Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/100
Karar No: 2018/12139
Karar Tarihi: 28.11.2018

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017/100 Esas 2018/12139 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2017/100 E.  ,  2018/12139 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (AİLE) MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki ziynet alacağı davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, düğünde takılan 11 adet bilezik ve 10 adet çeyrek altının düğün borçları nedeniyle davalı tarafından bozdurulduğunu, ayrıca toplam 5.000 TL değerindeki yatak odası takımı, yatak odası halısı, 2 adet salon halısı, bulaşık makinesi, mikrodalga fırın, çeyiz sandığı, küçük ev aletleri, çatak kaşık seti, bardak takımı 2 adet stor perde, mutfak masası, ütü masası, ütünün davalıda kaldığını belirterek eşya ve ziynetlerin bedelini talep etmiştir.
    Davalı, ziynet eşyalarını davacının yanında götürdüğünü, özel eşyalarının ise terk sonrası davacının ailesi tarafından teslim alındığını, düğünün babası ve kendi birikimleri ile yapıldığını, davacıdan düğün borcu olarak altın talep edilmediğini ileri sürerek davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne, 22.526,75 TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Uyuşmazlık, ziynet ve eşya bedellerinin iadesine ilişkindir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- HMK 26.maddesi hükmüne göre mahkeme, tarafların iddia, savunma ve talepleri ile bağlıdır. Kural olarak mahkemenin talepten fazlasına veya başka bir şeye hükmetmesi olanak dışıdır. Açılan bir davada hakim istenilenden fazlasına veya başka bir şeye hükmedemez. Öğreti ve uygulamada taleple bağlılık olarak adlandırılan bu kural sadece sonuç istem yönünden değil, sonuç istemi oluşturulan her bir alacak kalemi yönünden de uygulanır.
    Taleple bağlılık ilkesi, talep edilmeyene karar vermeme, talep edilenden fazlasına karar vermeme ve talep edilenden farklı bir şeye karar vermeme biçimlerinde mahkeme kararının sınırları belirler şekilde karşımıza çıkmaktadır. Mahkemece dava dilekçesine bakılarak tespit edilecek bu sınırlar, talep edilen hukuki sonuçtur.
    Somut olayda görüşüne başvurulan bilirkişi, düğünde davacıya 12 bilezik, 14 ayar bir adet bileklik, 14 ayar tek taş, 14 ayar alyans, 14 ayar inci kolye, 18 adet çeyrek altın, 1 yarım ve 1 tam altın takıldığını tespit etmiş, belirlenen ziynet eşyalarının değerleri hesaplanarak oluşturulan rapor mahkemece hükme esas alınmıştır. Ne var ki, davacı ziynet eşyası yönünden talebini 11 bilezik ve 10 çeyrek altın ile sınırlamıştır. Mahkemece de yargılama davacının talebi doğrultusunda yapılamalıdır.
    O halde mahkemece, davacının 11 bilezik ve 10 çeyrek altın olan ziynet talepleri yönünden taleple bağlılık ilkesi gözetilmek sureti ile değerinin hesaplanarak karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün HUMK" un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nın geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"un 440.maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28.11.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi