
Esas No: 2014/1314
Karar No: 2014/5661
Karar Tarihi: 16.09.2014
Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2014/1314 Esas 2014/5661 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Serik 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 16/12/2011
NUMARASI : 2005/144-2011/481
Taraflar arasında görülen alacak davası sonucunda verilen hükmün bozulmasına ilişkin Dairemizin 01.11.2013 gün ve 3946 Esas, 6696 Karar sayılı ilamının karar düzeltme yoluyla incelenmesi davalı A.. B.. mirasçısı Z.. B.. ve davalı H.. D.. tarafından istenilmekle, dosya incelendi, gereği görüşüldü.
- KARAR -
1- Yargıtay bozma ilamı davalı O.. B..’a 7201 sayılı Kanun"un 21. maddesi ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik"in 29. maddesi gereğince tebliğ edilmiş ise de yapılan tebligat usulüne uygun değildir.
Tebligat Kanunu"nun 21. maddesi "Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır." ve yönetmeliğin 29. maddesi "(1) 21, 22, 23, 25, 26 ve 27. maddelerde yazılı kişiler, tebliğ yapılacak olanın geçici olarak başka yere gittiğini belirtirlerse, tebliğ memuru, muhatabın hangi sebeple adresten geçici olarak ayrıldığını, beyanda bulunanın adı ve soyadı ile sıfatını tebliğ tutanağına yazar. Tebliğ tutanağını beyanda bulunana imzalattırır ve tebliğ edilecek evrakı beyanda bulunana verir. Bu kişiler, tebliğ evrakını kabule mecburdurlar.
Bu kişilerin beyanlarını imzadan kaçınmaları ve tebliğ evrakını kabul etmemeleri durumunda, tebliğ memuru bu hususu tutanağa yazar, imzalar ve tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti üyesinden birine ya da kolluk amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve teslim ettiği kişinin adresini içeren ihbarnameyi gösterilen adresin kapısına yapıştırır.
Bu maddeye göre yapılacak tebligatlarda tebliğ, tebliğ evrakının 21, 22, 23, 25, 26 ve 27. maddelerde yazılı kişilere verildiği tarihte veya ihbarname kapıya yapıştırılmışsa bu tarihten itibaren onbeş gün sonra yapılmış sayılır.” hükmünü havidir.
Somut olayda, anılan yasa ve yönetmelik hükmüne karşın tebligatta adı geçen komşunun kim olduğu, kime haber verildiği de anlaşılamamaktadır. Açıklanan nedenlerle bu davalıya yapılan tebligatın geçerli bir tebligat olmadığı açıktır.
Bu itibarla Yargıtay bozma ilamının davalı O.. B..’a 7201 sayılı Yasa ve ilgili Tüzük hükümlerine göre usulüne uygun olarak ve gerekirse ilgilinin mernis kayıtlarındaki adresi de araştırılarak tebliğin sağlanması, tebligatın usulüne uygun olup olmadığı mahkeme hakimince kontrol edilerek, karar düzeltme süresinin beklenmesinden sonra karar düzeltme incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 16.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.