Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2130
Karar No: 2015/16672
Karar Tarihi: 15.09.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/2130 Esas 2015/16672 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden kaynaklanan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, davalılardan birinin temyiz talebini reddetmiş ve diğerlerine karşı maddi tazminatın belirlenmesine ve belirli giderlerin karşılanmasına karar vermiştir. Ancak, mahkeme kararı davalı sigorta şirketinin faiz sorumluluğunu yanlış bir şekilde belirlemiştir. Karar, iş kazası sonucu maluliyet nedeniyle maddi ve manevi zararların giderilmesi isteminin reddedilmesi ve tarafların temyiz başvurularının reddedilmesi ile sonuçlanmıştır. İş Mahkemeleri Kanununun 8. maddesi hükümleri dikkate alındığında, İş Mahkemesi'nden verilmiş olan böyle bir kararın 8 gün içinde temyiz edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun, yasal faizin işleyebilmesi için borçlunun önceden uyarılması gerektiğini de belirtmektedir.
21. Hukuk Dairesi         2015/2130 E.  ,  2015/16672 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Söğüt Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    TARİHİ : 26/09/2014
    NUMARASI : 2012/46-2014/602

    Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalılardan T.. A.. ve G.. A.. vekillerince ve T.. A.. ve M.. K.. tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R

    1-Davalılar Termal Elektronik ve Devre Elam. San ve Tic A.Ş. ile Termal Seramik San. Ve Tic. A.Ş. vekillerinin temyizi yönünden;
    Hüküm, İş Mahkemesinden verilmiştir. 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 8.maddesi hükmüne göre ise İş Mahkemelerinden verilmiş bulunan nihai kararların 8 gün içinde temyiz olunması gerekir.
    Olayda hüküm, davalılar vekiline 15.10.2014 tarihinde tebliğ edilmiş, temyiz ise 27.10.2014 tarihinde vukubulmuştur. Şu duruma göre davada 8 günlük temyiz süresi fazlası ile geçmiştir.
    O halde, 1.6.1990 Tarih ve 1989/3 E. 1990/4 K. sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararı da gözönünde tutularak davalılar Termal Elektronik ve Devre Elam. San ve Tic A.Ş. ile Termal Seramik San. Ve Tic. A.Ş. vekillerinin temyiz dilekçesinin süre aşımı yönünden reddi cihetine gitmek gerekmiştir.
    2- Davalılar Mehmet Kuru ve G.. A.. vekillerinin temyiz itirazlarına gelince;
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillere, kanuni gerektirici nedenler ile temyiz kapsam ve nedenlerine göre, davalı M.. K.."nun tüm, davalı G.. A.."nin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
    Dava, sigortalının iş kazası sonucu sürekli iş göremezliği nedeniyle maddi ve manevi zararların giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davacı sigortalı yararına 37.378,39 TL maddi tazminatın kaza tarihi olan 30.04.2011 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiştir.
    Temerrüt faizi için, kural olarak borçlunun temerrüde düşürülmesi gerekir. Borcun muaccel olması, kendiliğinden borçlunun temerrüde düşmesini gerektirmez. Ayrıca, Borçlar Kanunu’nun 101/I. maddesi gereğince temerrüt için alacaklının ihtar yapması da gereklidir.
    Somut olayda, davalı sigorta şirketi haksız fiil sorumlusu olmayıp, sorumluluğunun kaynağı davalı işverenle yaptığı sigorta sözleşmesine dayandığından davanın açılmasından önce davalılardan Güneş Sigorta A.Ş."ye davacı tarafından ihtar yapıldığı, başka bir anlatımla söz konusu davalının temerrüde düşürüldüğü kanıtlanamadığından davalı sigorta şirketinin maddi tazminat davası bakımından dava tarihinden itibaren faizden sorumlu tutulması gerekirken, olay tarihinden itibaren sorumluluguna karar verilmesi doğru olmamıştır.
    Mahkemece yukarıdaki olgular dikkate alınmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    Ne var ki bu yanlışlığın giderilmesinin yeniden yargılamayı gerektirmediği anlaşıldığından hüküm bozulmamalı HMK 370/2. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ : Yukarıda yapılan açıklama gereğince;
    Hüküm fırkrasının maddi tazminatın kararlaştırıldığı 1-a bendinin silinerek yerine; “37.378,39 TL maddi tazminatın davalı G.. A.. yönünden dava tarihi olan 27.02.2012 tarihinden itibaren davalılar Termal Seramik San. Ve Tic. A.Ş., Termal Elektronik ve Devre Elemanları San. Ve Tic. A.Ş., M.. K.., R.. A.. yönünden kaza tarihi olan 30.04.2011 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya ödenmesine” rakam ve sözcüklerinin yazılması ile hükmün düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, temyiz harcının istek halinde T.. A.. ve T.. A.."ne iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz eden davalılardan G.. A.. ve M.. K.."ya yükletilmesine, 15.09.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi