Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/91
Karar No: 2014/7478
Karar Tarihi: 14.05.2014

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/91 Esas 2014/7478 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/91 E.  ,  2014/7478 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ESKİŞEHİR 4. AİLE MAHKEMESİ
    TARİHİ : 19/03/2013
    NUMARASI : 2012/64-2013/175

    Taraflar arasında görülen eşya alacağı davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dilekçesi ile; taraflar arasındaki boşanma davasının kabul edildiği ve kararın Yargıtay aşamasında olduğunu, tarafların evlenmelerinin hemen akabinde davalının çeşitli borçlarını ödemek üzere davacıya düğünde takılan ziynet eşyalarını iade edilme şartıyla bozdurup geri vermediğini iddia ederek, müvekkili tarafından davalıya borç olarak verilen ziynet eşyalarının aynen iadesini olmazsa bedelinin tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı cevap dilekçesi ile; davacıya düğünde takılan ziynet eşyalarını hiç görmediğini, davacının bunların annesinde olduğunu söylediğini, yalnızca davalının düğünden evvel taksitle aldığı plazma TV"nin kalan taksitlerini davacının bu taksit bitmez maaşımızı bilelim diyerek kendi rızası ile ödediğini, bunun dışında bütün borçlarını davalının kendisinin ödediğini savunarak, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece; ziynetlerin kadının üzerinde bulunması gereken şahsi eşyalardan olduğu, tarafların boşanmalarına ilişkin karardan önce de birkaç kez ayrılıp tekrar bir araya geldikleri, son ayrılma durumu, yaşanan olaylar dikkate alındığında davacıya ait ziynet eşyalarının ve paraların davalı tarafından alındığının ispat edilemediği, dinlenen tanık beyanlarının da duyuma dayalı olduğu, davalının kredi borçları bulunsa da davalının çalıştığı, gelirinin bulunduğu, davacı vekili tarafından yemin teklifinden vazgeçildiği gerekçeleriyle ispat edilemeyen davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Türk Medni Kanunu’nun 6.maddesi hükmü uyarınca; kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri hakkını dayandırdığı olguların varlığını kanıtlamakla yükümlüdür. Gerek doktrinde, gerek Yargıtay içtihatlarında kabul edildiği üzere ispat yükü hayatın olağan akışına aykırı durumu iddia eden ya da savunmada bulunan kimseye düşer. Öte yandan ileri sürdüğü bir olaydan kendi yararına haklar çıkarmak isteyen kimse iddia ettiği olayı kanıtlaması gerekir.
    Davacı kadın, dava konusu edilen ziynet eşyasının davalıda kaldığını ileri sürmüş, davalı koca ise onun tarafından götürüldüğünü savunmuştur. Hayat deneylerine göre olağan olanın bu çeşit eşyanın kadının üzerinde olması ya da evde saklanması, muhafaza edilmesidir. Başka bir anlatımla bunların davalı tarafın zilyetlik ve korumasına terk edilmesi olağan durumla bağdaşmaz.
    Diğer taraftan, ziynet eşyası rahatlıkla saklanabilen, taşınabilen, götürülebilen türden eşyalardandır. Bu nedenle evden ayrılmayı tasarlayan kadının bunları önceden götürmesi, gizlemesi her zaman mümkün olduğu gibi evden ayrılırken üzerinde götürmesi de mümkündür. Bunun sonucu olarak normal koşullarda ziynet eşyalarının kadının üzerinde olduğunun kabulü gerekir.
    Davacı, dava konusu ziynet eşyasının varlığını, evi terk ederken bunların zorla elinden alındığını ve götürülmesine engel olunduğunu, evde kaldığını ispat yükü altındadır.
    Somut olayda; davacı kadın dava konusu ziynet eşyasının varlığını, evi terk ederken bunların zorla elinden alındığını ve götürülmesine engel olunduğunu, evde kaldığını ispat edememiştir. Ne var ki; davalı koca düğünden evvel 2.500 TL"ye taksitle aldığı plazma TV"nin kalan taksitlerini davacının ödediğini beyan etmiş olduğundan bu hususta ispat külfeti yer değiştirmiştir. Davalı iade edilmemek üzere söz konusu borcun ödendiğini kanıtlamadıkça iade ve tazmin ile yükümlüdür.
    O halde mahkemece yapılacak iş; davalının davacı tarafından ödenen borcun ne şekilde ödendiği, ziynet eşyalarının bozdurulup bozdurulmadığı, bozduruldu ise ne miktarda ödendiğini tespit bakımından tarafların delillerini sorarak, yukarıda açıklanan ilkeler gözönünde bulundurup, gerekirse bilirkişiden yeniden rapor almak suretiyle varılacak sonuca göre bir karar vermek olmalıdır.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 14.05.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi