Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/15403
Karar No: 2016/813

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2015/15403 Esas 2016/813 Karar Sayılı İlamı

20. Hukuk Dairesi         2015/15403 E.  ,  2016/813 K.
"İçtihat Metni"


İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Asliye Ticaret Mahkemesi

Alacak istemine ilişkin olarak açılan davada Bursa 6. Asliye Hukuk Mahkemesi ile Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:

- K A R A R -

Dava, davacı limited şirket ortağının diğer ortağın mirasçılarından payına düşen bedelin tahsili istemine ilişkindir.
Bursa 6. Asliye Hukuk Mahkemesince, taraflar arasındaki uyuşmazlığın davacının davalıların miras bırakanı ... ... ile birlikte kurdukları limited şirketteki şirket ortaklığından elde edilen ortak gelir ile satın alınan taşınmazlar ile aracın tamamının diğer ortak davalıların miras bırakanı ... ... adına satın alınmasından kaynaklandığı ve limited şirketlerdeki ortaklık payından kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin davaların 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 4 ve 5. maddeleri uyarınca ticaret mahkemelerinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından ise, Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görevsizlik kararı verilirken davacı ve ağabeyinin kurduğu şirketin gelirinden elde edildiği belirtilerek görevsizlik kararı verilmiş ise de, dava dilekçesinde ve cevap dilekçelerinde bu hususta beyan mevcut olmadığı, sadece ortak hareket ettiklerini belirtmek için kurdukları şirkette ortak olduklarını belirttiği, davanın TTK 4. maddesinde sayılan ticari davalardan olmadığı, asliye hukuk mahkemesinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Dava açıldığı tarihte yürürlükte olan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 4/1 maddesine göre, her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın, bu Kanunda öngörülen hususlardan doğan hukuk davaları ticari dava sayılır. Aynı Kanunun 5/1 maddesine göre ise "Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın asliye ticaret mahkemesi tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir.
Somut olayda davacı, davalıların murisi olan ve aynı zamanda davacının kardeşi olan ... ... ile birlikte uzun yıllar yarı yarıya ortak şekilde çalıştıklarını, şirket kurduklarını ve edimlerini ne yapılacağına büyük kardeş olan ... ..."ın karar verdiğini ve tüm emlak işlerini ortak olarak yürüttüklerini, yine birlikte yarı yarıya ortak olacak şekilde ... ili, ... ilçesinde taşınmaz satın aldıklarını, ancak tapu kaydının davacının abisi ... ..."ın üzerine yapıldığını, yine ... ... adına 2009 yılında birlikte satın alınan aracın 1/2"sinin de davacıya ait olduğunu, ... ..."ın vefat etmesi üzerine mirasçılarının aracın devrini üzerlerine yaptırarak muavazalı şekilde üçüncü bir kişiye devir ve
temlik ettiklerini, amaçlarının davacının 1/2 hissesini elde etmeyi engellemek olduğunu belirterek tapu kaydının iptali ile 1/2 hissesini davacı adına tesciline mümkün olmadığı takdirde ortaklıktan doğan hakkının yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline ve .....plakalı aracın rayiç bedelinin 1/2"sinin yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini telep etmiş olup Türk Ticaret Kanununda düzenlenen hususlardan doğan ve ticari dava niteliğinde olan uyuşmazlığın ticaret mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 25.01.2016 gününde oy birliği ile karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi