
Esas No: 2017/6953
Karar No: 2017/5617
Karar Tarihi: 19.06.2017
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/6953 Esas 2017/5617 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada ... Asliye Hukuk (Aile mahkemesi sıfatıyla) ve ... 6. Aile Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, Türk Medenî Kanununun 352 ve devamı maddeleri uyarınca babası ölen küçüğün mallarının korunması istemine ilişkindir.
... Asliye Hukuk (Aile mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesince, anne ..."in, ... ili, ... ilçesi, ... nüfuna kayıtlı olması nedeniyle, malların korunması talebiyle ... tarafından talep edilmiş ise de ... ..."in müşterek çocukların babası olan Muris ..."den boşandığı, boşanma sonrasında müşterek çocukların velayetlerinin babaya verildiği, müşterek çocukların şu anda ... ilinde amcalarının yanında ikamet ettiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
... 6. Aile Mahkemesince ise çekişmesiz yargı işlerinde de kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin yetkili olduğu kabul edilmiştir. (TMK.384) Velayetin kaldırılması veya ebeveynlerden birinden alınarak, diğerine verilmesi, yahut kaldırılan velayetin iadesine ilişkin davalarda, yetkiye ilişkin Türk Medenî Kanununda aksine bir düzenleme bulunmadığına göre, HMK"daki "çekişmesiz yargı ile" ilgili genel yetki kuralı buradada uygulanacaktır. O halde, hayatta olan annenin yerleşim yeri mahkemesince bakılması gerekecek, annenin MERNİS adresi "..." olduğu gerekçesiyle karşı yetkisizlik kararı verilmiştir.
Türk Medenî Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzüğün 4/1. maddesinde “Ana ve babadan birinin ölümü halinde nüfus memuru veya evliliğin mahkeme kararı ile sona ermesi halinde kararı veren mahkeme, sağ kalan veya velayet kendisine verilen eşin yerleşim yeri aile mahkemesine, yoksa Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun belirlediği mahkemeye durumu derhal bildirir. Mahkeme, belirleyeceği süre içinde, sağ kalan veya velayet kendisine verilen eşten çocuğun varsa, mal varlığının dökümünü gösteren bir defter vermesini ve bu mal varlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşecek önemli değişiklikleri de bildirmesini ister.” hükmüne yer verilmiştir.
Dosya kapsamından, küçüğün annesinin nüfus kayıtlarına göre MERNİS adresinin "..." olduğu anlaşılmıştır. Bu durumda, uyuşmazlığın ... Asliye Hukuk (Aile mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... Asliye Hukuk( Aile mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 19/06/2017 gününde oy birliğiyle karar verildi.