Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/16729
Karar No: 2015/12911
Karar Tarihi: 08.06.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/16729 Esas 2015/12911 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, işverenin işyerinde geçen çalışmalarının tespit edilmesi için dava açtı. Mahkeme, isteğin kabulüne karar verdi. Ancak davalılar, bu kararı temyiz etti ve mahkeme kararı bozuldu. Yasal dayanağı 506 sayılı Yasada yer alan dava, özel bir yöntem öngörmüyor. Ancak resmi belge ya da yazılı delillerin bulunmaması, istemin reddine neden olmaz. Bunun yerine Kuruma bildirilen dönem bordroları, tanıklar veya işverenlerin Kuruma bildirdiği komşu işyerlerinin çalışanlarının bilgileri gibi kanıtlar da kullanılabilir. Mahkeme kararı, çalışma olgusunun yeterli ve gerekli bir araştırma yapılmadan belirlendiği gerekçesiyle bozuldu. Yapılacak iş, işveren kuruluşun davacıyla ilgili geçmişte görev yapmış yetkili kişileri ve lojmanlarda oturmuş çalışanları dinlemek, belgeleri getirtmek ve çalışmanın niteliğini somut ve inandırıcı bir şekilde ortaya koymak. Kanun maddesi: 506 sayılı Yasanın 79/10. maddesi.
21. Hukuk Dairesi         2014/16729 E.  ,  2015/12911 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi



    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalılar vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R

    Davacı, 20.3.1995 tarihinde ...inşaatı yapıldığı dönemde gece bekçisi olarak işe başladığını, 15.11.1995 tarihine kadar bu şekilde çalıştığını, bu tarihten sonra ise .. Ocağı içerisindeki lojmanlarda kapıcı olarak çalışmaya devam ettiğini, bir dönem çalışmalarının ..."ndan ihale ile iş alan şirketten bildirildiğini, bildirilen süreler haricinde 5112 gün daha çalışmasının olduğunu beyanla bildirilmeyen çalışmalarının tespitini talep etmiştir.
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasanın 79/10. maddesinde, bu tür hizmet tespiti davalarının kanıtlanması yönünden özel bir yöntem öngörülmemiştir. Kimi ayrık durumlar dışında; resmi belge veya yazılı delillerin bulunması, sigortalı sayılması gereken sürelerin saptanmasında güçlü delil olmaları itibariyle sonuca etkili olurlar. Ne var ki bu tür kanıtların bulunmaması, salt, bu nedene dayalı istemin reddine neden olmaz. Somut bilgilere dayanması, inandırıcı olmaları koşuluyla, Kuruma bildirilen dönem bordroları, tanıkları veya iş ilişkisini bilen veya bilmesi gereken işverenler tarafından Kuruma bildirilen komşu işyerleri çalışanları gibi kişilerin bilgileri ve bunları destekleyen kimi diğer kanıtlarla dahi sonuca gitmek mümkündür.
    Somut olayda, lojmanların kapıcılığı ile ilgili kayıtlı bir işyerinin olmadığı, uyuşmazlık konusu dönemde davacının 1.10.1997-10.11.1997, 1.6.2000-1.8.2001 tarihleri arası dava dışı ....Şirketinden çalışmalarının bildirildiği, davacının adresinin ".. Lojmanları B blok,.. olduğu, 12.1.2005 tarihinde .. tarafından davacı adına bu adrese abone kablo çekimi işlemi yapıldığı, lojmana yapılan kömür alımı ile ilgili 2003, 2004 ve 2008 yıllarına ait faturalarda davacının adının yazılı olduğu, komşu işletme sahibi olduğunu söyleyen tanıklar ile sağlık ocağında 1985 yılından beri sıtma işçisi olduğunu söyleyen tanığın davacının çalışmasını doğruladıkları ancak bu kişilerin davalı işyerinde ya da komşu işyerlerinde çalışıp çalışmadıklarının araştırılmadığı, davacının çalışma olgusunun yeterli ve gerekli bir araştırmayla hiç bir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak sağlıklı bir biçimde belirlenmediği anlaşılmaktadır.
    Yapılacak iş, işveren kuruluşun davacı ile ilgili geçmişte görev yapmış yetkili şef, amir, müdür gibi yetkili kişilerini ve lojmanlarda oturmuş çalışanlarını dinlemek, beyanı alınan komşu işyeri sahibi tanıklar ... ve ..."in kayıtlarını getirtmek, davacının ara vermesi olup olmadığını tanıklara açıklattırmak, davacının ücretini ne şekilde aldığını araştırmak, varsa ücret ödemelerine ilişkin belgeleri getirtmek, çalıştığını gösterir belgelerin ibraz edilememesi halinde bunun nedenini araştırmak ve haklı bir nedene dayanıyor ise bu takdirde tanık sözlerine itibar ederek davanın nitelikçe kamu düzenini ilgilendirdiği nazara alınıp araştırma genişletilerek tüm deliller birlikte değerlendirilip davacının çalışmasının niteliğini somut ve inandırıcı bilgilere dayalı şekilde ortaya koyduktan sonra sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 08/06/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.






















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi