçekleştirenler hakkında farklı davranması nedeniyle feshin haksız olduğu kabul edilmiştir. Bu nedenle davanın reddi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, işçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan geçerli fesih sebepleri belirtilmiş ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. ve devamı maddelerine atıfta bulunulmuştur. Ayrıca, işçinin davranışlarından kaynaklanan sebepler, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen sebepler olarak tanımlanmıştır. 4857 sayılı Kanun'un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, kararın bozulması ve davanın reddedilmesi gerektiği belirtilmiştir.
22. Hukuk Dairesi         2017/858 E.  ,  2017/1122 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haklı ve geçerli sebep olmadan feshedildiğini belirterek feshin geçersizliğine, davacının işe iadesine, davalı işverenlikçe bir ay içerisinde işe başlatılmaması halinde sekiz aylık tutarında tazminat ödenmesine, çalıştırılmadığı süre gözetilerek dört aylık ücret ve diğer haklarının ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin 11.02.2016 tarih ve 2015/35/713 esas, 2016/2659 sayılı bozma kararı doğrultusunda araştırma yapılarak davacının fesih konusu yapılan eylemi ile aynı veya benzer nitelikte eylemlerde bulunmuş işçilere karşı işverence herhangi bir disiplin yaptırımı uygulanmadığı gibi özellikle bu şahısların davacı gibi iş akitlerinin de sona erdirilmemiş olduğu, bu şahısların davalı işyerinden kendi istekleri ile ayrılmış oldukları, davalı işverence davacı açısından dolaylı ayrımcılık yapıldığı ve eşit işlem borcuna aykırı davranıldığı ve böylece davalı tarafça fesih hakkının kötüye kullanıldığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı süresi içerisinde davalı vekili temyiz etmiştir.
    Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. ve devamı maddeleridir.
    4857 sayılı Kanun"un 18. maddesi işverene, işçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan sebeplerle iş sözleşmesini feshetme yetkisi vermiştir. İşçinin davranışlarından kaynaklanan fesihte takip edilen amaç, işçinin daha önce işlediği iş sözleşmesine aykırı davranışları cezalandırmak veya yaptırıma bağlamak değil; onun sözleşmesel yükümlülükleri ihlale devam etmesi, tekrarlaması ihtimalinden kaçınmaktır. İşçinin davranışları sebebiyle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için, işçinin iş sözleşmesine aykırı, sözleşmeyi ihlal eden bir davranışının varlığı gerekir. İşçinin kusurlu davranışı ile sözleşmeye aykırı davranmış ve bunun sonucunda iş ilişkisi olumsuz bir şekilde etkilenmişse işçinin davranışından kaynaklanan geçerli bir fesih söz konusu olur. Buna karşılık, işçinin kusur ve ihmaline dayanmayan sözleşmeye aykırı davranışlarından dolayı işçiye bir sorumluluk yüklenemeyeceğinden işçinin davranışlarından kaynaklanan geçerli fesih sebebinden dc bahsedilemez.
    İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan sebepler, aynı Kanun"un 25. maddesinde belirtilen sebepler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen sebeplerdir. İşçinin davranışlarından veya yetersizliğinden kaynaklanan sebeplerde, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli sebeplere dayandığını kabul etmek gerekecektir.
    Dosya içeriğine göre, davalı işyerinde işbank projesi müşteri hizmetleri temsilcisi olarak görev yapan davacı hakkında işverence 03-27.11.2014 tarihleri arasında kullanım dışı, bozuk telefon numaralarını kasıtlı olarak defalarca arayarak bu süre içerisinde 31 saat 19 dakika iş kaybına neden olduğu, konuşma süresinin ekip ortalamasının altında kaldığı gibi çalışanlara kötü örnek oluşturduğu, müşteriye karşı işverenin itibarını sarsıcı ve güven ilişkisini zedeleyici davranış ve doğruluk ve bağlılığa aykırı eylemleri nedeniyle savunmasının talep edildiği, davacının savunmasında kullanım dışı numara aramasının diğer çalışan arkadaşlarınca tavsiye edildiğini kendisinin de onlara uyarak bu eylemi gerçekleştirdiğini, biraz abartmış olabileceğini, kendisine bu aklı verenlerin halen çalışmaya devam ettiğini belirtmiş bunun üzerine iş akdi işverence haklı nedenle feshedilmiştir. Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin bozma ilamı ile davacı ile aynı eylemi gerçekleştiren işçiler hakkında işverenin eşit işlem borcuna uygun davranıp davranmadığının araştırılması talep edilmiş ve mahkemece işverene yazılan müzekkere sonucu diğer işçilere aynı eylem nedeniyle ihtar cezasının verildiği iş akdinin feshedilmediği tespit edilmiştir.
    Davalı işverenin aynı eylemden dolayı fesih hakkını kullanırken eşitlik ilkesine aykırı davranması feshi haksız kılmakta ise de, davacının sabit olan, iş sözleşmesine aykırı, kullanım dışı bozuk numaraları defalarca arama şeklindeki kasıtlı eyleminin fesih için geçerli neden olduğunun kabulü gerekir. İşe iade talebinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde kabul edilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM:Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Adli yardım talebinin kabulü nedeniyle başta alınmayan 25,20 TL başvuru harcı ile alınması gerekli olan 31,40 TL karar ve ilam harcı toplamı 56,60 TL" nın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
    4-Adli yardım kararı ile devlet hazinesinden karşılanan toplam 103,50 TL yargılama giderinin davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına, davacının yaptığı diğer yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 127,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.980,00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Yatırılan gider avanslarından varsa kullanılmayan bakiyelerinin ilgili tarafa iadesine, peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 06.02.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi