22. Hukuk Dairesi 2017/16350 E. , 2018/23405 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili , davacının davalıya ait otelde farklı işlerde 2011 Haziran ayından 03.04.2013 tarihine kadar çalıştığını, iş akdinin işverence haksız nedenle feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram genel tatil, ücret ve yıllık izin ücret alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının tüm hak ve alacaklarının ödendiğini iddia ederek davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücret taleplerinin reddi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Taraflar arasında işçiye ödenen aylık ücretin miktarı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Çalışma hayatında daha az vergi ya da sigorta primi ödenmesi amacıyla zaman zaman, iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. Bu durumda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. İşçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek, ilgili işçi ve işveren kuruluşları ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı internet sitesinde bulunan “Kazanç bilgisi sorgulama” ekranından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir.
Temyize konu davada, davacı davalı iş yerinde otel çalışanı olarak 1 yıl 5 ay 29 gün süre ile çalışmış olup ayda 1.200,00 TL ücretle çalıştığını iddia etmiş, davalı, davacının ücretinin 740,00 TL olduğunu savunmuş, davacı tanıkları ise davacının ne kadar ücret aldığını bilmediklerini beyan etmişlerdir. Dosya içerisinde yer alan banka kaydına göre en son ücret ödemesinin 2012 Kasım ayında 740,00 TL olarak yapıldığı ve ilgili ayın asgari ücretinin net 739,50 TL olduğu görüldüğünden davacının asgari ücret seviyesinden bankaya ücret ödemesinin yapıldığı anlaşılmıştır. ... Sendikası (...) 2015 tarihi itibari ile otel çalışanı işçinin net 1.200,00-1.400,00 TL arası ücret alacağını belirtmiş ve Mahkemece emsal olarak bildirilen 1.400,00 TL ücretin 2015 yılındaki asgari ücrete oranı belirlenerek iş akdinin fesih tarihi olan 2013 yılındaki asgari ücrete oranla davacının net 1.139,00 TL ücretle çalıştığının kabulü ile hüküm kurulmuştur. Fesih tarihindeki asgari ücretin de 978,60 TL brüt 773,01 TL net olduğu görülmüştür. Davacının sendikalı işçi olduğuna dair bir iddia ve dosya içerisinde belge olmadığı gibi yapılan emsal ücret araştırması hüküm vermeye yeterli değildir. Bu nedenle davacının meslekteki ve işyerindeki kıdemi, eğitim durumu, fiilen yaptığı iş, iş yerinin özellikleri bildirilerek ilgili meslek odalarından sorulmak sureti ile emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek davacının ücreti belirlenip sonuca gidilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmiş olması hatalı olup bozma nedenidir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 05.11.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.