Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/6692
Karar No: 2019/1725
Karar Tarihi: 20.02.2019

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2016/6692 Esas 2019/1725 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı üçüncü kişi, kendi işyerinde müvekkilinin mülkiyetindeki malın haczine itiraz ederek malın kendisine ait olduğunu belirtmiştir. Davalı alacaklı vekili ise üçüncü kişinin öğrenci olduğunu ve müvekkili ile akrabalık bağı olduğunu iddia ederek istihkak iddiasının kabul edilemeyeceğini belirtmiştir. Mahkeme, tanık ifadeleri ve diğer delilleri değerlendirerek mahcuz malın üçüncü kişiye ait olduğuna karar vermiştir. Ancak, temyiz sonucunda bu kararın hatalı olduğu ve davacının istihkak iddiasını kanıtlayamadığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, yerel mahkeme kararı bozulmuştur. İİK'nın 96., 97. ve 366/3. maddeleri ile 6100 sayılı HMK'nin Geçici 3. maddesi ve 1086 sayılı HUMK'nun 428. maddesi bu kararın temelini oluşturmaktadır.
8. Hukuk Dairesi         2016/6692 E.  ,  2019/1725 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İstihkak

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı alacaklı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
    KARAR
    Davacı 3. kişi vekili, kendi adına faaliyet gösterdiği iş yerinde 09.07.2015 tarihinde mülkiyeti müvekkiline ait menkullerin haczedildiğini ileri sürerek, istihkak iddialarının kabulü ile haczin kaldırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı alacaklı vekili, üçüncü kişinin öğrenci olup, haciz adresi iş yerinin sahibi olmasının mümkün olmadığını, üçüncü kişi ile borçlu şirket yetkilisi arasında akrabalık bağı bulunduğunu, aynı adreste daha evvel 08.05.2015 tarihinde borçlu şirket elinde haczedilip mahallinde bırakılan makinelerin üçüncü kişi tarafından kullanıldığını, istihkak iddiasının alacaklılardan mal kaçırmak amacıyla muvazaalı olarak öne sürüldüğünü açıklayarak, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, 25.12.2014 tarihinde haczedilen üç adet makinenin borçlu şirket yetkilisine yediemin olarak bırakıldığı, haciz adresinde bu üç adet makine dışında başkaca haczi kabil mal bulunmadığı ve borçlu şirket yetkilisinin ödeme taahhüdünde bulunduğu, tanık anlatımları da dikkate alındığında mahcuz makinenin adrese takipten ve hatta ilk hacizden sonra davacı üçüncü kişi tarafından getirildiğinin açıkça belli olduğu, iş yeri devrinin danışıklı olduğu kabul edilse bile borçlu yetkilisinin borcu ödeme taahhüdünde bulunmuş olması nedeni ile, borcu ödemediği takdirde hapse girmesi kaçınılmaz olan bir kişinin buna rağmen yeni makine almasının düşünülemeyeceği, bu nedenle mahcuz makinenin davacıya ait olduğunun kesin olarak anlaşıldığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm, davalı alacaklı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, üçüncü kişinin İİK"nin 96. vd. maddelerine dayalı istihkak iddiasına ilişkindir.
    Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere göre;dava konusu haczin takip dayanağı İş Mahkemesi ilamında da yer alan borçlu şirket adresinde 09.07.2015 tarihinde gerçekleştirildiği, aynı adreste 05.12.2014 ve 25.12.2014 tarihlerinde gerçekleştirilen hacizler esnasında borçlu şirket yetkilisinin hazır olduğu, davacı üçüncü kişinin ise haciz adresinde 12.02.2015 tarihinde borçlu şirket ile aynı alanda faaliyete başladığı, 25.12.2014 tarihinde haczedilen makinelerin hali hazırda üçüncü kişi tarafından kullanılmaya devam edildiği, borçlu şirketin haciz adresinde çalışan dört işçisinin üçüncü kişinin yanında çalışmaya devam ettiği, tüm bunların yanı sıra haciz tarihi itibarıyla yirmi yaşında üniversite öğrencisi olan üçüncü kişi ile borçlu şirket yetkilisi arasında akrabalık bağı bulunduğu, bu kapsamda İİK 97/a maddesinde düzenlenen mülkiyet karinesinin borçlu dolayısıyla alacaklı yararına olduğu, ispat yükü altında olan ve karinenin aksini her türlü delille kanıtlama olanağına sahip davacı üçüncü kişinin, karinenin aksini güçlü ve inandırıcı delillerle ispatlayamadığı anlaşılmakla, bu koşullarda, istihkak iddiasının, alacaklıdan mal kaçırmak amacıyla danışıklı olarak ileri sürüldüğünün ve muvazaalı işlemler yapıldığının kabulü gerekir.
    Bu nedenlerle Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular göz önüne alınarak, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmesi doğru olmamış, yerel mahkeme kararının bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, hükmün İİK"nin 366. ve 6100 sayılı HMK"nin Geçici 3. maddesinin yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"un 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca İİK"nin 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 20.02.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi