Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4289
Karar No: 2015/11974
Karar Tarihi: 26.05.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/4289 Esas 2015/11974 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, davalı işverenlerin işyerlerinde yaptığı çalışmaların tespit edilmesini istemiştir. Mahkeme, davacının belirli bir süre davalılardan birinin işyerinde çalıştığının tespitine karar vermiştir. Ancak, davalıların temyiz itirazları sonucu karar bozulmuştur. Yargıtay kararına göre, bu tür davalarda öncelikle çalışmaya ilişkin belgelerin araştırılması, işyerinin varlığı ve faaliyetinin belirlenmesi, tanık ifadelerinin değerlendirilmesi gereklidir. 506 sayılı kanunun 79. maddesi bu tür davalarda özel bir ispat yöntemi öngörmemektedir ancak davacının çalışmasına ilişkin belgelere ve tanık ifadelerine dayanılarak kesin bir karar verilmelidir. Kararda, bu yöntemlerle gerçek işyerinin tespit edilmesi gerektiği belirtilmektedir. 506 sayılı kanun, işçilerin hizmet sözleşmesi ile çalıştığı işyerlerine yönelik tespit davaları için bir yasal dayanak oluşturmaktadır.
21. Hukuk Dairesi         2015/4289 E.  ,  2015/11974 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalılardan Kurum ve ... vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Dava; davacının davalı işyerlerinde 01.11.2009 – 06.05.2010 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece; davacının davalı ..."e ait işyerinde 01.11.2009 – 15.04.2010 tarihleri arasında günlüğü 23,10 TL"den 165 gün süre ile çalıştığının tespitine, fazlaya ilişkin talebin reddine karar verilmiştir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden; dava dilekçesi ile davalı olarak ... ve Tasfiye Halinde ....."nin gösterildiği, davacının davalı ... yanındaki 16.04.2010 – 20.05.2010 tarihleri arasında geçen çalışmalarının davalı Kurum"a bildirildiği, davalı ..."ya ait işyerinin 03.05.2008 tarihinden itibaren 506 sayılı Yasa kapsamına alındığı, dönem bordrolarının dosya arasına alınmadığı, zabıta tarafından komşu işyeri tanıklarının tespit edilemediğinin bildirildiği, davacı tanıkları tarafından davacının davalı şirkette çalıştığının beyan edildiği, davalı şirketin tasfiye memurunun aynı zamanda şirket ortağı da olan davacının eşi olduğu anlaşılmaktadır.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın 79. maddesi bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir. Bu tür davalarda öncelikle davacının çalışmasına ilişkin belgelerin işveren tarafından verilip verilmediği yöntemince araştırılmalıdır. Bu koşul oluşmuşsa işyerinin gerçekten var olup olmadığı kanun kapsamında veya kapsama alınacak nitelikte bulunup bulunmadığı eksiksiz bir şekilde belirlenmeli daha sonra çalışma olgusunun varlığı özel bir duyarlılıkla araştırılmalıdır. Çalışma olusu her türlü delille ispat edilebilirse de çalışmanın konusu, niteliği, başlangıç ve bitiş tarihleri hususlarında tanık sözleri değerlendirilmeli, dinlenen tanıkların davacı ile aynı dönemlerde işyerinde çalışmış ve işverenin resmi kayıtlara geçmiş bordro tanıkları ya da komşu işverenlerin aynı nitelikte işi yapan ve bordrolarına resmi kayıtlarına geçmiş- çalışanlardan seçilmesine özen gösterilmelidir. Bu tanıkların ifadeleri ile çalışma olgusu hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek şekilde belirlenmelidir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 16.9.1999 gün 1999/21-510-527, 30.6.1999 gün 1999/21-549-555- 3.11.2004 gün 2004/21- 480-579 sayılı kararları da bu doğrultudadır.
    Somut olayda; her ne kadar mahkemece davacının çalışmalarının davalı ... işyerinde geçtiğine karar verilmişse de; davacı tanıkları çalışmalarının davalı şirkette geçtiğini beyan etmektedirler. Bu itibarla davacının çalışmalarının geçtiği gerçek işyeri, hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya konulmadan karar verilmesi isabetsiz olmuştur.
    Mahkemece yapılacak iş; davalı ... ve davalı şirkete ait talep edilen döneme ilişkin tüm dönem bordrolarını davalı Kurum"dan isteyerek bordrolarda isimleri bulunan kayıtlı çalışanlar arasından re"sen seçilecek bordro tanıklarını dinlemek, bordro tanıklarından özellikle davacının çalışmalarının hangi tarihler arasında hangi davalı yanında ve hangi işyerinde geçtiğini, davalı ..."e ait işyeri ile davalı şirket arasındaki bağlantıyı sormak, zabıta marifeti ile her iki davalıya ait işyerleri hakkında ayrı ayrı komşu işyeri tanığı araştırması yaptırarak tespit edilen kişileri de dinledikten sonra toplanan deliller değerlendirilerek sonuca gitmek ve davacının çalışmalarının geçtiği gerçek işyerini tespit ederek bu işyeri hakkında hüküm kurmaktan ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılardan ..."e iadesine, 26.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi