Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/29860
Karar No: 2017/1212
Karar Tarihi: 06.02.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/29860 Esas 2017/1212 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, bir işçinin ücretindeki azalışın davayı konu etmediğini ancak ücret farkı talep edilen dönemlerde iş sözleşmelerinin sunulmadığını belirterek, işçinin rızası olmadan ücrette düşürme yapılamayacağını vurguladı. Ücret düşürmesinin işçinin rızasıyla olup olmadığının incelenmesi gerektiğine dikkat çekildi ve eğer ücrete ilişkin düzenleme varsa ve işçinin imzası varsa, imzanın inkar edilmemesi veya irade sakatlığı ile alındığının ispat edilemediği durumlarda ücret değişikliğinin işçi tarafından kabulü nedeniyle talebin reddedilmesi gerektiği belirtildi. Davacının ücretinin düşürüldüğü döneme ilişkin, alt işverenlerle imzaladığı iş sözleşmelerinin dosya içerisinde bulunduğu ve davacının ücretinin düşürülmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı ve ücret miktarının belirtilmediği anlaşıldı. Bu doğrultuda, mahkeme kararı onandı.
Kanun Maddeleri: 4857 sayılı Kanun'un 22. maddesi, Harçlar Kanunu'nun 13/j. maddesi, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun geçici ikinci maddesi.
22. Hukuk Dairesi         2016/29860 E.  ,  2017/1212 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı ile davalı aralarındaki dava hakkında Mahkemece, bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kabulüne ilişkin verilen karar Dairemizin 10.09.2015 tarihli, 2014/13831 esas ve 2015/24621 sayılı kararı ile; "Somut olayda, davacının ücretinde azalma olduğu uyuşmazlık konusu değilse de, ücret farkı talep edilen dönemlere ilişkin davacı ile alt işverenler arasında imzalanan iş sözleşmeleri dosyada bulunmamaktadır. 4857 sayılı Kanun"un 22. maddesi uyarınca işçinin rızası olmadan ücrette indirim yapılamayacağı dikkate alındığında, bu belgeler olmadan, ücretin düşürülmesinin davacının rızası ile olup olmadığı hususu denetlenememektedir. Bu durumda, mahkemece, anılan dönemlere ilişkin sözleşmeler getirtilerek, sözleşmelerde ücrete ilişkin bir hüküm bulunup bulunmadığı ve ücretin davacının rızası ile düşürülüp düşürülmediği incelenerek, ücrete ilişkin düzenleme varsa, işçininde imzası bulunuyorsa, imzanın inkar edilmemesi veya irade sakatlığı ile alındığının ispat edilememesi halinde, ücret değişikliğinin işçi tarafından yazılı olarak kabulü nedeniyle talebin reddine, yoksa ücret alacağı farkı olduğunun kabulüne karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olmuştur.
    Öte yandan, hükme esas teşkil eden bilirkişi raporunda, davacının fark ücret alacağı, uyuşmazlık konusu dönemlerde asgari ücrete yapılan artış oranları uyarlanarak zamlı şekilde belirlenen ücrete göre hesaplanmış ise de, taraflar arasında ücrete asgari ücret artış oranında zam yapılacağına ilişkin bir sözleşme hükmü veya işyeri uygulaması bulunduğu iddia ve ispat edilememiştir. Kaldı ki, işverenin işçi ücretlerini karşılıklı anlaşma dışında düşüremeyeceği gibi, ücretlere zam yapma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Hal böyle olunca, işçinin ücretin düşürülmesinden önceki son ücreti esas alınarak, bu ücret ile ödenen ücret miktarları arasındaki farklar tespit edilerek, sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, hatalı değerlendirme ile, ücrette meydana gelebilecek artış oranı da hesaplamaya dahil edilerek belirlenen miktara hükmedilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
    Ayrıca Harçlar Kanunu"nun 13/j. maddesi uyarınca davalı Bakanlığın harçtan muaf olduğu gözetilmeksizin Bakanlık aleyhine harca hükmedilmesi hatalı olmuştur." gerekçesi ile bozulmuştur.
    Dairemizin belirtilen bozma ilamına mahkemece, emsal nitelikteki dosyalarda verilen kararların Dairemizce onandığı gerekçesi ile harca ilişkin bozma gerekçesi yerine getirilerek diğer yönlerden önceki kararda direnilmiştir.
    Direnme kararı süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiş olup, Dairemizin 6352 sayılı Kanun"un 40. maddesi ile eklenen 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun geçici ikinci maddesi uyarınca öncelikle inceleme yetkisi olduğu ve mahkemece direnme kararına gerekçe olarak gösterilen, Dairemiz incelemesinden geçen emsal işçilerin dosyalarında, ücret farkı alacaklarının asgari ücrete yapılan artış oranları uyarlanarak hesaplanmasının bozma gerekçesi yapılmadığı, ayrıca davacının ücretinin düşürüldüğünü iddia ettiği döneme ilişkin, alt işverenlerle imzaladığı iş sözleşmelerinin dosya içerisinde bulunduğu ve sözleşmelerde davacının ücretinin düşürülmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı ve ücret miktarının da belirtilmediği anlaşılmakla direnme, bozma gerekçesine uygun bulunduğundan Dairemizin 10.09.2015 tarihli ve 2014/13831 esas, 2015/24621 karar sayılı bozma ilamı ortadan kaldırılarak, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun Geçici Ek 2. maddesi uyarınca ONANMASINA, davalı harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına, 06.02.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi