Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/943
Karar No: 2017/1144
Karar Tarihi: 06.02.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/943 Esas 2017/1144 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, iş sözleşmesinin haklı veya geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini talep etmiştir. Davalı işveren ise iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme davacının feshin haklı nedenlere dayanmadığını ve davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, dosya incelemesi sonucunda, işverenin davacının diğer şirket çalışanlarının haksız prim kazanmaya yönelik eylemleri nedeniyle İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayetçi olduğu ve açılan kamu davasının derdest bulunduğu ortaya çıkmıştır. Yapılacak iş, bu kamu davasının sonucunun beklenilerek işveren feshinin haklı veya geçerli nedene dayanıp dayanmadığı hususunda bir karar vermektir. Kararda geçen kanun maddeleri ise İş Kanunu'nun 25/II-e maddesi ve 4857 Sayılı İş Kanunu'dur.
22. Hukuk Dairesi         2017/943 E.  ,  2017/1144 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, iş sözleşmesinin haklı veya geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı, iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece; davacının iş aktinin davalı işverenlikçe, davacının da içinde bulunduğu bir kısım çalışanın iş yerinde uygulanmakta olan prim sisteminden faydalanmak için çeşitli zamanlarda yapılan ve farklı kişilere ait olan alışverişleri tek bir faturada toplayarak işverenin koymuş olduğu kotaya ulaşıp, bu yolla haksız kazanç elde ederek davalı şirketi dolandırdıkları iddiasıyla 22.06.2015 tarihinde 4857 sayılı Kanun"un 25. maddesine istinaden feshedildiği, denetim sonrası tutulan tutanakların 06.08.2015 tarihli olup davalı işverenliğin bu tutanakları davacının iş akdinin feshedilmesinden sonra düzenlediği, davalı tarafça İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığına olay hakkında davacı işçinin iş mahkemesinde işe iade davası açtığı tarihten sonra suç duyurunda bulunulduğu ve davacı işçinin ifadelerinde, iddia edilen olayın sistemsel bir aksaklıktan kaynaklandığı, şirketin ortak bir bilgisayar programına bağlı olduğu, zaman zaman sisteme giriş yapılamadığında faturaların birleştirildiği ayrıca davalı tarafa iddialarını ispat edebilmek ve iddia ettiği yolsuzluğun incelenebilmesi için faturaların kayıtlı olduğu ticari defterlerini sunması için üst üste kesin süre verilmesine rağmen defterleri ibraz edemediği bu nedenle davacının prim kazanabilmek için faturaları birleştirdiği iddiasıyla ilgili bilirkişi incelemesi yapılamadığı ve ispat yükü kendisinde olan davalının feshin haklı nedene dayandığını ispatlayamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, işverenin yaptığı feshin haklı veya geçerli sebebe dayanıp, dayanmadığı noktasında toplanmaktadır.
    Dosya içeriğinden, davacının mağaza müdür yardımcısı olarak davalıya ait işyerinde çalıştığı, 22.06.2015 tarihli noter kanalıyla yapılan fesih bildirimi ile, "İşyeri kayıtlarını incelememiz sonucunda işyerimizin size verdiği primden faydalanmak için birbirinden bağımsız ve farklı saatlerde yapılmış olan (kredi kartı veya nakit) satışları tek faturada birleştirdiğiniz, bu yolla hak etmediğiniz primler aldığınız, ayrıca çeşitli tarihlerde işe gelmediğiniz halde işyerindeymiş gibi beyanda bulunduğunuz size duyduğumuz iyi niyeti kötüye kullandığınız, şirketimizi yaptığınız usulsuz işlemlerle zarara uğrattığınızdan ve yaptığınız kötü niyetli işlemleriniz TCK"ya göre suç teşkil ettiğinden tarafımızla olan iş sözleşmeniz 4857 sayılı Kanun"un 25. maddesine göre 22.06.2015 tarihi itibariyle bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilmiştir" denilerek İş Kanun"un 25/II-e maddesi gereğince feshedildiği anlaşılmaktadır.
    Somut olayda, davalı işverenin davacı ... diğer şirket çalışanlarının haksız prim kazanmaya yönelik eylemleri nedeniyle İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığına şikayetçi olduğu ve Savcılığın 09.07.2015 tarihli kovuşturmaya yer olmadığına dair kararına itirazı sonucu İskenderun 4. Asliye Ceza Mahkemesinin 2015/761 esas sayılı dosyası ile açılan kamu davasının derdest bulunduğu, davalının duruşmada defter ve belgelerin Asliye Ceza Mahkemesinde olduğunu belirttiği ancak Mahkemece defter ve belgelerin kesin süreye rağmen bilirkişi incelemesi yaptırılmak için sunulmadığı ve feshin haklı nedene dayandığı olgusunun davalı tarafça ispatlanamadığı yönünde hüküm kurulduğu tespit edilmiştir.
    Yapılacak iş İskenderun 4. Asliye Ceza Mahkemesinin 2015/761 esas sayılı dosyası ile açılan kamu davasının sonucunun beklenilerek işveren feshinin haklı veya geçerli nedene dayanıp dayanmadığı hususunda bir karar vermektir. Yazılı şekilde eksik incelemeye dayalı hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ :Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 06.02.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi