Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1093
Karar No: 2020/7409
Karar Tarihi: 23.06.2020

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/1093 Esas 2020/7409 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı şirket ile çalışan davacı aşçı yardımcısı, ücretini alamadığı ve fazla çalışma yaptırıldığı gerekçesiyle işten ayrıldıktan sonra alacaklarının hüküm altına alınması için dava açmıştır. Mahkeme davayı kabul etmiştir ve davalı vekili kararı temyiz etmiştir. Ta ki görülen davada, davalı lehine hükmedilen vekalet ücretinin miktarı konusunda uyuşmazlık oluşana kadar. Aylık ücret alacağı ile fazla çalışma ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsili istemiyle açılan davada, dava değeri 10.000 TL gösterilmiştir. Fazla çalışma ve genel tatil ücretinde takdiri indirim nedeniyle reddedilen tutarlardan dolayı davalı yararına vekalet ücretine hükmedilemeyeceği de gözetildiğinde, davanın kısmen kabulü ile 3.069,80 TL yönünden davanın esastan reddine karar verildiği halde \"davanın kabulü\" şeklinde hüküm kurulmuştur. Ancak bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi uyarınca halen yürürlükte olan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi uyarınca hüküm fıkrasının düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi ve mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. Maddesi olarak belirtilmiştir.
(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2017/1093 E.  ,  2020/7409 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirketin ... arası yol yapımı şantiyesinde aşçı yardımcısı olarak 21/05/2012-31/12/2012 tarihleri arasında çalışıp askerlik sebebiyle işten ayrıldığı, terhis sonrası 19/03/2014-04/06/2014 tarihleri arasında tekrar çalıştığı, ücretini alamadığı ve fazla çalışma yaptırıldığı için işten ayrıldığı, dini bayramlar dışındaki genel tatillerde çalıştırıldığı iddiası ile ücret, fazla çalışma ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalılar vekilleri, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    Taraflar arasında, davalı lehine hükmedilen vekalet ücretinin miktarı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut uyuşmazlıkta, aylık ücret alacağı ile fazla çalışma ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsili istemiyle açılan davada, dava değeri 10.000 TL gösterilmiştir. Fazla çalışma ve genel tatil ücretinde takdiri indirim nedeniyle reddedilen tutarlardan dolayı davalı yararına vekalet ücretine hükmedilemeyeceği de gözetildiğinde, davanın kısmen kabulü ile 3.069,80 TL yönünden davanın esastan reddine karar verildiği halde “davanın kabulü” şeklinde hüküm kurularak davalı yararına karar vekalet ücretine hükmedilmemiş olması hatalıdır. Ancak bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca halen yürürlükte olan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca hükmün aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle, temyiz olunan kararın hüküm fıkrasının 1.bedindeki “1-Davanın KABULÜ İLE,” rakam ve sözcükleri çıkartılarak, yerine “1-Davanın KISMEN KABULÜ İLE,” rakam ve sözcüklerinin eklenmesine, hüküm fıkrasının 4.bendinin devamına “davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"ne göre hesaplanan 1.500,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, ” rakam ve sözcüklerinin eklenmesine ve hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23/06/2020 gününde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi