Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/15291
Karar No: 2018/22794
Karar Tarihi: 22.10.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/15291 Esas 2018/22794 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2017/15291 E.  ,  2018/22794 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :... Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini, zam yapılması gerektiği halde zam yapılmadığını, zam yapılmasının ... şartı haline geldiğini, aynı ... yerinde aynı kıdemde ve görevde çalışanlara zam yapıldığı halde kendisine zam yapılmadığınından eşit davranma borcuna aykırı davranıldığını , yıllık izin ücretlerinin kullanılmasında izin ücretlerinin yasal çerçevede peşin olarak ödenmesini talep etmesine rağmen izin ücretlerinin peşin ödenmediğini bu nedenlerle haklı nedenle ... akdini feshettiğini iddia ederek kıdem tazminatının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının ... akdini haksız olarak feshettiğini belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanılan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak ... şartı haline gelmesine rağmen davacının maaşına zam yapılmaması nedeniyle ... akdini haklı olarak feshettiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar süresi içerisinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    Taraflar arasında davacının ... sözleşmesinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona erip ermediği uyuşmazlık konusudur.
    İşçinin emeğinin karşılığı olan ücret işçi için en önemli hak, işveren için en temel borçtur. 4857 sayılı ... Kanunu"nun 32/4. maddesinde ücretin en geç ayda bir ödeneceği kurala bağlanmıştır. Yine 4857 sayılı Kanunu"nda, 5953 sayılı Basın ... Kanunu"nun 14. maddesinde öngörüldüğü gibi ücretin peşin ödeneceği öngörülmemiştir. Buna göre, aksi bireysel ya da toplu ... sözleşmesinde kararlaştırılmadığı sürece işçinin ücreti bir ay çalışıldıktan sora ödenmelidir.
    Ücreti ödenmeyen işçinin bu ücretini işverenden dava ya da icra takibi gibi kanuni yollardan talep etmesi mümkündür.

    Ücreti ödenmeyen işçinin alacağı konusunda takibe geçmesi ya da ücreti ödeninceye kadar ... görme edimini yerine getirmekten kaçınması, ... ilişkisinin devamında bazı sorunlara ... açabilir.
    Bu bakımdan, işverenle bir çekişme içine girmek istemeyen işçinin, haklı sebebe dayanarak ... sözleşmesini feshetme hakkı da tanınmıştır.
    İşçinin ücretinin kanun veya sözleşme hükümlerine göre ödenmemesi işçiye bu imkanı verir. Ücretin hiç ya da bir kısmının ödenmemiş olması bu konuda önemsizdir.
    Ücretin ödenmediğinden söz edebilmek için işçinin kanun ya da sözleşme ile belirlenen ücret ödenme döneminin gelmiş olması ve işçinin bu ücrete hak kazanmış olması gerekir.
    4857 sayılı Kanun"un 24/II-e. bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, primi, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların da ödenmemesi işçiye haklı fesih imkanı verir.
    Somut olayda, davacı 01.11.1998 - 06.02.2006 tarihleri arasında hemşire olarak çalışmış olup ... 3. ... Mahkemesinin 2007/1213 esas sayılı dosyası ile fazla mesai ücretlerini talep ettiği, davanın kabul edildiği ancak 9. Hukuk Dairesinin 2010/22837 esas sayılı dosyası ile dosya kapsamı,personel fazla çalışma çizelgeleri ve davacı hesap ekstreleri uyarınca davacıya fazla çalışma yaptığı günlere ilişkin fazla çalışma ücretlerinin ödendiği anlaşıldığından davacının fazla çalışma talebinin reddi yerine kabulüne karar verilmesinin hatalı olduğu gerekçesi ile bozma yapılmış ve bozma sonrasında verilen ret kararı Yargıtay (Kapatılan) 7. Hukuk Dairesinin 2013/17998 esas sayılı dosyası ile onanmıştır. Dava tarihi itibari ile davacının ödenmeyen ücret alacağı bulunmamaktadır. Diğer haklı fesih iddialarına bakılıdığında; davacı diğer çalışanlara zam yapıldığı halde kendisine 2006 ocak ayında zam yapılmadığından eşit davranma ilkesine işverenin aykırı davrandığını ve ... yeri şartı haline gelmesine rağmen zam yapılmadığını iddia etmekte davalı taraf ise tüm işçilere zam yapıldığı dönemlerde davacıya da zam yapıldığını, zam yapılmadığı dönemde ise hiçbir işçiye zam yapılmadığını ayrıca ... sözleşmelerinde zam yapılacağı taahhüdüne yer vermediklerini belirtmiştir. Dosyaya ibraz edilen ... sözleşmelerinde “çalışanların ücretlerinde ayarlama yapılacağı zaman o yılki sicil durumu incelenerek ücreti ayarlanır “cümlesine yer verildiği bunu dışında zamla ilgili herhangi bir madde veya ibare yer almadığı, emsal işçi bordrolarına bakıldığında ise yıllar itibari ile davacı da dahil olmak üzere %5 ile %15 arasında işçilere zam yapıldığı, 2006 Ocak ayında ise zam yapılmadığı görüldüğünden işverenin eşit davranma borcuna aykırı davrandığından bahsetmek mümkün olmadığı gibi işçilere her yıl zam yapma durumunun ... yeri şartına haline geldiğinden söz etmekte mümkün değildir. Ayrıca taraflar arasından en son imzalanan 01.11.2005 tarihli ... sözleşmesinde ücret seviyesinin net 736,00 TL brüt 1.027,00 TL olarak ve sözleşmenin 01.11.2006 tarihine kadar yürülükte kalacağının düzenlendiği ve Ocak 2006 ile Şubat 2006 aylarındaki ücret bordrolarında ücret seviyesinin sözleşmede kararlaştırıldığı gibi brüt 1.027,00 TL seviyesinde tahakkuk ettirildiği görüldüğünden 2006 Ocak ayında zam yapılmadığı iddiasıda gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm bu sebeplerle mahkemece ... şartı haline gelmesine rağmen davacının maaşına zam yapılmaması nedeniyle ... akdinin feshinin haklı nedene dayandığının kabulü hatalıdır. Dolayısıyla feshin haklı nedene dayalı olmadığı anlaşılmakla kıdem tazminatının reddine karar verilmesi gerekirken kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, 22.10.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi