Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3593
Karar No: 2015/9306
Karar Tarihi: 28.04.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/3593 Esas 2015/9306 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, karşı davalı ölüm aylığı için Kurum işleminin iptaline, kesilen aylığın yeniden bağlanmasına ilişkin talepte bulundu. Davalı, karşı davacı Kurum ise yersiz ödenen ölüm aylıklarının tahsili amacıyla başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptaline, icra inkar tazminatı talebinde bulundu. Mahkeme, davacı/karşı davalının tüm temyiz itirazlarını reddetti. Ancak davalı/karşı davacı Kurumun itirazın iptali davası ile ilgili olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulmayarak uyuşmazlık sonlandırılmadı. Mahkeme kararı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 59/2. maddesi gereği Kurumun aldığı aksine dair herhangi bir delil sunulamadığı için davacı/karşı davalının aldığı ölüm aylığını iptal eden kurum işleminin iptaline yönelik talebini reddetti. Ancak davalı/karşı davacı Kurumun itirazın iptali talebi ile ilgili olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulmadığı için karar usul ve yasaya aykırı olup bozulmaya uygun görülmüştür.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 56/2. maddesi, iptal edilen ölüm aylığının yeniden bağlanmasına yönelik taleplerde esas alınmaktadır. Kanunun 59/2. maddesi, Kurumun
21. Hukuk Dairesi         2015/3593 E.  ,  2015/9306 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, Karşı davalı ölüm aylığının iptaline ilişkin Kurum işleminin iptaline, kesilen aylığının yeniden bağlanması gerektiğinin tespitine,
    Davalı, Karşı davacı Kurum ise yersiz olarak ödenen ölüm aylıklarının tahsili amacıyla başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptaline, icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini istemişlerdir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün davalı Karşı davacı vekili ve davacı Karşı davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    K A R A R

    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davacı/karşı davalının tüm temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davalı/karşı davacı Kurumun ise temyiz itirazlarının kabulüne,
    3-Dava; davacı/karşı davalının aldığı ölüm aylığını, 5510 sayılı Kanunun 56/2 fıkrası uyarınca iptal eden kurum işleminin iptali ile aylığının yeniden bağlanması istemine ilişkindir.
    4-Karşı dava, davalı/karşı davacı Kurum tarafından davacıya ödenen ölüm aylıklarının geri ödenmemesi nedeniyle yapılan icra takibine itiraz edilmesi nedeniyle, haksız itirazın iptali ve % 20 icra inkar tazminatına hükmedilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, tarafların boşanma eyleminden sonra da aynı apartmanda kaldıklarının tanık beyanları ile sabit olduğu anlaşıldığından davanın reddine karar verilmiştir.
    Ancak davalı/karşı davacı Kurum tarafından açılan itirazın iptali davası ile ilgili karar verilmemiştir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden; davacı/karşı davalının yaşlılık aylığı alan babasının 25.01.1993 tarihinde, hak sahibi olan annesinin ise 29.11.2002 tarihinde öldüğü, davacı/karşı davalının 17.02.2003 tarihinde anlaşmalı olarak boşandığı, boşanma kararının temyiz edilmeksizin 17.02.2003 tarihinde kesinleştiği, kontrol memuru tarafından tutulan 21.01.2013 tarihli raporda; " davacı/karşı davalının boşanmış olduğu eşi ile aynı adreste birlikte yaşadığının, bu nedenle 5510 sayılı Kanun’un 96. maddesine istinaden işlem yapılması kanaatine varıldığının" belirtildiği, bu idari soruşturma esnasında tanık olarak dinlenen mahalle muhtarı .... ile 1. ... beyanında; davacı/karşı davalı ve eşinin çocukları ile birlikte yaşadıklarını beyan ettikleri, bu kişilerin Mahkemedeki ifadelerinde de; “Sosyal Güvenlik Kontrol memurlarına verdiği ifadelerin doğru olduğunu, o tarihte davacı/karşı davalı ile eski eşinin birlikte yaşadıklarını bildiklerini, ancak sonradan yaptıkları araştırmada aynı evde yaşamadıklarını tespit ettiklerini beyan ettikleri görülmüştür.

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 59/2. maddesinde “Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarının görevleri sırasında tespit ettikleri Kurum alacağını doğuran olay ve bu olaya ilişkin işlemler, yemin hariç her türlü delile dayandırılabilir. Bunlar tarafından düzenlenen tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir.” hükmü yer almaktadır.
    Somut olayda, kontrol memuru raporuna göre davacı/karşı davalının boşandığı eşi ile birlikte yaşadığının tespit edildiği, mahalle muhtarı ...ile 1. .... kontrol memuruna ve mahkeme huzurunda tanık sıfatı ile verdiği ifadede; “davacı/karşı davalı ile boşandığı eşinin tespit tarihinde fiilen birlikte yaşadıklarını bildirmeleri” dikkate alındığında; davacı/karşı davalının ve eski eşinin, tespit sırasında birlikte yaşamaya devam ettikleri sabit olup, 5510 sayılı yasanın 59/2. maddesi gereğince Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurları tarafından düzenlenen tutanak içeriğinin de aksi ispat edilemediğinden, davacı/karşı davalının aldığı ölüm aylığını, 5510 sayılı Kanunun 56/2 fıkrası uyarınca iptal eden kurum işleminin iptali ile aylığının yeniden bağlanması isteminin reddine ilişkin Mahkeme kararı yerindedir.
    Ancak davalı/karşı davacı Kurumun itirazın iptali davası ile ilgili olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulmamıştır.
    HMK"nın 297. maddesi uyarınca; "hükmün sonuç kısmında da, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerektiği" belirtilmiştir.
    Buna göre; Mahkeme, dava dilekçesinde yazılı olan tüm talepleri ile ilgili olumlu veya olumsuz bir karar vererek, bu konulardaki uyuşmazlığı sona erdirmelidir.
    Somut olayda, davalı/karşı davacı Kurumun itirazın iptali talebi ile ilgili olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulmayarak bu konudaki uyuşmazlığın sonlandırılmaması hatalı olmuştur.
    Yapılacak iş, davalı/karşı davacı Kurumun itirazın iptali talebi ile ilgili de olumlu veya olumsuz bir hüküm kurmaktan ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözardı edilerek kurulan hüküm usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davalı/karşı davacı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz eden taraflardan davacı karşı davalıya yükletilmesine, 28.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi