10. Hukuk Dairesi 2016/8612 E. , 2018/8178 K.
"İçtihat Metni"
... adına Av. ... ile 1-... 2-.... Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. Tasfiye memuru ... aralarındaki dava hakkında ... 31. İş Mahkemesinden verilen 04/04/2016 günlü ve 2013/546 E. - 2016/125 K. sayılı hükmün, davacı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Yargılamanın sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi, iddia ve savunma ile ilgili delillerin eksiksiz toplanıp tartışılabilmesi, davanın süratle sonuçlandırabilmesi, öncelikle, tarafların yargılama gününden haberdar edilmesi ile mümkündür. Kişinin hangi yargı merciinde duruşmasının bulunduğunu, hakkındaki iddia ve isnatların nelerden ibaret olduğunu bilebilmesi, usulüne uygun olarak tebligat yapılması ile sağlanabilir. Anayasanın 36. ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 27. (HUMK"nun 73.) maddelerinde çok açık bir şekilde vurgulanan temel kurala göre; mahkeme, tarafları dinlemeden, onları iddia ve savunmalarını bildirmeleri için usulüne uygun olarak davet etmeden hükmünü veremez. Bu bakımdan davetin ve bunun yazılı şeklinin (davetiyenin) davadaki önemi büyüktür. Asıl olan tarafların huzurunda yargılamanın yürütülmesi olmakla birlikte, hukuk mahkemelerinde, taraflar yargılamaya katılmasalar bile, mutlaka dava ve duruşmadan haberdar edilmelidirler. Duruşmaya gelinmese dahi, ilgilinin yokluğunda davaya devam edilip karar verilmesine usulün olanak tanıdığı hâllerde, açıklanan biçimdeki uyarıyı taşıyan davetiyenin tebliğ edilmesinden ve yasaya uygun biçimde taraf teşkilinin tamamlanarak işin esasına girildikten sonra, deliller toplanarak bir sonuca ulaşılması gereklidir. Değinilen işlemler nedeniyle tebligat, bilgilendirme yanında, belgelendirme özelliği de bulunan bir usul işlemidir. Bu nedenle, tebliğ ile ilgili 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri tamamen şeklidir. Kanunun amacı, tebliğin muhatabına ulaşması, konusu ile ilgili olarak kişilerin bilgilendirilmesi ve bu hususun belgeye bağlanmasıdır. Hâl böyle olunca, kanun hükümlerinin en ufak ayrıntılarına kadar uygulanması zorunludur.
Bazı maddeleri dışında 19.01.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanunun 3. maddesi ile değişik 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 10. maddesine göre “Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Şu kadar ki; kendisine tebliğ yapılacak şahsın müracaatı veya kabulü şartiyle her yerde tebligat yapılması caizdir.”; Yönetmeliğin 16. maddesinde, "Tebligat, öncelikle tebliğ yapılacak şahsın bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tespitinde, tebliğ isteyenin beyanı, muhatabın veya diğer ilgililerin bildirimleri ya da mevcut belgeler esas alınır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir."
İnceleme konusu davada; dava dilekçesi davalı ..."ya .... Mahallesi ....Sokak No: ....Kocamustafapaşa/ ... adresinde bizzat kendisine tebliğ edildiği halde, gerekçeli kararın aynı adrese T.K. 35. maddeye göre tebliğ edildiği, tasfiye sürecinde olan davalı.... San. ve Tic. Ltd. Şti"ne tasfiye memuru olarak atanan ..."in ticaret sicili gazetesinde yer alan adresine dava dilekçesinin ve gerekçeli kararın T.K. 35. maddeye göre tebliğ edildiği, tebligatların usulüne uygun yapılmadığı anlaşılmaktadır
Bu nedenle davalı ..."nın ve tasfiye memuru ..."in dosyada bulunan bilinen adreslerine gerekçeli kararın usulüne uygun tebliğ edilmesi, tebligatın yapılamaması halinde adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adreslerine T.K. 21/2 maddeye göre tebligat yapılması gerekirken davalılara T.K. 35. maddeye göre tebligat yapılması karşısında aleyhe olan gıyabi hükmün yukarıda anılan ilkeler ve yasal mevzuat çerçevesinde davalılara T.K. 21/2 maddeye göre mernis adresine çıkartılacak tebligattan sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazlarının bu noksanlıklar giderilip dosya geldikten sonra incelenmesinin, 17/10/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.