Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/17248
Karar No: 2018/24430
Karar Tarihi: 14.11.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/17248 Esas 2018/24430 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı şirkete balyacı olarak çalışan davacı, iş yerinde aralıksız çalıştıktan sonra işten ayrılmıştır. Davacı, işten ayrıldığı tarihe kadar olan ücret, kıdem tazminatı, fazla çalışma alacakları ve eksik ödenen resmi tatil alacaklarının ödenmesi için dava açmıştır. Mahkeme, davacının taleplerinin kısmen kabul edilmesine karar vermiştir. Ancak davalı taraf temyize gitmiştir. Temyiz başvurusu sonucunda Yargıtay, davacının fazla mesai ücreti talebinin reddedilmesi gerektiğini belirtmiştir. Mahkeme dışı ikrar yerine mahkeme tarafından kabul edilen belgelerin delil olarak kullanılması gerektiğine dikkat çekilmiştir. Bu nedenle davacının fazla mesai alacakları talebinin reddedilmesi gerektiği belirtilmiştir.
HUMK 236. madde, cevap dilekçesi, itirazın cevabı, yargılama ve bunlara benzer basit işlemler için mahkeme dışındaki tutanakların ispat aracı olarak kullanılabileceğini belirtmektedir. Ancak HMK'da bu madde yer almamaktadır. HMK 199. madde ise, delillerin neler olabileceğini belirtmektedir. Bu maddeye göre, yazılı ya da sözlü beyanlar, tanıklık, bilirkişi incelemesi, belge ve benzeri deliller delil olarak kullanılabilir.
22. Hukuk Dairesi         2017/17248 E.  ,  2018/24430 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dilekçesinde özetle; davacının davalı şirkete ait işyerinde 22.09.2006 tarihinde balyacı olarak çalışmaya başladığını, 09.05.2012 tarihine kadar çalışmasını aralıksız sürdürdüğünü ve bu tarihte işten ayrıldığını, davacının Mayıs ayına ait 8 günlük ücretinin, kıdem tazminatının, fazla çalışma alacaklarının, eksik ödenen resmi tatil alacaklarının ödenmesini talep ederek ... 1. Noterliğinin 3781 yevmiye no.lu 09.05.2012 tarihli ihtarnamesini keşide ettiğini ancak ödeme yapılmadığını, belirterek kıdem tazminatı, fazla mesai alacağı, yıllık ücretli izin alacağı, ulusal bayram ve genel tatil alacağı, hafta tatili alacağı taleplerinde bulunmuştur.
    Davalının Cevabının Özeti:
    Davacı vekili davacının iddialarını reddederek davanın tümden reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı tarafın aşağıdaki benlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında uyuşmazlık davacının fazla mesai ücreti talebinde bulunup bulunamayacağı hususundadır.
    Davacı vekili davacının ... İş Mahkemesinde görülen 2014/901 esas sayılı dosyada tanık olarak dinlenildiğini ve buradaki beyanında davacının iş yerinde fazla mesai ücretlerinin ödendiğini kabul ettiğini iddia etmiştir.
    UYAP üzerinden yapılan araştırmada davacının ... İş Mahkemesinin davacısı ... ve davalısı ... İplik Teks. San. Tic. Ltd. Şti. olan dava dosyasında davacı ... olarak dinlendiği, beyanında “.... Fazla mesai ücretlerinin 20 saati banka kanalı ile fazlasıda elden ödenirdi" dediği anlaşılmıştır. Her ne kadar HUMK 236. maddesinde bu beyan mahkeme dışı ikrar olarak kabul edilmekte ise de HMK"da mahkeme dışı ikrar yer almamaktadır. Bunun yerine HMK 199. maddede belge olarak kabul edilen delil getirtilmiştir. Mahkeme önünde yapılan beyan altındaki imza inkar edilmediğine göre bu beyanın belge olarak kabul edilerek davacının yapmış olduğu fazla mesailerin karşılığını aldığının kabulü ile davacının fazla mesai alacağı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken aksi düşüncelerle yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma gerektirir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14/11/2018 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi