Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/7674
Karar No: 2016/1632
Karar Tarihi: 17.02.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/7674 Esas 2016/1632 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, müvekkilinin tanınmış markaların sahibi olduğunu ve davalının tescil ettirmek istediği \"...\" ibaresini müvekkilinin markaları ile karıştırma ihtimali bulunan benzerlikte olduğunu iddia ederek kararın iptalini talep etmiştir. Davalı ise \"...\" ibaresinin müvekkilinin markalarından farklı olduğunu savunarak davanın reddedilmesini talep etmiştir. Mahkeme başvurunun reddine karar vermiştir, çünkü bu sözcüğün ortalama tüketicisi yönünden doğrudan tanımlayıcı ayırt edici bir özelliği olmadığı için başvuru ile davacı markaları arasında bağlantılandırma ve karıştırma ihtimali bulunmamaktadır. Kanun maddeleri: Markaların Korunması Hakkında Kanun, Türk Patent Enstitüsü Marka İşlemleri Yönetmeliği, Patent ve Marka Kanunu.
11. Hukuk Dairesi         2015/7674 E.  ,  2016/1632 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada... Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 04/12/2014 tarih ve 2014/249-2014/270 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin “...” esas unsurlu tanınmış markaların sahibi olduğunu, davalının bu markalar ile karıştırma ihtimali bulunacak derecede benzer nitelikteki “...” ibaresini marka olarak tescil ettirmek üzere davalı ...nezdinde yaptığı başvuruya yaptıkları itirazın davalı ... tarafından reddedildiğini, oysa müvekkili markasının ve başvurunun bu marka ile karıştırılma ihtimali bulunacak düzeyde benzer olduğunu, müvekkilinin tanınmışlığından haksız yararlanacağını ileri sürerek, ... kararının iptalini talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, davanın reddini talep etmiştir.
    Davalı...A.Ş vekili, müvekkili şirket tarafından tescili talep edilen “...” ibaresinin davacının iddialarının aksine, davacıya ait markalardan farklı olduğunu, karıştırılma ihtimalinin bulunmadığını, haksız yarar sağlanacağı ve markanın itibarına zarar vereceği savlarının da dayanaksız olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, başvuru kapsamındaki çekişmeli 30. sınıfta yer alan bir kısım malların, itiraza dayanak markaların kapsamında da aynı veya aynı tür olarak bulunduğu, taraf markalarında yer alan "..." ve ""..."" ibarelerinin şemsiye markası konumunda olduğu, "..." sözcüğünün dilimize de yerleşmiş olan ve kökeni İngilizce"deki "..." sözcüğünden gelen ve dilimize geçtiği gibi kek ürününün doğrudan adı olan kelimenin Türkçe söyleniş karşılığını teşkil ettiği, bu nedenle ortalama tüketicisi yönünden de bu sözcüğün özellikle çekişmeli kek ve gıda ürünleri bakımından doğrudan tanımlayıcı ayırt ediciliği olmayan bir ibare olduğu, başvuru ile davacı markaları arasında bağlantılandırma ve karıştırma ihtimalinin bulunmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 01,50 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 17/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi