Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2252
Karar No: 2015/5250
Karar Tarihi: 09.02.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/2252 Esas 2015/5250 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2015/2252 E.  ,  2015/5250 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, ücret, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ile hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle iş akdinin işveren tarafından haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini, bir kısım aylık ücret alacağının ödenmediğini, yıllık izinlerinin kullandırılmadığı gibi karşılığı olan ücretlerin de ödenmediğini, fazla mesai yapmasına, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatillerde çalışmasına rağmen karşılığı olan ücretlerin ödenmediğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, ücret, fazla mesai, ulusal bayram genel tatil, hafta tatili alacaklarının davalıdan tahsili talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar yasal süresi içerisinde temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Taraflar arasında davacının hesaplamaya esas ücret seviyesinin belirlenmesi konusunda uyuşmazlık söz konusudur.
    Davacı ücretinin ödenmediğini iddia ederek alacak talebinde bulunmuştur. Mahkemece ilk bilirkişi raporu doğrultusunda davacının talebinin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunun incelenmesinden davacının ücret alacağının garanti ücret ve asgari geçim indirimi üzerinden hesaplandığı anlaşılmaktadır. Oysa ki davacı işçi mikser operatörü olup aylık 1.000 TL garanti ücret yanı sıra yaptığı sefer başına da ücret almaktadır. Davacının sefer başına aldığı bu ücret ücretin eki olmayıp ücret niteliğinde olmakla davacının çıplak ücretinin belirlenmesinde doğrudan dikkate alınır. Buna göre davacının alacaklarının garanti ücret ve buna sefer priminden oluşan miktar eklenerek hesaplanması gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
    3- Taraflar arasında davacının fazla mesai alacağı konusunda uyuşmazlık söz konusudur.
    Davacı işçi mikser operatörü olup sefer başına 5 TL prim karşılığı çalıştığı hususunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Bir üst bentte de açıklandığı üzere davacının ücreti garanti ücret ve sefer priminden oluşmaktadır. Davacının fazla mesai alacağı bu miktar üzerinden hesaplanmalı, bu tür işlerde dairemizin yerleşik uygulamaları gereğince davacının fazla çalışma saatlerinin normal karşılığını aldığının kabulü ile % 50 zamlı kısmın hüküm altına alınmalıdır. Mahkemece davacının fazla mesai alacağını sadece garanti ücret üzerinden hesaplayan bilirkişi raporuna itibarla hüküm kurulması hatalıdır.
    4- Taraflar arasında kıdem ve ihbar tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret konusunda uyuşmazlık söz konusudur.
    Kıdem ve ihbar tazminatına esas alınacak olan ücretin tespitinde 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32’nci maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde tutulur. Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem ve ihbar tazminatı hesabında dikkate alınır. İşçiye sağlanan özel sağlık sigortası yardımı ya da hayat sigortası pirim ödemeleri de para ile ölçülebilen menfaatler kavramına dâhil olup, tazminata esas ücrete eklenmelidir. Satış rakamları ya da başkaca verilere göre hesaplanan pirim değişkenlik gösterse de, kıdem ve ihbar tazminatı hesabında giydirilmiş ücret kavramı içinde değerlendirilmelidir.
    Somut olayda davacı işyerinde servis yardımı olduğunu iddia etmiş, davacı tanıkları iddiayı teyit etmişlerdir. Aynı gün temyiz incelemesi yapılan dosyalarda işyerinde işçilerin servis yardımından faydalandıkları husus dairemizce kabul edilmiştir. Bu nedenle davacının tazminata esas ücret hesabına servis yardımının eklenmesi gerektiğinin düşünülmemesi de hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 09/02/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi