Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/8531
Karar No: 2019/1869
Karar Tarihi: 25.02.2019

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2018/8531 Esas 2019/1869 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı tarafın, dava konusu yerin belediyeye ait olduğunu düşündüğü için kiralaması nedeniyle elatmanın önlenmesi ve ecrimisil talebiyle açılan davada, mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiş, bunun üzerine karar temyiz edilmiş, Yargıtay bozmuş, bozmanın ardından tekrar temyiz edilmiş, davalı taraf karar düzeltme talebinde bulunmuştur. Mahkeme, ecrimisil talebi yönünden davanın kabulüne, taşınmazda halen bir müdahale bulunmadığından bu hususta ayrıca karar verilmesine yer olmadığına dair karar verince çelişkiye neden olmuştur. Bu sebeple davalı tarafın karar düzeltme talebi kabul edilmiş, Yargıtay'ın onama ilamı kaldırılmış ve karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu\"nun 297/2. maddesi, hükümde nelerin yazılacağını belirlemektedir.
- T.C. Anayasası\"nın 141. maddesi, duruşmaların aleniyeti kuralı gereği, tefhim edilen kısa karar ile gerekçeli kararın birbirine aykırı ve çelişik olmaması gerektiğini belirlemektedir.
- 6100 Sayılı HMK\"nin Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 Sayılı HUMK\"un 428. maddesi, karar düzeltme isteği ve peşin harçla ilgili düzenlemeler içermektedir.
8. Hukuk Dairesi         2018/8531 E.  ,  2019/1869 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Elatmanın Önlenmesi Ve Ecrimisil

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonucunda Mahkemece verilen davanın kısmen kabulüne dair kararın davalı ... vekili ile ... Belediye Başkanlığı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 20.11.2017 tarihli ve 2015/5069 Esas, 2017/6607 Karar sayılı ilamı ile onanmasına karar verilmişti. Davalı ... Belediye Başkanlığı vekili tarafından süresinde kararın düzeltilmesi istenmiş olmakla, dosya incelendi gereği düşünüldü:


    KARAR

    Davacı vekili, müvekkil kurumun maliki olduğu dava konusu 35 ve 56 numaralı parsellerin davalı ... tarafından davalı ...’na ve davalı şahsa kiraya verildiğini, otopark olarak işletildiğini belirterek, elatmanın önlenmesini ve 2000-2006 yılları için ecrimisil talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, Belediyeye ait olan 57 numaralı parselin kiraya verildiğini, 35 ve 56 numaralı parsellere müdahalenin olmadığını belirterek davanın reddini savunmuş, davalı ... vekili ise, dava konusu yerin Belediyeye ait olduğunu düşünerek kiraladıklarını, iyiniyetli olduklarını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, davalı ... ve Şoförler Odası vekili tarafından temyiz edilmiş; karar, elatılan dava konusu yerin değeri belirlenerek harcın tamamlanması, ondan sonra yargılamaya devam edilmesi gerektiğinden bozulmuş, bozmaya uyan mahkemece davanın kabulüne dair verilen karar davalı ... ve Şoförler Odası vekili tarafından temyiz edilmiş; karar, Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 20.11.2017 tarihli ve 2015/5069 Esas, 2017/6607 Karar sayılı ilam ile onanmış, davalı ... vekili karar düzeltme talebinde bulunmuştur.
    Dava, elatmanın önlenmesi ve ecrimisil talebine ilişkindir.
    Mahkeme kararlarında nelerin yazılacağı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297/2. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre hüküm, tarafların iddia ve savunmalarının özetini, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delilleri, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesini, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepleri kapsar. Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir. Hüküm gerekçesi dosya içeriğine uygun olmak zorundadır. Ayrıca, hükmün gerekçesi ile sonuç kısmı birbiri ile çelişmemelidir.
    T.C. Anayasası"nın 141. maddesi hükmü uyarınca, duruşmaların aleniyeti kuralı gereği, tefhim edilen kısa karar ile gerekçeli kararın birbirine aykırı ve çelişik olmaması gerekir. Bu nedenle Mahkeme hükmü tek olduğundan ve kısa kararla aynı sonuçları taşıyacağından kısa karar ve gerekçeli karar arasında çelişki halinde ortada yasaya uygun bir hükmün varlığından söz edilemez. Nitekim Yargıtay İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu"nun 10.04.1992 tarih ve 7/4 sayılı kararında, kısa kararla gerekçeli kararın çelişkili bulunmasının bozma nedeni sayılacağı belirtilmiştir.
    Somut olayda mahkeme, gerekçesi daha sonra açıklanmak üzere kısa kararında, davanın kabulüne karar vermiş ise de gerekçeli kararında, ecrimisil talebi yönünden kabulüne, taşınmaza halen bir el atma bulunmadığından bu hususta ayrıca karar verilmesine yer olmadığına dair karar vererek çelişkiye neden olması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin karar düzeltme talebi yerinde olduğundan kabulü ile Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin maddi yanılgıya dayalı 20.11.2017 tarihli ve 2015/5069 Esas, 2017/6607 Karar sayılı onama ilamının KALDIRILMASINA, hükmün 6100 Sayılı HMK"nin Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 Sayılı HUMK"un 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair karar düzeltme itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde karar düzeltme isteyene iadesine, 25.02.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi