Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/22518
Karar No: 2015/7801
Karar Tarihi: 09.04.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/22518 Esas 2015/7801 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, bir iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi tazminatın ödenmesini talep etmiş ancak mahkeme isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir. Davacı tarafından duruşmalı olarak temyiz edilen karar, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun belirtilen hükümlerine uymadığı gerekçesiyle reddedilmiştir. Davanın konusu zararlandırıcı sigorta olayı sonucu sürekli iş göremez hale gelen sigortalının bakiye maddi zararının giderilmesi istemidir. Mahkeme, 1.214,88 TL maddi tazminatın davalıdan alınıp davacıya verilmesine, fazlaya ilişkin talebin reddine karar vermiştir. Ancak kesinleşen dosya içerisinde bulunan bir bozma ilamında davacının bakiye maddi tazminat talebinin açılacak olan ek davada gözetileceği belirtildiği için, davalı yararına usuli kazanılmış hak oluşmadığı ve kararın usul ve yasaya aykırı olduğu kararlaştırılmıştır.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda, \"usuli kazanılmış hak\" kavramına ilişkin açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu kurum, Yargıtay uygulamaları ile geliştirilmiş ve usul hukukunun ana ilkelerinden biri haline gelmiştir. Anlam itibariyle ise, bir davada taraflardan birinin lehine doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan hakk
21. Hukuk Dairesi         2014/22518 E.  ,  2015/7801 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davacı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan ve temyiz konusu hükme ilişkin dava, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesinde sayılı ve sınırlı olarak gösterilen hallerden hiçbirine uymadığından Yargıtay incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasına ilişkin isteğin reddine karar verildikten sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Dava, zararlandırıcı sigorta olayı sonucu sürekli iş göremezliğe uğrayan sigortalının bakiye maddi zararının giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, 1.214,88 TL maddi tazminatın davalıdan alınıp davacıya verilmesine, fazlaya ilişkin talebin reddine karar verilmiştir.
    Dosya kapsamından, her ne kadar mahkemece kesinleşen dosyanın ilk gerekçeli kararında davacının toplam maddi tazminat miktarının 2.214,88 TL olarak belirtildiği, bozmadan sonraki gerekçeli kararlarda da aynı hususun yazılı olduğu, fakat bu son kararları davacı tarafın temyiz etmediği, yargıtay"ın da 2. bozma kararında bu hususa hiç değinmediği, bu nedenle davalı taraf lehine kazanılmış hak oluştuğu kabul edilip, 2.214,88 TL"den kesinleşen dosyada hüküm altına alınan 1.000,00 TL dışlanarak karar verilmiş ise de kesinleşen dosya içerisindeki dairemizin 11/12/2012 bozma ilamının 1. bendinde açıkça davacı tarafın bakiye maddi tazminata ilişkin temyiz itirazlarının açılacak olan ek davada gözetileceği hususunun belirtilmesi karşısında davacının bakiye maddi tazminat talebi açısından davalı yararına usuli kazanılmış hak oluştuğu yönünde varılan bu sonucun isabetli olduğundan bahsetmek mümkün değildir.
    Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda “usuli kazanılmış hak” kavramına ilişkin açık bir hüküm bulunmamaktadır. Bu kurum, davaların uzamasını önlemek, hukuki alanda istikrar sağlamak ve kararlara karşı genel güvenin sarsılmasını önlemek amacıyla Yargıtay uygulamaları ile geliştirilmiş, öğretide kabul görmüş ve usul hukukunun vazgeçilmez, ana ilkelerinden biri haline gelmiştir. Anlam itibariyle, bir davada, mahkemenin yada tarafların yapmış olduğu bir usul işlemi ile taraflardan biri lehine doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan hakkı ifade etmektedir.
    Bu açıklamalardan olarak somut olayda, davalı yararına usuli kazanılmış hak oluşmadığı gözden kaçırılarak davacının bakiye maddi zarar talebi hakkında usuli kazanılmış haklar çerçevesinde değerlendirme yapılarak karar verilmesi doğru değildir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 09/04/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi