3. Hukuk Dairesi 2018/4804 E. , 2018/10769 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ:ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki alacak davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde taraflarca temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı; davalı dağıtım şirketinin, düzenlediği faturalar ile kendisinden hukuka aykırı olarak kayıp-kaçak vs. adı altında fazladan ücret tahsil edildiğini ileri sürerek bu bedellerin işleyecek faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.Mahkemece; bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda, konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş olup, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
1-) Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre; tarafların sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-)Yargılama harç ve giderleri, kural olarak davada haksız çıkan tarafa, eş söyleyişle aleyhine hüküm verilen tarafa yükletilir (HMK m. 326/I). Bu cümleden olarak, davayı kazanan taraf, davayı bir vekil aracılığı ile takip etmişse, haksız çıkan taraf, yargılama gideri olarak vekalet ücreti ödemeye de mahkum edilir (HMK m. 323/1-ğ).Bir tarafın, dava açıldığı andaki mevzuata veya içtihat durumuna göre davasında veya savunmasında haklı olup da, dava açıldıktan sonra yürürlüğe giren yeni bir kanun hükmü veya yeni bir içtihadı birleştirme kararı gereğince davada haksız çıkmış olması halinde, yargılama giderlerine mahkum edilemeyeceği kuşkusuzdur.
Burada önemle vurgulanmalıdır ki, bir kimseye diğer tarafın dava giderlerinin yükletilmesinin nedeni, o kimsenin diğer tarafın gider yapmasına haksız olarak sebebiyet vermiş olmasıdır. İşte bu nedenledir ki, dava açıldığı anda haklı durumda bulunan tarafın, yargılama sırasında meydana gelen mevzuat değişikliği sonucu haksız duruma düşmesi halinde yargılama giderlerinden sorumlu tutulması olanaklı değildir (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu"nun 18.11.2009 günlü ve 2009/18-421 E.-2009/526 K. sayılı ilamında da aynı ilkeye yer verilmiştir.).Eldeki dosyada, fiziki dosya içerisinde bulunan gerekçeli karar ile uyapta kayıtlı olan gerekçeli karar ayrı ayrı incelendiğinde, fiziki dosya içerisinde Dairemize gönderilmiş olan gerekçeli kararda davacı lehine yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmemiş olduğu halde uyapta e-imzalı olarak kayıtlı gerekçeli karar ile davacı lehine yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmiş olduğu anlaşıldığından uyapta e-imzalı olarak kayıtlı olan gerekçeli karar temyiz incelemesine esas alınarak davacı tarafından ayrıca temyiz konusu yapılan bu hususlar bakımından düzeltme yapılmamıştır. Ancak mahkemece, hükmün ikinci ve dördüncü fıkralarında yanlışlıklar yapıldığından ve bu yanlışlıkların düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediği ve "hakimin takdir yetkisi kapsamında" kalmadığından; hükmün düzeltilerek onanması HMUK’un 438/7 maddesi gereğidir.SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle tarafların sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün 2. paragrafındaki “Yapılan yargılama giderlerinin davacı taraf üzerinde bırakılmasına” ifadesinin "Davalının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına" şeklinde düzeltilmesine; 4. paragraftaki "... keşif ve bilirkişi gideri 1.803,80 TL olmak üzere toplam 1.998,00 TL"nin” ifadesinin hükümden çıkarılarak yerine “ ...bilirkişi gideri 465,00 TL olmak üzere toplam 677,20 TL"nin..." ifadesinin yazılması suretiyle hükmün düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz eden tarafa iadesine, 6100 sayılı HMK"nun Geçici Madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nun 440. maddesi gereğince düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 30/10/2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.