Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4288
Karar No: 2015/11973
Karar Tarihi: 26.05.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/4288 Esas 2015/11973 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiş, ancak mahkeme isteğin reddine karar vermiştir. Davacı vekili tarafından temyiz edilen hüküm bozulmuştur çünkü davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği için özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği, ancak yeterli araştırma yapılmadan sonuca gidildiği belirtilmiştir. Yargıtay'ın ve Dairenin yerleşmiş içtihadına göre, böyle hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörülmemiş olsa da, işin gereği düşünüldüğünde yapılan araştırmaların eksik olduğu sonucuna varılmıştır. Mahkemece yapılacak iş ve hukuki olgular yazıda anlatıldıktan sonra sonuçlandırılması gerektiği karara bağlanmıştır. Kanun maddeleri ise 506 sayılı Yasa'nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa'nın 86/9. maddeleridir.
21. Hukuk Dairesi         2015/4288 E.  ,  2015/11973 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Dava; davacının ...."ndeki eksik çalışmalarının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece; davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden; davacı adına davalı işyerince 03.01.1977, 24.10.1977 ve 03.08.1980 tarihli işe giriş bildirgeleri düzenlendiği, davalı işyerinde 01.01.1977 – 30.01.1977 tarihleri arasındaki 14 günlük ve 1977/4. dönemdeki 13 günlük çalışmanın davalı Kurum"a bildirildiği, davacının Eylül-Ağustos 1980 tarihli puantaj defterinde adının bulunduğu, davacı tanığı ... tarafından; kendisi, davacı ve ...."ın 1975 Mayıs ayında davalı işyerinde çalışmaya başladıklarının, Kasım ayında yol yapım işi ile uğraşırken patlama olduğunun, kendisinin sağ gözünü kaybettiğinin, davacının da ayak parmaklarının kesildiğinin, kazadan bir süre sonra çalışmaya başladıklarının, daha sonra kendisinin 1983 yılına kadar çalıştığının, bu tarihte işten ayrıldığının, kendisi ayrıldığında davacının çalışmakta olduğunun beyan edildiği anlaşılmaktadır.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/9. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
    Somut olayda ise; davacının 03.08.1980 tarihli işe giriş bildirgesi, 1980/Ağustos-Eylül aylarına ait puantaj defterinde adı ve davacı tanığı tarafından iş kazası geçirildiğine dair beyanlar bulunmasına rağmen yeterli araştırma yapılmadan sonuca gidilmesi isabetsiz olmuştur.
    Mahkemece yapılacak iş; davalı ... İşletme Müdürlüğü nezdindeki talep edilen döneme ait ücret tediye bordrolarının ve puantaj kayıtlarının tamamının aslını veya onaylı ve okunaklı örneklerini getirtmek, ücret ödeme bordrolarında davacının imzasının bulunup bulunmadığını saptamak, davacının işyeri özlük dosyasının eksiksiz ve onaylı bir örneğini işyerinden istemek, işveren kuruluşun davacı ile ilgili yetkili şef, amir, müdür, muhasebe çalışanı gibi yetkili kişilerini dinlemek, davacının dönem/ücret bordrolarındaki çalışmalarının dışındaki dönemde ücretini ne şekilde aldığını araştırmak, bu dönemde çalıştığına ve ücret aldığına ilişkin belgeleri getirtmek, davacının resmi kayıtlara geçmeyen dönemlerde çalıştığını ve ücretini aldığını gösterir belgelerin ibraz edilememesi halinde bunun nedenini araştırmak, haklı ve izah edilebilir bir nedene dayanıyor ise bu takdirde tanık sözlerine itibar etmek, davacı tanığı ..."ün beyanlarında geçen iş kazasını davalı işyerinden ve ilgili Cumhuriyet Savcılığından sorarak araştırmak ve böylece toplanan deliller değerlendirilmek sureti ile varılacak sonuca göre hüküm kurmaktan ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 26.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi