Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5769
Karar No: 2015/12218
Karar Tarihi: 28.05.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/5769 Esas 2015/12218 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2015/5769 E.  ,  2015/12218 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi


    Davacı, Kurum kayıtlarında çalışması görünen ....."in ... ismindeki şahısla aynı kişi olduğunun ve .... isminin geçtiği çalışmalarının kendisine ait olduğunun ve sigorta kayıtlarının bu şekilde düzeltilmesi gerektiğinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Davacı, ..... ünvanlı işyerinde 1985-1992 yılları arasında çalışırken ..."na yapılan bildirimlerin dava dışı..... ismiyle yapıldığını, ancak sahte kimlik kullanılması nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığını ve hüküm giydiğini, bu durumun kendisinin .... Otelde 7 yıl çalıştığını ve sigorta primlerinin ... adına ödendiği gerçeğini değiştirmediğini, sahte kimlik kullanarak hüviyet cüzdanında sahtekarlık suçunu işlediğinin sabit olduğunu, sahte kimlik sebebiyle sigorta kayıtlarına ... olarak geçen sigorta kaydının ... olarak düzeltilmesini istemiştir..
    Mahkemece ilk olarak davanın kabulüne dair verilen karar, Dairemizin 18/04/2013 Tarih ve 2012/973 E, 2013/7810 K sayılı kararı ile; eksik araştırma nedeni ile bozulmuş, her ne kadar mahkemece bozma kararına uyulmasına karar verilerek,.... davaya devam edilmiş ve davacıya ait ceza dosyası getirtilmiş ise de dairemizin anılan bozma kararındaki diğer hususlar yerine getirilmeden sonuca gidilmesi isabetsiz olmuştur.
    Bozmaya uyulduğu halde, bozma gerekleri yerine getirilmemiştir. 09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca bozma kararına uyan mahkeme artık bozma kararı gereğince işlem yapmak ve hüküm vermek zorundadır.
    Mahkemenin, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu"nun 06.03.2002 gün ve 1/119-135 sayılı kararında da belirtildiği üzere; bozma kararına uyması ile bozma kararı lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak doğar ve mahkemenin bozma kararı doğrultusunda işlem yapma ve hüküm verme yükümlüğü vardır. Bu ilke Usul Kanunu"nun dayandığı ana esaslardan olup kamu düzeni ile ilgilidir. Yargıtay"ın bozma kararına uymuş olan mahkemenin, bu uyma kararı ile bağlı olup bozma gereğince değerlendirme yaparak yeni hükümünü tesis etme zorunluluğu vardır.O halde mahkemece yapılacak iş; ..."da ve işverene nezdinde bulunan şahsi dosyalar ile prim ve ücret bordroları ile davacının imza ve fotoğraflarını içeren tüm işe giriş bildirgeleri getirtilerek davacının o tarihlerde Seçim Kurulu, Bankalar, Vergi Daireleri, Tapu Daireleri gibi resmi dairelerde imzasının bulunduğu belgeler getirtilerek imza ve fotoğrafın davacıya ait olup olmadığı konusunda benzerlik incelemesi yaptırılması, nüfus kaydı ile ... kayıtlarındaki nüfus bilgileri karşılaştırılmalı, davacının çalıştığı işyeri kayıtlarında yer alan ve davacıyı yakından tanıması gereken tanıkların birlikte çalıştıkları kişinin davacı olduğunu beyan ettikleri de dikkate alınarak oluşacak sonuca göre karar verilmelidir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 28/05/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi