Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8119
Karar No: 2016/896
Karar Tarihi: 26.01.2016

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2015/8119 Esas 2016/896 Karar Sayılı İlamı

20. Hukuk Dairesi         2015/8119 E.  ,  2016/896 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davada ... Asliye Hukuk ve ... İş Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
    Asliye Hukuk Mahkemesince, uyuşmazlığın iş kazasına dayalı rücuan tazminat talebine yönelik olduğu ve 5521 sayılı Kanunun 1 ve 5. maddeleri uyarınca iş mahkemeleri tarafından görülmesi gerektiği, ancak davanın açılış tarihi itibariyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 24.03.2005 tarih ve 188 sayılı kararı ile ... İş Mahkemelerinin yargı çevresinin ... Büyükşehir Belediye sınırları olarak tespit edildiği, ... ilçesinin de 5216 sayılı Kanunun geçici 2. maddesi uyarınca ... Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alındığı, bu nedenle anılan davaya özel mahkeme olan ... İş Mahkemeleri tarafından bakılması gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
    İş Mahkemesi ise, davanın işverenler arasında açılan rücû davası olması nedeniyle ... Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1’inci maddesi ile iş mahkemelerinin görev alanı belirlenmiştir. Anılan maddeye göre, “İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle (Kanunun değiştirilen ikinci maddesinin (Ç), (D) ve (E) fıkralarında istisna edilen işlerde çalışanlar hariç) işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya iş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözülmesi ile görevli olarak lüzum görülen yerlerde iş mahkemeleri kurulur.
    Bu mahkemeler:
    A) 5018 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (E) fıkrasına göre sendikaların açacakları ve bu sıfatla aleyhlerine açılacak hukuk davalarına;
    B) İşçi Sigortaları Kurumu ile sigortalılar veya yerine kaim olan hak sahipleri arasındaki uyuşmazlıklardan doğan itiraz ve davalara da bakarlar.”
    Davacı, kalıp işini verdiği taşeron ..."ın işçisi dava dışı ..."ın iş kazası sonucu yaralanması nedeniyle aleyhlerine açtığı tazminat davası nedeniyle 80.000,00.-TL maddi tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte şirketten tahsiline hak kazandığı ve tazminat miktarlarının ..."a ödendiğini, iş kazasının müvekkili şirketin aralarında mevcut sözleşme gereği hazır beton döküm işini verdiği ..."nin beton pompa kamyonunun ön sağ destek ayağının kırılması neticesinde üzerine beton makinesi düşen işçinin felç kalması şeklinde oluştuğunu, ..."nin beton dökme işini diğer davalı ..."a yaptırdığını ileri sürerek dava dışı-kaza geçiren ..."a ödenen tazminatın davalılardan tahsiline karar verilmesi talebinde bulunmuştur.
    Bu haliyle, taraflar arasındaki uyuşmazlığın yukarıda belirtilen madde hükümlerinden kaynaklanmadığı anlaşılmaktadır.
    Bunun yanı sıra, somut olayda, her ne kadar asliye hukuk mahkemesince davanın iş mahkemesinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle iş mahkemesine, iş mahkemesi de, uyuşmazlığın asliye hukuk mahkemesinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle asliye hukuk mahkemesine görevsizlik kararı vermiş ise de, taraflar arasındaki uyuşmazlığın tarafların ticari faaliyetinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.
    Türk Ticaret Kanununun 4. maddesinde, bu Kanundan doğan hukuk davalarının ticari dava sayıldığı, aynı Kanunun 5. maddesinin ikinci fıkrasında, bir yerde ticaret mahkemesi varsa asliye hukuk mahkemesinin vazifesi içinde bulunan ve bu kanunun 4. maddesi hükmünce ticari sayılan davalara ticaret mahkemesinde bakılacağı hususları düzenlenmiştir.
    Türk Ticaret Kanununun 3. maddesinde, ”Bu Kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir.” düzenlemesi getirilmiştir.
    Bir hukuki işlemin veya fiilin TTK"nın kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen bu kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bir hukuki işlemin veya fiilin olması gerekir.
    Bu durumda mahkemece, ticaret mahkemesine görevsizlik kararı verilmesi gerekirken Asliye Hukuk Mahkemesi ile İş Mahkemesi arasında karşılıklı görevsizlik kararı verilmiş olması usûl ve kanuna aykırı olup, Ticaret Mahkemesi tarafından verilen görevsizlik kararı yoksa da, HMK"nın 114 ve 115 maddeleri gereği görev hususu dava şartı olup yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilmesi gerekmekle Yargıtayca yargı yeri belirlenmesi gerektiği anlaşılmakla, bu durumda uyuşmazlığın ... Nöbetçi Ticaret Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerektiğinden, bu mahkemenin yargı yeri olarak belirlenmesi gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... Nöbetçi Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 26/01/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi