Esas No: 2022/2326
Karar No: 2022/4147
Karar Tarihi: 29.03.2022
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2022/2326 Esas 2022/4147 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Borçlu şirketin, kıymet takdirine itiraz dosyasında müvekkili şirketin iflasına karar verilmesi sonrası itirazının hukuka aykırı olarak usulden reddedilmesi sonucu ihalenin feshinin istemi ile icra mahkemesine başvurduğu ve İlk Derece Mahkemesince para cezasına hükmedildiği anlaşılmaktadır. Bölge Adliye Mahkemesince yapılan istinaf başvurusunda ise istinat talebinin esastan reddine karar verilmiştir. İİK'nun 128/a-1. maddesi, kıymet takdir raporunun tebliğinden itibaren yedi gün içinde şikayette bulunma hakkı vermektedir. Ancak kıymet takdirine itiraz etmeyenler, ihalenin feshi sebebi olarak ileri sürememektedirler. Bu nedenle borçlunun yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir. 5311 Sayılı Kanun ile değişik İİK'nin 364/2. maddesi göndermesiyle uygulanması gereken 6100 Sayılı HMK'nin 370. maddelerine göre karar onanmıştır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 19. Hukuk Dairesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlu şirket vekilinin, sair fesih nedenleri yanında kıymet takdirine itiraz dosyasında müvekkili şirketin iflasına karar verildiği ve itirazda bulunan vekille müflis şirket arasındaki vekalet ilişkisinin son bulduğundan bahisle itirazın hukuka aykırı olarak usulden reddedildiğini ileri sürerek ihalenin feshi istemi ile icra mahkemesine başvurduğu, İlk Derece Mahkemesince, ihalenin feshi isteminin reddi ile borçlu aleyhine para cezasına hükmedildiği, borçlu tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince, istinat talebinin esastan reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.
İİK'nun 128/a-1. maddesi ilk cümlesine göre, kıymet takdirinin tebliğ edildiği ilgililer, raporun tebliğinden itibaren yedi gün içinde raporu düzenleten icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesinde şikayette bulunabilirler. Kıymet takdirine itiraz üzerine mahkemece verilecek kararlar kesin olmakla beraber süresinde şikayet hakkının kullanıldığı hallerde icra mahkemesi kararının, ihalenin feshinin istenmesi sırasında incelenmesi mümkündür (HGK'nun 17.03.1999 tarih - 1999/12-161 E.- 148 K. sayılı kararı). Ancak, kıymet takdirine süresinde itiraz etmeyerek Kanun'un öngördüğü bu olanağı kullanmayanlar, kıymet takdirine dair hususları ihalenin feshi sebebi olarak ileri süremezler.
Somut olayda, kıymet takdir raporunun iflas müdürlüğüne 06.01.2021 tarihinde tebliğ edildiği, borçlu vekilince Ankara 5. İcra Hukuk Mahkemesinin 20217106E sayılı kıymet takdirine itiraz dosyasına 09.02.2021 tarihinde sunduğu dilekçesinde kıymet takdirine itiraz davasının sehven açıldığını, borçlu şirketin iflas ettiğini ve vekalet ilişkisinin son bulduğunu beyan ederek gereğinin yapılmasını talep ettiğinin anlaşılması karşısında borçlunun yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararında yazılı gerekçelere göre yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun Bölge Adliye Mahkemesi kararının 5311 Sayılı Kanun ile değişik İİK'nin 364/2. maddesi göndermesiyle uygulanması gereken 6100 Sayılı HMK'nin 370. maddeleri uyarınca ONANMASINA, alınması gereken 80,70 TL temyiz harcından, evvelce alınan harç varsa mahsubu ile eksik harcın temyiz edenden tahsiline, 29/03/2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.