Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/21305
Karar No: 2017/57
Karar Tarihi: 16.01.2017

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2016/21305 Esas 2017/57 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2016/21305 E.  ,  2017/57 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (AİLE) MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki yardım nafakası davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı, anne ve babasının boşandıklarını, boşanma sonucunda kendisi reşit olduğundan lehine nafakaya hükmedilmediği, halihazırda . bölümü 3.sınıf öğrencisi olduğunu, 130,00 TL yurt masrafı bulunduğunu, yine ulaşım, . kursu vb. masrafları bulunduğunu, davalı babasının ise çiftçi olup hayvancılıktan da gelir elde ettiğini, yine minibüs hattı bulunduğunu ileri sürerek, lehine aylık 500,00 TL nafakaya yasal faiziyle hükmedilmesini ve hükmedilecek nafakanın her yıl .oranında artırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, düzenli geliri bulunmadığını, yine eski eşine de aylık 300,00 TL nafaka ödediğini, davacı dışında iki çocuğu daha bulunduğunu ve talebin fahiş olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece; davanın kısmen kabulü ile,davacı lehine aylık 350,00 TL bakım nafakasına hükmedilmesine, tespit ve takdir edilen nafakada her yıl . yayınladığı . oranlarına göre artırım yapılmasına karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara,kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Somut olayda, hükmedilen yardım nafakasının başlangıç tarihi hükümde belirtilmemiştir. 28/11/1956 tarih ve 15 E.-15 K.sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararına göre nafaka ve nafakanın artırılması davaları kanundan doğan bir alacağın tespiti ve tahsili niteliğinde olup, davanın açıldığı tarihten itibaren hüküm ifade eder. Buna göre, nafakaya dava tarihten itibaren hükmetmek gerekirken; nafakanın başlangıç tarihinin hükümde belirtilmemiş olması usul ve yasaya uygun bulunmamıştır.

    ./..
    -2-


    3- Bundan ayrı, hükmedilen nafakanın yıllık artış oranına ilişkin yerleşmiş Yargıtay Uygulamaları gözönünde bulundurularak "." oranında artışına hükmedilmesi gerekirken "." oranında artırılmasına karar verilmesi de usul ve yasaya uygun bulunmamıştır.
    Ne var ki; yapılan bu yanlışlıkların giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden kararın düzeltilerek onanması HUMK 436/2 maddesi gereğidir.
    SONUÇ:Yukarıda 1.bentte açıklanan nedenlerle tarafların diğer temyiz itirazlarının reddine, ikinci ve üçüncü bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün birinci fıkrasının hükümden çıkartılarak yerine birinci fıkra olarak "350 TL yardım nafakasının dava tarihinden itibaren başlamak üzere davalıdan alınarak davacıya verilmesine, tespit ve takdir edilen nafakada her yıl . yayınladığı . oranında artış yapılmasına" yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, HUMK"nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 16.01.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.




    .






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi