Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/1774
Karar No: 2015/13912
Karar Tarihi: 16.06.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/1774 Esas 2015/13912 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, sigorta başlangıç tarihinin 01/03/2002 olarak tespit edilmesini istemiştir. Mahkeme isteği kısmen kabul etmiştir. Ancak, hüküm eksik araştırma ve incelemeye dayalı olarak karara bağlanmıştır. Bu tip davaların özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği, ücret tespitine yönelik davaların çalışma olgusu sağlıklı bir şekilde belirlendikten sonra ücret konusu üzerinde durulması gerektiği açıklanmıştır. Yasal dayanağı 506 sayılı Kanunun 79/10. maddesi olan bu tür davalarda ücret alma olgusunun var olup olmadığı özellikle saptanmalıdır. Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacının davalı işyerinde geçen sigortalı çalışmalarının kuruma bildirilmediği, davalı işverenlikçe davacının banka hesabına yapılan ödemelerin varlığı tespit edilmiştir. Mahkeme hatalı bir bilirkişi raporu sonucu karar vermiştir. İşverenin ücrete ilişkin itirazı ve davacıya yapılan ödemelerin neden bir ay yüksek bir ay düşük göründüğü araştırılmalıdır. Mahkemenin hatalı değerlendirme sonucu karar vermesi bozma nedenidir. Hüküm bozulmuştur. Yasal dayanağı 506 sayılı Kanunun 79/10. maddesi ve madde. 3 B ve D'dir.
21. Hukuk Dairesi         2015/1774 E.  ,  2015/13912 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Davacı, işyerinde belirtilen tarihler arasında .. Kanuna tabi çalıştığının ve sigorta başlangıç tarihinin 01/03/2002 olarak tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Dava, davacının 01.06.2008- 01.09.2010 tarihleri arasında geçen ve kuruma bildirilmeyen sigortalı çalışmalarının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile hükümde yazılı şekilde karar verilmiş ise de varılan bu sonuç ücret yönünden eksik araştırma ve incelemeye dayalıdır.
    Bu tür hizmet tespitine yönelik davaların kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği, Yargıtay’ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş ictihadı gereğidir. Yasal dayanağı 506 sayılı Kanunun 79/10. maddesi olan bu tür davalarda çalışma olgusu hiç bir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak sağlıklı bir biçimde belirlendikten sonra ücret konusu üzerinde durulmalı, tespiti istenilen sürenin evvelinde ve sonrasında beyyine başlangıcı sayılabilecek ödeme belgeleri ve sair bu nitelikte bir belge yoksa Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunun m.288 de yazılı sınırları taşan ücret alma iddialarında yazılı delil aranmalı, bu sınırlar altında kalan ücret alma iddialarında ücret miktarları tanıklardan sorulmalı, 506 sayılı Kanunun madde. 3 B ve D de olduğu gibi ücretin sigortalı sayılmanın koşulu olan durumlarda ücret alma olgusunun var olup olmadığı özellikle saptanmalıdır.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacının davalı işyerinde geçen sigortalı çalışmalarının Kuruma bildirilmediği, davalı işverenlikçe davacının banka hesabına 06.08.2008- 04.08.2009 tarihleri arasında yapılan ödemeler listesinin davacı tarafça sunulduğu, davalı işverenlikçe de davacıya yapılan ücret ödemelerine ilişkin banka ödemeleri ile uyumlu yardımcı defter başlıklı belgeler gönderildiği, bilirkişi raporuna istinaden davacının hükümde yazıldığı şekilde değişen miktarlarda ücret aldığının kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Somut olayda, davacının çalıştığı kabul edilen sürelerde bir ay yüksek bir ay daha az ücretle çalıştığına dair mahkemece karara esas alınan bilirkişi raporu hatalıdır.
    Yapılacak iş, davalı işverenin ücrete ilişkin itirazı bulunduğu dikkate alınarak öncelikle taraflara davacıya yapılan ödemelerin neden bir ay yüksek bir ay düşük göründüğünü açıklattırmak, yatırılan ücretler arasındaki farkın neden oluştuğunu araştırmak, davacıya kimi aylarda iki ayrı ödeme yapılıp sonraki ayda ödeme yapılmamasını bu kapsamda değerlendirmek, yüksek alınan ücretten sonra düşük ücret alınmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu üzerinde de durarak sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin hatalı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davalı Kurum ve davalı... vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz eden davalılardan .. Ve..."ne iadesine, 16/06/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi