Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/2658
Karar No: 2017/1329
Karar Tarihi: 06.02.2017

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/2658 Esas 2017/1329 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma, yıllık izin, ücret alacağı ve cezai şart alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir. Davalı ise davanın reddine karar verilmesini istemiştir. Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiş ancak fazla çalışma ücreti alacağı hakkında karar verilmemiştir. Tarafların temyiz itirazları ise yerinde görünmemiştir. Yargıtay kararına göre, bozma sonrası mahkemece fazla çalışmaya ilişkin hüküm kurulmamıştır. Bozma ile birlikte önceki hüküm ortadan kalkarak geçerliliğini yitirir ve önceki karara atıf yapılarak yeni hüküm oluşturulamaz. Hükme esas alınan bilirkişi raporu doğrultusunda hüküm altına alınan alacak miktarları net olmasına rağmen, hükümde alacakların net olduğu belirtilmemiştir. Kararda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi gereği hükmün sonuç kısmında, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların açık şekilde gösterilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu prensibe uygun olarak kararın yeniden verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Kanun maddeleri:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi
- Huk
22. Hukuk Dairesi         2017/2658 E.  ,  2017/1329 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma, yıllık izin, ücret alacağı ve cezai şart alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı işçinin fazla çalışma ücreti alacağı bulunup bulunmadığı uyuşmazlık konusudur.
    Mahkemece hükmüne uyulan bozma ilamı cezai şarta ilişkin olup fazla çalışma ücreti alacağını da kapsayan fazlaya ilişkin istemin reddine yönelik karar bozma kapsamı dışında kalarak kesinleşmiştir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297. maddesi uyarınca hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi zorunludur. Bu biçim yargıda açıklık ve netlik prensibinin gereğidir. Aksi hal, hükmün infazında zorluklara ve tereddütlere, yargılamanın ve davaların gereksiz yere uzamasına, davanın tarafı bulunan kişi ve kurumların mağduriyetlerine sebebiyet verecek ve kamu düzeni ve barışını olumsuz yönde etkileyecektir. (Hukuk Genel Kurulu - 2007/14-778 E, 2007/611 K, Dairemizin 01.04.2008 gün ve 2007/38353 Esas. 2008/7142 Karar sayılı ilamı)
    Somut olayda, bozma sonrası Mahkemece fazla çalışmaya ilişkin hüküm kurulmamıştır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu"nun 22.02.2012 tarihli, 2012/13-747 esas, 2012/84 karar sayılı ilamında ve Dairemizin emsal kararlarında belirtildiği gibi, Yargıtayca bozulan karar, sonraki kararın eki niteliğinde değildir. Bozma ile birlikte önceki hüküm ortadan kalkarak hukuki geçerliliğini yitirir. Mahkemece bozulan karara atıf yapılarak yeni hüküm oluşturulamaz. Bozmadan önceki ve bozmadan sonraki kararlar 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297. maddesine uygun olmalıdır.
    Mahkemece yukarıdaki kanuni düzenlemeler ve ilkeler dikkate alınmaksızın, bozma nedeni yapılmayan alacak kalemi olan fazla çalışma hakkında bozma öncesinde olduğu gibi istemin reddine karar verilmemesi hatalıdır.
    3-Hükme esas alınan bilirkişi raporu dikkate alındığında hüküm altına alınan alacak miktarlarının net olduğu anlaşılmaktadır. Ne var ki, hüküm yerinde belirtilmemiştir. Mahkemece alacakların net olduğu belirtilmeden hüküm kurulması infazda tereddüt yaratır mahiyette olduğundan hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 06.02.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi