Abaküs Yazılım
16. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/3027
Karar No: 2018/4341
Karar Tarihi: 14.11.2018

Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2018/3027 Esas 2018/4341 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bir sanığın PKK/KCK silahlı terör örgütü üyeliği suçundan yargılanması sonucunda, savunması alınmadan mahkumiyet kararı verildiğini belirterek, kararın kanun yararına bozulmasını talep etmiştir. CMK'nin 195. maddesine göre, sadece adli para ve/veya müsadere kararı verilebilirken, ceza kararı verilmesi için sanık savunmasının alınması zorunludur. Somut olayda, sanığın savunması alınmadan hapis cezası ile mahkumiyetine karar verilmiştir. Bu nedenle, CMK'nin 309/3 maddesi uyarınca kanun yararına bozulmasına karar verilmiştir.
CMK'nin 147. maddesi sanığın savunmasının alınırken uyulması gereken usulleri düzenlemiş, 148. maddesi ise yasak sorgu yöntemlerini tarif etmiştir. 191. maddesi sanığın hukuki haklarından bahsedip savunmasının nasıl alınacağını düzenler. CMK'nin 193/1 maddesi hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılamayacağını hükme bağlamaktadır. CMK'nin 193/2 maddesi davaya konu olayda uygulanamazken, CMK'nin 195. maddesi adli para ve/veya müsadere kararı verilmesi halinde ise sanık savunması alınmaksızın nihai karar verilebileceğini ifade etmektedir.
16. Ceza Dairesi         2018/3027 E.  ,  2018/4341 K.

    "İçtihat Metni"



    TALEP:
    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 12.06.2018 tarih ve 2018/50496 Kanun Yararına Bozma Sayılı yazısı ile Sanık ...’un ...2. Ağır Ceza Mahkemesinde silahlı terör örgütü üyeliği suçundan yargılanıp 13.11.2017 ve 2015/258 Esas 2017/300 karar sayılı kararla TCK 314/2 3713 sayılı kanunun 5/1 maddeleri uyarınca 7 yıl 6 ay hapis ve hak yoksunluklarına mahkum edildiğini, kararın istinaf yoluna başvurulmadan kesinleştiğini, dosya incelendiğinde sanığın savunması alınmadan mahkumiyet kararı verildiğinin anlaşıldığını CMK 195. maddesindeki istisnai haller dışında savunma alınmadan mahkumiyet hükmü kurulamayacağını belirtilerek anılan kararın CMK 309. maddesi uyarınca kanun yararına bozulmasını talep etmiştir.
    I- OLAY:
    Sanık ...’un PKK/KCK silahlı terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın cezaevlerinde bulunan terör örgütü mensuplarının sahiplenilmesi, örgütsel bağlarının kopmaması ve pratiklerinin devam etmesine ilişkin talimat ve çağrıları doğrultusunda yine PKK/KCK yayın organları ve örgüte müzahir internet sitelerinden yapılan çağrılar üzerine ...ilinde değişik zamanlarda izinsiz gösteri yürüyüşü, Nevruz kutlamaları, basın açıklamaları ve protesto gösterilerine katıldığı terör örgütü ile hiyerarşik bağ kurup örgüt emrine girdiği eylemlerinde süreklilik yoğunluk ve çeşitlilik bulunduğu belirtilerek açılan kamu davası sonunda ...2. Ağır Ceza mahkemesinin 2015/258 Esas sayılı dosyasında silahlı terör örgütü üyesi olduğu, örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla yargılandığı 13.11.2017 tarihli kararla silahlı terör örgütü üyeliğinden cezalandırılmasına karar verildiği yargılama sırasında sanığın savunmasının alınması için ... Asliye Ceza mahkemesine talimat yazıldığı sanığın yatalak hasta olması nedeniyle ... Asliye Ceza Mahkemesi duruşma salonuna ambulansla getirilip sedye üzerinde SEGBİS karşısında hazır edildiği sanığın konuşamaması nedeniyle kimlik tespiti yapılamadığı ve üzerine atılı suçlarla ilgili savunmasının alınamadığı kendisine ...Barosu avukatlarından Avukat Alper Can Aykaç’ın müdafi olarak atandığı ve savunma yapması için gelecek celseye kadar süre verildiği ancak sanık müdafiinin sonraki celselere hiç gelmediği mahkemenin 13.11.2017 tarihli kararla sanık ...’ın savunmasını almadan TCK 314/2 ve 3713 ./..



    sayılı kanunun 5/1 maddesi uyarınca 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdiği anlaşılmıştır.
    II- KANUN YARARINA BOZMA TALEBİNE KONU HUKUKİ UYUŞMAZLIK:
    Silahlı terör örgütü üyeliği suçundan yargılanan sanık ...’un savunması alınmadan mahkumiyet kararı verilip verilemeyeceğine ilişkindir.
    III- HUKUKSAL DEĞERLENDİRME:
    Bütün ulusal ve uluslararası hukuki metinlerde olduğu gibi Türk Yargılama hukukunda da sanık savunması olmazsa olmaz olarak kabul edilmiştir.
    5271 sayılı CMK’nın 147. maddesinde sanığın savunması alınırken uyulması gereken usulleri düzenlemiş 148. maddesi ise yasak sorgu yöntemlerini düzenlemiştir. 191. maddesinde ise sanığın iddianame ve iddianame yerine geçen belgede yer alan suçlamanın dayanağını oluşturan eylemler ve deliller ile suçlamanın hukuki nitelendirmesi anlatılıp kanunen sahip olduğu haklar hatırlatılıp savunmasının alınacağını düzenler. Yani Türk hukukunda ceza yargılaması sanığın savunmasının alınmasıyla başlar. CMK 193/1 maddesi ise “Kanunun ayrık tuttuğu haller saklı kalmak üzere, hazır bulunmayan sanık hakkında duruşma yapılamaz” hükmünü içermektedir. CMK 193/2 maddesinde yer alan “Sanık hakkında toplanan delillere göre mahkumiyet dışında bir karar verilmesi gerektiği kanaatine varılırsa sorgusu yapılmamış olsa da dava yokluğunda bitirilebilir.” hükmünün de eylemin suç teşkil etmemesi durumunu kapsadığı Yargıtay Ceza Genel Kurulu ve ceza dairelerinin istikrarlı ve süregelen kararıyla sabittir.
    CMK 195. maddesinde “suç, yalnız veya birlikte adli para cezasını veya müsadereyi gerektirmekte ise sanık gelmese bile duruşma yapılabilir. Bu gibi hallerde sanığa gönderilecek davetiyede gelmese de duruşmanın yapılacağı yazılır.” denilmekle sanık savunması alınmadan sadece adli para ve/veya müsadere kararı verilebileceği açıkça düzenlenmiştir.
    Bu yasal düzenlemeler ışığında somut olaya dönüldüğünde ise sanık ...’un üzerine atılı suç ile ilgili savunması alınmadan hapis cezası ile mahkumiyetine karar verildiği anlaşılmaktadır. Yargılamanın 08.09.2016 tarihinde yapılan 8. celsesinde sanığın savunmasının alınması için ... Asliye Ceza mahkemesine SEGBİS yoluyla bağlanılmış, yatalak hasta olan sanık da sedye üzerinde mahkemede hazır edilmiş ancak konuşamadığı için ne kimliği tespit edilebilmiş ne de atılı suçlamayla ilgili savunma ve delilleri tespit edilebilmiştir. Kaldı ki mahkemenin uygulamaya çalıştığı gibi sanık savunması alınmadan müdafiinin beyanıyla da mahkumiyet hükmü kurulamaz. Somut olayda sanık müdafii de sonraki celselere gelmemiş ve savunma yapmamıştır. Davaya konu olayda CMK 195. maddesindeki istisnai halde bulunmadığından usul ve yasaya aykırı olan anılan kararın CMK 309/3 maddesi uyarınca kanun yararına bozulmasına karar verilmiştir.
    IV- KARAR:
    1- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 12.06.2018 tarih ve 2018/50496 Kanun Yararına Bozma nolu talebinin KABULÜNE,
    2-...2. Ağır Ceza Mahkemesinin 13.11.2017 tarih ve ..... karar sayılı kararının sanık ...’un silahlı terör örgütü üyeliğinden 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin kısmının CMK 309/3 maddesi uyarınca KANUN YARARINA BOZULMASINA,
    3-Müteakip işlemlerin mahallinde yapılmasına Dosyanın mahalline iadesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE 14.11.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi