Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/7852
Karar No: 2017/6227
Karar Tarihi: 05.07.2017

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/7852 Esas 2017/6227 Karar Sayılı İlamı

20. Hukuk Dairesi         2017/7852 E.  ,  2017/6227 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davada ... 2. Asliye Hukuk ve ... 2. Tüketici Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, aldatma ile yapılan taşınmaz satışının iptali ve tazminat istemine ilişkindir.
    ... 2. Asliye Hukuk Mahkemesince; davalı ..."nun emlakçı sıfatı ile hareket ettiği, davacının tüketici, davalının ise emlakçı sıfatı ile hareket eden sağlayıcı konumunda olduğu, diğer davalı ..."ın da birlikte hareket ettiğinin iddia olunduğu anlaşılmakla, uyuşmazlığın konusunun tüketici mahkemesinin görevinde olduğu gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
    ... 2. Tüketici Mahkemesince ise davacının tazminat talebinin haksız fiil sorumluluğuna dayandığı, ihtila- fın çözümünde- 6502 sayılı TKHK hükümlerinin değil- BK genel hükümlerinin uygulanması gerektiği ve görevli mahkemenin asliye hukuk mahkemeleri olduğu gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
    6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç Başlıklı 1. maddesinde Kanunun amacı açıklandıktan sonra kapsam başlıklı 2. maddesinde “Bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar.” hükmüne yer verilmiştir. Satıcı; "Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi"; tüketici ise "Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi" ifade etmektedir. Aynı Kanunun 3. maddesinde de "Tüketici işlemi", "Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukukî işlemi” ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.
    Bir işlemin 6502 sayılı Kanun kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukukî işlemin olması gerekir.
    Somut olayda davacı vekili, müvekkilinin Şubat ayının başında ...İnşaat şirketinin sahibi ve emlakçı olan ... ile kendisine daire bulacağına dair anlaştığını,14.02.2016 tarihinde ..., müvekkiline ... adlı internet sitesinde ... ilan nolu ev ilanını göstermiş ve müvekkilinin daireyi görmek istemesi üzerine müvekkili ve yanında bulunan tanıklarına ilanını gösterdiği ...adresindeki daireyi yerinde gezdirdiğini, akabinde davalı ... müvekkilini dairenin sahibi diye telefonda bir kişi ile görüştürdüğünü ve bu görüşmede müvekkili ile mal sahibi olduğu iddia olunan kişi ile taşınmazın bedeli konusunda
    anlaştıklarını, müvekkili ve ailesinin bu daireyi beğenmesi üzerine yapılan pazarlıklar sonucunda müvekkili ve ... dairenin 100.000,00 TL karşılığında satışı konusunda anlaştıklarını ve alım satım sözleşmesi imzaladıklarını, bu anlaşmanın imzalanması üzerine emlakçı ..."ya elden 1.000 TL kapora ve tapu masrafı için elden 2.500 TL verdiğini,anlaşmadan bir süre sonra müvekkilinin anlaşmış oldukları taşınmazın ücretini toparladıktan sonra 02.03.2016 tarihinde, ... ile anlaşma sağladıklarını ... adresindeki sıfır bina, zemin kattaki 120 metrekare dairenin satış işlemini gerçekleştirmek için tapuya gittiklerini, ... burada müvekkilini, kendisini taşınmazın sahibi olarak tanıtan ... adlı kişiyle tanıştırdığını, tapu dairesinde, satış işlemleri yapılırken, emlakçı ama aynı zamanda dairenin sahibi gibi hareket eden ve dairenin asıl sahibini de kendi yakını gibi müvekkiline tanıtan ..."nun hileli hareketler ile müvekkilinin dikkatini dağıtması ve müvekkilini aldatması nedeniyle, ... katta olan, toplamda 60 metrekare bile olmayan, projeye aykırı yapılmış olan ve hisseli olan bu sebeple de gerçek değeri müvekkilinin vermiş olduğu 100.000,00-TL den çok çok az olan (yaklaşık 40-50 Bin TL olabilecek ve satımı zor olan ... mahallesi, ... pafta, 2012 ada, 32 parselde bulunan 2008 yılında yapılmış 8 yıllık bina olan taşınmazın resmiyette sahibi olarak gözüken ... üzerine kayıtlı dairenin devri için müvekkilini kandırılarak imza attırıldığını, iddiasıyla, müvekkilini yanıltıp hileyle satılan taşınmazın satışının iptali ile konusuz kalan taşınmaz bedelinin ve bu satışa dair yapmış olduğu tüm masraflarına dair bilirkişi tarafından belirlenecek tüm zararlarının mevduata uygulanan en yüksek faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak müvekkiline ödenmesi ve bu sebeple her türlü fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydı ile belirsiz alacak olan şimdilik 5.000- TL alacağın dava tarihinden işleyecek mevduata uygulanan en yüksek faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsil edilerek davacıya ödenmesine karar verilmesini talep ettiği anlaşılmaktadır.
    Somut olayda, davacı tüketici tanıma uyduğu gibi, davalı da ticari ve mesleki anlamda satıcı tanımına uymakta olup, anlaşmazlık Tüketici Kanunu kapsamına girdiğinden, uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince; ... 2. Tüketici Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 05/07/2017 gününde oy birliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi