Esas No: 1995/376
Karar No: 1995/1163
Karar Tarihi: 17.05.1995
Danıştay 12. Daire 1995/376 Esas 1995/1163 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davacı, bir üniversitede uzman olarak görev yaparken görevden çıkarma cezası aldı, daha sonra bir alt ceza uygulanması gerektiği yolundaki iptal kararı üzerine yeniden göreve başlatıldı ve açıkta geçen sürelerine ilişkin parasal hakları kendisine ödendi. Ancak Sayıştay denetiminde bu ödemelerin yasaya aykırı olduğu belirlendi ve davacının maaşından kesinti yapılması gerektiği kararı verildi. İdare Mahkemesi, idarenin kendiliğinden davacıya yeniden göreve başlatması sonucu yersiz olarak ödenen paranın geri alınmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Davacı, kararın İçtihatları Birleştirme Kurulu Kararına aykırı olduğunu öne sürerek temyize başvurdu ancak temyiz istemi reddedildi. Kanun maddeleri: 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, kamu görevlilerinin disiplin cezalarına ilişkin hükümler.
Daire : ONİKİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1995
Karar No : 1163
Esas Yılı : 1995
Esas No : 376
Karar Tarihi : 17/05/995
GÖREVDEN ÇIKARMA CEZASI İLE CEZALANDIRILMIŞ OLAN VE BİR ALT CEZA UYGUGULANMASI YOLUNDAKİ İPTAL KARARI ÜZERİNE YENİDEN GÖREVE BAŞLATILAN DAVACININ AÇIKTA GEÇEN SÜRELERE İLİŞKİN OLAN VE KENDİSİNE ÖDENEN PARASAL HAKLARININ, (BİR ALT CEZANIN GÖREVDEN ÇEKİLMİŞ SAYMA CEZASI OLMASI SEBEBİYLE) SAYIŞTAY KARARI UYARINCA MAAŞINDAN KESİNTİ YAPILMAK SURETİYLE GERİ ALINABİLECEĞİ HK.
Dava, ... Üniversitesi Rektörlüğünde uzman olarak görevli iken görevden çıkarma cezası ile cezalandırılan ve "bir alt ceza uygulanması gerektiği" yolundaki iptal kararı üzerine yeniden göreve başlatılan davacının açıkta geçen sürelere ilişkin olan ve kendisine ödenen parasal haklarının ... kararı uyarınca maaşından kesinti yapılmak suretiyle geri alınmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesi kararıyla; idarelerin hatalı ve hukuka aykırı işlemlerini geri alabileceklerinin idare hukukunun bilinen ilkelerinden olduğu, davacının Yüksek Disiplin Kurulunun 30.1.1985 günlü, ... sayılı kararı ile "kamu görevinden çıkarma" cezası ile cezalandırıldığı, bu işlem aleyhine açılan davada, Danıştay 10. Dairesinin 7.5.1987 günlü, 1987/979 sayılı kararı ile görevden çıkarma cezasının bir altı olan cezanın verilmesi gerektiği hüküm altına alınarak işlemin iptal edildiği, bir alt cezanın "görevden çekilmiş sayma" cezası olmasına rağmen davalı idarece karar ilgili lehine yorumlanarak yeniden göreve döndürüldüğü ve başvurusu üzerine açıkta kaldığı sürelere ilişkin aylık ve özlük haklarının kendisine ödendiği, daha sonra Sayıştay denetiminde bu tür ödemenin Yasaya aykırı olduğunun belirlenmesi üzerine dava konusu işlemin tesis edildiğinin dosyanın incelenmesinden anlaşıldığı, Danıştay 10. Dairesi kararı uyarınca davacının aklanmayıp bir alt ceza verilmesi gerektiği ve bu ceza da görevden çekilmiş sayma cezası olduğuna göre idarenin kendiliğinden davacıya yeniden göreve başlatması sonucu yersiz olarak ödenen parasal haklarının geri alınmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Davacı, 22.12.1973 günlü, 1973/4 sayılı Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu Kararına aykırı olarak karar verildiğini öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir. İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. ... İdare Mahkemesince verilen ... günlü, ... sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebeb de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.