3. Hukuk Dairesi 2017/3174 E. , 2017/2473 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki akde aykırılık nedeni ile tahliye davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Dava, akde aykırılık nedeniyle akdin feshi ve tahliye istemine ilişkindir. Mahkemece akdin feshi ile tahliye isteminin kabulüne karar verilmesi üzerine hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili dilekçesinde; davacıya ait taşınmazın "doktor muyanehanesi" olarak kullanılmak üzere 01.01.2001 başlangıç tarihli kira sözleşmesiyle davalıya kiralandığını, yine sözleşmenin hususi şartlar bölümünün 1. maddesinde " taşınmazın sadece akitte kiracı olarak ismi yazılan kişi tarafından kullanılacağının" kararlaştırıldığını, müvekkilinin son dönemde yaptığı araştırmada taşınmazın muayenehaneden konuta dönüştürüldüğünün ve yabancı bir şahsın kullanımına tahsis edildiğinin tespit edildiğini, davalıdan 30.12.2013 tarihli ihtarname ile akde aykırılığın 30 gün içerisinde giderilmesinin istendiğini, davalının cevabi ihtarnamesi ile taşınmazı konut olarak kullandığını kabul ettiğini belirterek, bu nedenle davalının akde aykırılık nedeni ile taşınmazdan tahliyesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı dilekçesinde davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece davalının doktor muayenehanesi olarak kiraladığı taşınmazı kiralayanın kabul ve onayını almadan konut olarak kullanmaya başladığı, daha sonra da başka birisine kullandırmak suretiyle akde aykırı davrandığı kanaati ile akdin feshi ile taşınmazdan tahliyesine karar verilmiştir.
6098 Sayılı Borçlar Kanunu"nun 316. maddesi hükmü uyarınca kiracı kiralananı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranması durumunda sözleşmeye aykırılık nedeniyle tahliyesine karar verilebilmesi için kiraya verenin konut ve çatılı işyeri kirasında kiracıya en az otuz gün süre vererek aykırılığın giderilmesini, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceğini yazılı olarak bildirmesi ve tanınan bu süre içerisinde de akde aykırılığın giderilmemiş olması gerekir. Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.
./..
-2-
Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.
Olayımıza gelince; Taraflar arasındaki 01.01.2001 başlangıç tarihli ve 2 yıl süreli kira sözleşmesi hususunda bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Davacı kiraya veren tarafından akde aykırılığın giderilmesi için davalı kiracıya ihtarname gönderilmiştir. Ancak gönderilen ihtarnamede akde aykırılığın 30 gün içinde giderilmesi belirtilmiş ise de akde aykırılığın giderilmemesi halinde akdin feshedileceği ihtar edilmemiştir. Bu ihtar geçersiz olup hukuki sonuç doğurmaz. Bu durumda, davalıya gönderilen ihtar 6098 Sayılı TBK"nun 316. Maddesi gereğince usulüne uygun şekilde düzenlenmiş olmadığından istemin tümden reddi gerekirken akdin feshi talebinin kabulüne karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı ...ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK.nun 440.maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 06.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.