Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/25634
Karar No: 2015/11782
Karar Tarihi: 25.05.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/25634 Esas 2015/11782 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, sigorta primlerinin kesildiği tarihten itibaren 31 Mayıs 2005 tarihine kadar sigortalı olduğunun tespit edilmesini istemiştir. Mahkeme, isteği kabul etmiştir ancak davalı taraf temyiz etmiştir. Dosyadaki kayıt ve belgelerden davacının feragat dilekçesi vererek davadan vazgeçtiği anlaşılmaktadır. Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Feragatın geçerliliği için davalı ve mahkeme tarafından kabul edilmesine gerek yoktur. Somut olayda, davacının feragat dilekçesi ile dava konusu uyuşmazlık sona ermiştir. Bu nedenle, mahkeme feragat nedeniyle davanın reddine karar vermemiş olsa bile, davacı feragatten dönemez ve feragati ile bağlıdır. Mahkemece, bu durumun dikkate alınmaması usul ve yasaya aykırı olduğu için davalının temyiz itirazları kabul edilmiş ve hüküm bozulmuştur. Kanun maddesi: 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 311. maddesi.
21. Hukuk Dairesi         2014/25634 E.  ,  2015/11782 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Davacı, ilk prim kesintisinin yapıldığı aybaşından 31.05.2005 tarihine kadar .... sigortalısı olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.


    K A R A R
    Dava, davacının .... sigortalısı olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacının mahkemece kimlik tespitinin de yapıldığı 12.11.2014 havale tarihli dilekçesi ile 6552 sayılı Yasa ile tanınan hakları kullanabileceğinden davadan feragat ettiğini belirttiği, davacının vekili tarafından 13/11/2014 tarihli dilekçeyle davacının davalı Kurum tarafından bu yönde telkinde bulunulduğu için feragat dilekçesi verdiğininden bahisle feragat dilekçesinin davanın esasına yönelik etkide bulunmasının mümkün olmadığını bildirildiği anlaşılmaktadır.
    Uyuşmazlığın dayanağı 6100 sayılı HMK"nın 311. maddesinde “Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir” hükmünden kaynaklanmaktadır.
    Davaya son veren taraf işlemlerinden biri feragattir. Davadan feragat davacının mahkemeye karşı yapacağı tek taraflı bir irade beyanı ile olur. Feragatin geçerliliği için bunun davalı ve mahkeme tarafından kabul edilmesine gerek yoktur. Çünkü davacı davasından feragat etmekle, yalnız davasını geri almakla yetinmemekte, bilakis dava konusu yapmış olduğu haktan vazgeçmektedir (feragat etmektedir).
    Davacının davasından feragat etmesi ile, dava konusu uyuşmazlık sona erer. Bu nedenle mahkeme henüz feragat nedeniyle davanın reddine karar vermemiş olsa bile, davacı feragatten dönemez; feragati ile bağlıdır.
    Somut olayda, 11.4.1940 günlü ve 70 sayılı İçtihadı Birleştirme kararı gereğince, hükümden sonra ortaya çıkan ve esas hükmün temyiz yoluyla incelenmesine engel olan bu durum karşısında yukarıda yapılan açıklamaların ışığı altında bir karar verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 25/05/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi